Η ημέρα όπου «γεννήθηκε» το ποδόσφαιρο!

Το ημερολόγιο γράφει 24 Οκτωβρίου, μία ημέρα-ορόσημο για το αγαπημένο μας άθλημα, που γιορτάζει τα γενέθλια του, σβήνοντας 161 κεράκια.

 

Σαν σήμερα, το πολύ μακρινό 1857, «γεννιέται» το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο. Όντας ένας αθεράπευτα ρομαντικός του είδους, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το γεγονός και να μην προβώ σε μία μικρή αναφορά περί του θέματος. Άλλωστε, κακά τα ψέματα, η σημερινή ημέρα είναι σημαντική, τόσο για το ποδόσφαιρο, όσο και για όλους εμάς τους «υγιείς» φίλους του αθλήματος, που το αγαπάμε εκ βάθους καρδίας.

Ταξιδεύουμε 161 χρόνια στο παρελθόν και μεταφερόμαστε στην Αγγλία. Που αλλού θα μπορούσε να «γεννηθεί» η «στρογγυλή Θεά»; Στην «ποδοσφαιρομάνα» Αγγλία και συγκεκριμένα, στην πόλη του Sheffield, ορισμένα μέλη του συλλόγου κρίκετ της περιοχής αποφάσισαν να πρωτοπορήσουν. Άξαφνα, τους ήρθε μία ιδέα, όπου έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και να αποτελέσει ορόσημο του αθλήματος!

 

 

Ένα κρύο μεσημέρι της 24ης Οκτωβρίου του 1857, οι Nathaniel Creswick και William Prest συνομιλούν, ευρισκόμενοι στο ίδιο τραπέζι. Θέμα συζήτησης τους; Η ίδρυση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου! Κάτι πρωτόγνωρο και τρελό για την εποχή. Τελικά, για να μην τα πολυλογούμε, εκείνο το μεσημέρι έρχεται στην ζωή η Sheffield FC. Η συνάντηση που άλλαξε την ιστορία του αθλήματος πραγματοποιήθηκε σε μία pub στο Parkfield House, στα προάστια του Highfield, με τους δύο νεαρούς φίλους να βάζουν τα ονόματα τους στα βιβλία της ποδοσφαιρικής ιστορίας, ως οι «πατέρες» του αθλήματος.

Μία τρέλα πήρε «σάρκα και οστά» και δεν άργησε να πάρει και μεγαλύτερες προεκτάσεις. Μετά την είδηση της ίδρυσης του συλλόγου, άνοιξε η όρεξη και σε άλλους φιλόδοξους νεαρούς, που ήθελαν να γίνουν ιδρυτές του νέου εγχειρήματος. Η «γειτόνισσα» Hallam FC γίνεται ο δεύτερος, κατά σειρά, σύλλογος και πλέον, ο κόσμος θα μπορούσε να απολαύσει τον πρώτο του ποδοσφαιρικό αγώνα. Από την μία μεριά οι «Κόκκινοι» του Sheffield, από την άλλη οι «Μπλε» της Hallam.

 

 

Πέρασαν τρία χρόνια, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι δύο σύλλογοι και να βρεθούν οι ποδοσφαιριστές που θα πλαισίωναν το roster τους. Το 1860 θα διεξαχθεί το «παρθενικό» derby του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ένα derby μίσους μεταξύ των δύο «μανάδων» του ποδοσφαίρου, της Sheffield FC και της Hallam. Αυτό θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον ιστορικό παιχνίδι, ως το «derby των κανονισμών» (derby rules).

Τα χρόνια περνούσαν και μέχρι το 1878 ο «παρθενικός» σύλλογος αγωνιζόταν με βάσει το