Η ημέρα όπου «γεννήθηκε» το ποδόσφαιρο!

Το ημερολόγιο γράφει 24 Οκτωβρίου, μία ημέρα-ορόσημο για το αγαπημένο μας άθλημα, που γιορτάζει τα γενέθλια του, σβήνοντας 161 κεράκια.

 

Σαν σήμερα, το πολύ μακρινό 1857, «γεννιέται» το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο. Όντας ένας αθεράπευτα ρομαντικός του είδους, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το γεγονός και να μην προβώ σε μία μικρή αναφορά περί του θέματος. Άλλωστε, κακά τα ψέματα, η σημερινή ημέρα είναι σημαντική, τόσο για το ποδόσφαιρο, όσο και για όλους εμάς τους «υγιείς» φίλους του αθλήματος, που το αγαπάμε εκ βάθους καρδίας.

Ταξιδεύουμε 161 χρόνια στο παρελθόν και μεταφερόμαστε στην Αγγλία. Που αλλού θα μπορούσε να «γεννηθεί» η «στρογγυλή Θεά»; Στην «ποδοσφαιρομάνα» Αγγλία και συγκεκριμένα, στην πόλη του Sheffield, ορισμένα μέλη του συλλόγου κρίκετ της περιοχής αποφάσισαν να πρωτοπορήσουν. Άξαφνα, τους ήρθε μία ιδέα, όπου έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και να αποτελέσει ορόσημο του αθλήματος!

 

 

Ένα κρύο μεσημέρι της 24ης Οκτωβρίου του 1857, οι Nathaniel Creswick και William Prest συνομιλούν, ευρισκόμενοι στο ίδιο τραπέζι. Θέμα συζήτησης τους; Η ίδρυση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου! Κάτι πρωτόγνωρο και τρελό για την εποχή. Τελικά, για να μην τα πολυλογούμε, εκείνο το μεσημέρι έρχεται στην ζωή η Sheffield FC. Η συνάντηση που άλλαξε την ιστορία του αθλήματος πραγματοποιήθηκε σε μία pub στο Parkfield House, στα προάστια του Highfield, με τους δύο νεαρούς φίλους να βάζουν τα ονόματα τους στα βιβλία της ποδοσφαιρικής ιστορίας, ως οι «πατέρες» του αθλήματος.

Μία τρέλα πήρε «σάρκα και οστά» και δεν άργησε να πάρει και μεγαλύτερες προεκτάσεις. Μετά την είδηση της ίδρυσης του συλλόγου, άνοιξε η όρεξη και σε άλλους φιλόδοξους νεαρούς, που ήθελαν να γίνουν ιδρυτές του νέου εγχειρήματος. Η «γειτόνισσα» Hallam FC γίνεται ο δεύτερος, κατά σειρά, σύλλογος και πλέον, ο κόσμος θα μπορούσε να απολαύσει τον πρώτο του ποδοσφαιρικό αγώνα. Από την μία μεριά οι «Κόκκινοι» του Sheffield, από την άλλη οι «Μπλε» της Hallam.

 

 

Πέρασαν τρία χρόνια, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι δύο σύλλογοι και να βρεθούν οι ποδοσφαιριστές που θα πλαισίωναν το roster τους. Το 1860 θα διεξαχθεί το «παρθενικό» derby του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ένα derby μίσους μεταξύ των δύο «μανάδων» του ποδοσφαίρου, της Sheffield FC και της Hallam. Αυτό θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον ιστορικό παιχνίδι, ως το «derby των κανονισμών» (derby rules).

Τα χρόνια περνούσαν και μέχρι το 1878 ο «παρθενικός» σύλλογος αγωνιζόταν με βάσει τους δικούς του κανόνες, τους γνωστούς της πάσης «Sheffield Rules». Μετά από έντονες και αλλεπάλληλες πιέσεις, η Sheffield FC ενδίδει στην αγγλική ομοσπονδία και γίνεται μέλος αυτής, αποδεχόμενοι και τους κανόνες της. Οι «Sheffield Rules», το 1879, θα «σβηστούν από τον χάρτη», μένοντας απλά μία ανάμνηση.

