Η αγάπη του Robbie Williams για την Port Vale

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν τον Robbie Williams. Ένας από τους σπουδαιότερους Βρετανούς μουσικούς της ιστορίας, καλλιτέχνης παγκοσμίου εμβέλειας και με τεράστια φήμη κι επιτυχία. Πόσοι όμως γνωρίζουν το πάθος του για το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα την Port Vale;

 

Και τι είναι η Port Vale;

 

Η Port Vale ιδρύθηκε το 1876(!) και αποτελεί έναν εκ των αρχαιότερων .Ο σύλλογος αποτελεί έναν από τα «καμάρια» του Stoke-on-Trent. Όσοι το γνωρίζουν είναι είτε από διάφορες «περιπέτειες» στο Football Manager(πάλαι ποτέ Championship Manager), είτε αποτελούν ρομαντικούς οπαδούς του Βρετανικού ποδοσφαίρου, που «ψάχνεται» μέχρι και την Conference…

 

Μικρά-μικρά, τίτλοι & επιτυχίες

 

Ο σύλλογος αυτός έζησε τις δόξες του στο-όχι και τόσο-πρόσφατο παρελθόν, την μακρινή δεκαετία των 50’s ! Πιο συγκεκριμένα, η σεζόν 1953-54 αποτελεί αναμφίβολα την πιο επιτυχημένη στα χρονικά του συλλόγου. Η Port Vale τερμάτησε πρώτη στην 3η κατηγορία, καθώς και έφτασε έως τα ημιτελικά του FA Cup, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την West Brom.

Η Port Vale αποτελεί ένα σύλλογο που για παραπάνω από μισό αιώνα αγωνίζεται μεταξύ League One & League Two, οπότε μην περιμένεται ν’ ακούσεται σπουδαίους τίτλους.

Δύο κατακτήσεις Football League Trophy, ένα πρωτάθλημα 4ης κατηγορίας, δύο πρωταθλήματα 3ης κατηγορίας αποτελούν τους τίτλους του συλλόγου.

Τα χρώματα του συλλόγου ήταν ερυθρόλευκα έως το 1934, καθώς αποφασίστηκε πως έπρεπε ν’αλλάξουν ώστε να μην είναι ίδια με την μισητή συμπολύτισσα Stoke City. Έτσι, υιοθετήθηκε το μαύρο-άσπρο για τις εμφανίσεις της.

 

O Robbie και το πάθος του!

 

To παζλ αρχίζει να συνδέεται σιγά-σιγά. Ο Robbie γενήθηκε στο Stoke και την αγάπη του για το σύλλογο του μετέδωσε ο πατέρας του, καθώς αποτελούσε πρόεδρο του συλλόγου των οπαδών της Port Vale. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Williams έχει εκφράσει δημοσίως τα αισθήματά του για το σύλλογο.

 

Πώς η Port Vale μπήκε στο FIFA 2000

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα απότελεί η μικρή ιστορία που πρόκειται ν’ ακολουθήσει. Στα μέσα του 1999, εν’ όψει της κυκλοφορίας του FIFA 2000, η EA Sports ζήτησε από τον Robbie να ετοιμάσει ένα τραγούδι για το παιχνίδι. Εκείνος δέχθηκε, με μοναδικό όρο πως η ομάδα του θα ενταχθεί στο ρόστερ του παιχνιδιού, ακόμη κι αν αγωνιζόταν στις χαμηλές κατηγορίες.

Πράγματι, το FIFA 2000 κυκλοφόρησε, με το τραγούδι του Robbie, «It’s Only Us» να αποτελεί το επίσημο soundtrack του παιχνιδιού. Η Port Vale έκανε την εμφάνισή της στον τίτλο, ώντας στην κατηγορία «Rest Of The World».

 

Los Angeles Vale(!)

 

Η «τρέλα» του Βρετανού δε σταμάτησε εκεί. Το 2005, ο τραγουδιστής ίδρυσε την Los Angeles Vale FC, ομάδα αφιερωμένη στην αγαπημένη του Port Vale και η οποία θα αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Πάραυτα, δύο χρόνια μετά ο νεοσύστατος σύλλογος έπαψε να υφίστανται.

 

Robbie «εν δράση»

 

Aκόμη, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τον τραγουδιστή ν’ αγωνίζεται με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας.
Στον αγώνα προς τιμήν του Martin Foyle, o Robbie έπαιξε με τα χρώματα της Port Vale, σε αναμέτρηση κόντρα στην Manchester City. Για την ιστορία, η Vale επιβλήθηκε με 5-2.

 

Όταν δεν μπορώ να κοιμηθώ, σκέφτομαι πως φοράω τη φανέλα της ομάδας μου. Βλέπω πως αγωνίζομαι στην αριστερή πτέρυγα, ξεχίνομαι μπροστά, βγάζω σέντρα για το κεφάλι κάποιου». Ένας απολαυστικός άνθρωπος, ένας απίστευτος καλλιτέχνης, ένας λάτρης του ποδοσφαίρου. Ένας πραγματικός “lad” κυρίες και κύριοι, ο Robbie Williams!

 

 Συντάκτης: Γιώργος Γκίκας