Stoke: Η «αόρατη» ομάδας της φετινής Premier League! (Season Review)

Διαβάστε την ανασκόπηση τη σεζόν που μας πέρασε για τον σύλλογο της Stoke.

 

Ποιος είναι αντικειμενικά ο στόχος μιας ομάδας που γνωρίζει πριν την αρχή του πρωταθλήματος ότι δύσκολα θα κινδυνέψει με υποβιβασμό αλλά και ακόμα δυσκολότερα θα βρεθεί στην πρώτη εξάδα; Κάποιος θα πει να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Κάποιος άλλος να διεκδικήσει την διάκριση και γιατί όχι το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω των κυπέλλων. Κι ένας τρίτος θα επισημάνει την ανάγκη οικονομικής εξυγίανσης μέσω παραγωγής ταλέντων και πώλησής τους σε μεγαλύτερους συλλόγους. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε λοιπόν πως η Stoke δεν κατάφερε τίποτα από τα παραπάνω αφήνοντας τους οπαδούς της διχασμένους και απογοητευμένους.

 

 

Η Stoke ανέβηκε στην Premier League το 2009 κι έκτοτε έχει επιδείξει μεγάλη σταθερότητα, εδραιώνοντας την παρουσία της στο εντυπωσιακότερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Αρχικά υπό τις οδηγίες του Tony Pulis που βρέθηκε στον πάγκο της από την σεζόν 2006/07 έως και την 2012/13, έπαιξε σκληρά και κάπως «παλιομοδίτικα» αλλά αρκετά αποτελεσματικά. Κι έπειτα, με τον Mark Hughes στην τεχνική ηγεσία, άλλαξε στυλ, ξόδεψε περισσότερα σε μεταγραφές και τερμάτισε για τρεις συνεχόμενες χρονιές στην πρώτη δεκάδα, επίτευγμα διόλου ευκαταφρόνητο για την δυναμική του συλλόγου.

Έτσι το καλοκαίρι του 2016 φάνηκε σε όλους ως η κατάλληλη στιγμή για ένα ακόμη βήμα προς τα υψηλά στρώματα του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα ξεκίνησε την προετοιμασία με τους καλύτερους οιωνούς, το ρόστερ έμοιαζε να μην έχει ιδιαίτερες ελλείψεις και η διοίκηση ξόδεψε περισσότερα από 30 εκ. λίρες σε μεταγραφές ώστε να προσφέρει την κατάλληλη ώθηση στην ομάδα να «εκτοξευθεί» ακόμα περισσότερο στην βαθμολογία της Premier League, ξεπερνώντας την 9η θέση που αποτελεί ρεκόρ.

 

 

Κάπου εκεί προέκυψε το πρώτο πρόβλημα. Ο Jack Butland που τον περασμένο Μάρτιο είχε χειρουργηθεί, μετά τον τραυματισμό του στον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με την Γερμανία, αδυνατούσε να μπει σε κανονικούς ρυθμούς προετοιμασίας και η ομάδα έμοιαζε να ξεμένει με τον 40χρονο Shay Given ως μόνη λύση κάτω από τα δοκάρια εν όψει της νέας σεζόν. Ο Butland θα αναγκαστεί να προγραμματίσει νέο χειρουργείο στον αστράγαλο τον Σεπτέμβριο κι έτσι η Stoke την τελευταία μέρα των μεταγραφών θα πάρει δανεικό τον δεύτερο τερματοφύλακα της Derby, που αγωνίζεται στην Championship, τον 33χρονο Lee Grant. Η αρχή θα είναι αποκαρδιωτική, αφού οι «Potters» δεν θα νικήσουν κανένα από τα 7 πρώτα παιχνίδια της σεζόν, με τον Given να έχει δεχθεί από 4 γκολ στους αγώνες με Tottenham, Manchester City και Crystal Palace και να έχει υποπέσει σε μία γκάφα στην ήττα από την Everton. Ευτυχώς κάπου εκεί ο Grant σαν «από μηχανής θεός» θα βάλει γάντια βασικού και οι τύχες της ομάδας θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

 

 