 

 

Ο σύλλογος, στο πέρασμα των χρόνων, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα «στέγης». Πέρασε από αρκετά γήπεδα της ευρύτερης περιοχής, μην καταφέρνοντας να «στεριώσει» κάπου. Μεταξύ άλλων, πέρασε και από το γνωστό, στο ευρύτερο κοινό, Bramall Lane, τωρινή έδρα της Sheffield United. Τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες εύρεσης, κατόρθωσε να κατασταλάξει στο άσημο «Coach and Horses Ground».

 

Μικρό, λιτό, με τα καθίσματα να μην ξεπερνάνε τα 250 στον αριθμό, αυτό το μικρό «στολίδι» έμελλε να γίνει η έδρα του αρχαιότερου συλλόγου. Όπως μπορεί κάποιοι να φαντάζεστε, μοιάζει με εκείνα τα πανέμορφα «λιλιπούτεια» γήπεδα των ερασιτεχνικών κατηγοριών, που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους ρομαντικούς ποδοσφαιρόφιλους. Εδρεύει στην κωμόπολη του Dronfield στο Derbyshire, λίγο έξω από το Sheffield, λύνοντας το αιώνιο πρόβλημα του «The Club», όπως είναι το παρατσούκλι της Sheffield FC.

 

 

Μπορεί οι διακρίσεις να είναι «μετρημένες στα δάχτυλα» και το παλμαρέ του συλλόγου να μην είναι «φανταχτερό». Μπορεί η ομάδα να συνεχίζει να “βολοδέρνει” στην Northern Premier League (όγδοη την τάξη κατηγορία), μην μπορώντας να «σηκώσει κεφάλι». Μπορεί οι έτερες ομάδες της πόλης (United και Wednesday) να κατέχουν την «μερίδα του λέοντος» σε φήμη και φίλαθλο κοινό, ευρισκόμενοι στην Championship, παρόλα αυτά εμείς αγαπάμε ξεχωριστά την αυθεντική Sheffield.

Ο ρομαντισμός λένε πως χάθηκε, αλλά σας διαβεβαιώ πως υπάρχουν ακόμα άτομα-οπαδοί, που τιμούν και σέβονται την ταπεινή Sheffield FC. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που προτιμούν το «Coach and Horses Ground» από το «Bramall Lane» και το «Hillsborough». Είναι ορισμένοι που δεν ξεχνούν πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά αυτού του συλλόγου για το ποδόσφαιρο. Γιατί, πολύ απλά, για να φτάσουμε έως εδώ, για να ζήσουμε τόσες όμορφες ποδοσφαιρικές στιγμές, για να έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας Premier League, αυτής της ομάδας, της πιστώνεται ένα «λιθαράκι» της όλης αίγλης.

 

 

Το club αυτό έδωσε το ερέθισμα, για να αναπτυχθεί το πιο λαοφιλές άθλημα στον πλανήτη. Έδωσε το έναυσμα της δημιουργίας ενός άλλου κόσμου, πιο ποδοσφαιρικού. Και τώρα, όπου η ομορφιά του ποδοσφαίρου χάνεται στον «βωμό» του χρήματος και ο ιστορικός σύλλογος εξακολουθεί να βρίσκεται στην αφάνεια, «παλεύει» σθεναρά, κόντρα στα σημερινά δεδομένα, και καταφέρνει να επιβιώσει χάρη στην αφοσίωση των οπαδών του και της «βαριάς κληρονομιάς» που κουβαλάει.

Άρα, δεδομένων όλων των παραπάνω, σήμερα δεν έχει την «τιμητική» της μόνο η Sheffield FC, αλλά γιορτάζει μαζί μ’αυτήν όλο το ποδόσφαιρο και οι δισεκατομμύρια οπαδοί του ανά τον κόσμο, γιατί σαν σήμερα «ήρθε στην ζωή» κάτι που έμελλε να αλλάξει ολοκληρωτικά την ιστορία αυτού. Οφείλουμε να νιώθουμε τεράστια ευγνωμοσύνη στους κυρίους Nathaniel Creswick και William Prest, καθώς δημιούργησαν κάτι που έχει «κατακτήσει» ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς μας.

Ας φωνάξουμε ενωμένοι, όλοι οι φίλαθλοι του αθλήματος, εκ βάθους καρδίας: «Χρόνια πολλά Sheffield FC!», «Χρόνια πολλά ποδόσφαιρο!».