Με τον ερχομό των πρώτων θετικών αποτελεσμάτων, αλλά και την πρόκριση εις βάρος της Stevenage στο League Cup με 4-0 η Stoke θα θέσει νέους στόχους ήδη από τον Σεπτέμβριο. Πρώτον η οριστική αποφυγή της μάχης του υποβιβασμού και δεύτερον η εκ νέου διάκριση μέσω των άλλων διοργανώσεων της FA -είχε να επιδείξει παρουσίες σε ημιτελικούς και τελικούς τα τελευταία χρόνια-. Κι αν ο πρώτος στόχος κλείδωσε σχετικά εύκολα μετά από ένα σερί τριών νικών τον Οκτώβριο εναντίον των επίσης «μπλεγμένων» Hull, Sunderland και Middlesbrough, στον δεύτερο οι «Potters» απέτυχαν παταγωδώς, αφού γνώρισαν εντός έδρας αποκλεισμούς από Hull (1-2, League Cup) και Wolves (0-2, FA Cup) μόλις στον 3ο γύρο των δύο διοργανώσεων, παρατάσσοντας μάλιστα ενδεκάδα βασικών.

 

 

Χωρίς αντικειμενικό στόχο ως το τέλος της σεζόν, η ομάδα του Mark Hughes έπαιξε κακό ποδόσφαιρο, γνώρισε ένα σερί 4 ηττών από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Απριλίου και «έκλεισε» την σεζόν με μόλις 2 νίκες σε 11 αγώνες, καταλήγοντας στην 13η θέση της βαθμολογίας. Χαρακτηριστικό της πορείας της φέτος είναι, ότι η νίκη επί της Southampton την τελευταία αγωνιστική είναι η μόνη που σημείωσε όλη την σεζόν επί ομάδας που τερμάτισε υψηλότερα από αυτήν στον βαθμολογικό πίνακα. Πραγματικά απίστευτο στατιστικό.

 

 

Αναλυτικότερα η ομάδα μάζεψε μόλις 44 βαθμούς, τους λιγότερους από τον ερχομό του Hughes στην ομάδα και δέχθηκε συνολικά 56 γκολ σκοράροντας 41. Τα 56 γκολ παθητικό αποτελούν αρνητικό ρεκόρ μετά τον προβιβασμό της ομάδας στην Premier League το 2009. Η κακή αμυντική παρουσία φαίνεται και στις φάσεις που δημιουργούσαν οι αντίπαλες ομάδες εναντίον της, δεχόμενη 14.2 σουτ ανά παιχνίδι, με το ποσοστό κατοχής της μπάλας να φτάνει το 46,1%, την 8η χειρότερη επίδοση στην κατηγορία.

 

 

Το επιθετικό δίδυμο των Wilfried Bony-Saido Berahino, που κόστισε στους «Potters» κοντά στα 15 εκ. λίρες δεν κατάφερε να δικαιολογήσει ούτε στο ελάχιστο τις προσδοκίες συνεισφέροντας μόλις 2 γκολ. Παίκτης-κλειδί ήταν για μια ακόμα χρονιά ο Marko Arnautovic με 6 γκολ και 5 ασίστ, ενώ καταλυτική ήταν η παρουσία του Joe Allen στο κέντρο με τον Ουαλό να πραγματοποιεί 36 εμφανίσεις έχοντας ποσοστό επιτυχημένων πασών στο 81,3% και 1.8 κλεψίματα και 1 ντρίμπλα ανά παιχνίδι. Πρώτος σκόρερ ήταν ο «αειθαλής» Peter Crouch με 7 γκολ.

 

 

Μπορεί Bony και Berahino να αποδείχθηκαν εκ των υστέρων αποτυχημένες κινήσεις, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για όλους. Ο Bruno Martins Indi κέρδισε θέση βασικού και η αγορά του από την Porto κρίνεται επιτακτική ανάγκη -ήταν δανεικός-. Για τον Allen μιλήσαμε εκτενώς παραπάνω και αν παραμείνει υγιής είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει βαρόμετρο της ομάδας και τα επόμενα χρόνια. Τέλος, υπάρχει και η αξιοθαύμαστη περίπτωση του Lee Grant. Μια ασήμαντη και συμπληρωματική κίνηση την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου που στο τέλος έφερε χαμόγελο σε κάθε φίλο των «Potters». Ο Άγγλος πορτιέρο στις πρώτες του 15 εμφανίσεις κράτησε 6 φορές το μηδέν, αναγκάζοντας την Stoke να κάνει τον δανεισμό του μόνιμη μεταγραφή τον Ιανουάριο, φτάνοντας μια ανάσα από την κλήση στην Εθνική Ομάδα. Στα τελευταία παιχνίδια της σεζόν παραχώρησε την θέση του βασικού στον Jack Butland που επέστρεψε από τον τραυματισμό του, αλλά κατάφερε να ανακηρυχθεί Παίκτης της Χρονιάς από συμπαίκτες και φιλάθλους, αποδεικνύοντας σε όλους ότι ποτέ δεν είναι αργά για την διάκριση.

 

https://www.youtube.com/watch?v=V-09AIFn71E

 

Στις ιδιαίτερες στιγμές της σεζόν μπαίνει φυσικά το γεγονός ότι ο Peter Crouch την 1η Φεβρουαρίου απέναντι στην Everton σκόραρε το 100ο γκόλ του στην Premier League, χαρίζοντας στο κοινό τον πανηγυρισμό-ρομπότ που τον έκανε διάσημο και είχε να επαναλάβει από το μακρινό 2007. Αξιομνημόνευτα είναι επίσης κάποια εντυπωσιακά γκολ, όπως αυτά των Shaqiri (vs Hull) και Muniesa (vs Burnley), καθώς και η παρουσία του 20χρονου Αιγύπτιου Ramadan Sobhi, που στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη έδειξε πηγαίο ταλέντο και δείχνει εκπληκτική προοπτική για το μέλλον.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=vovFUc-R4PQ[/embedyt]

 

Ο Mark Hughes πέρασε μία «φουρτουνιασμένη» σεζόν και ήρθε η ώρα να φανεί πόσο καλός «καπετάνιος» είναι. Μπορεί να μην έχει πια την αμέριστη στήριξη των φιλάθλων, αλλά η διοίκηση τον πιστεύει και θα του δώσει την ευκαιρία να βάλει την χρονιά που έφυγε σε μία παρένθεση. Άλλωστε σίγουρα έχει επιδείξει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο παιχνιδιού του Pulis με τις μακρινές μπαλιές και το σκληρό παιχνίδι. Φέτος έκανε αρκετά πειράματα στην τακτική και την διάταξη ώστε να βρει λύσεις και δεν δίστασε να αφήσει τον ακριβοπληρωμένο Bony εκτός αποστολής για αρκετά παιχνίδια σκεπτόμενος το καλό της ομάδας. Προφανώς και είναι απογοητευμένος ειδικά με την αμυντική παρουσία της ομάδας, αλλά προανήγγειλε ενίσχυση στα «μετόπισθεν» και δείχνει να γνωρίζει τι χρειάζεται η ομάδα για να επανέλθει στον σωστό δρόμο.

Η επόμενη μέρα πρέπει να χτιστεί με περισσότερη σύνεση. Δεν υπάρχουν απεριόριστα χρήματα για μεταγραφές, έτσι η Stoke πρέπει να αναζητήσει έξυπνες λύσεις και φυσικά να λάβει περισσότερα από παίχτες, όπως ο Imbula και o Berahino, που μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει ανάλογα με τα λεφτά που δαπανήθηκαν. Στόχος είναι ακόμα να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας, αφού βασικό ρόλο είχαν φέτος 8 άτομα που ξεπερνούν το 30ο έτος της ηλικίας τους. Τέλος, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί το αργό ξεκίνημα στην σεζόν που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και η ομάδα να αποδεχθεί τον ρόλο της στο μέσο της βαθμολογίας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε League Cup και FA Cup, που μπορούν ευκολότερα να αποφέρουν κάποιο ευρωπαϊκό εισιτήριο και μεγάλα χρηματικά οφέλη για τον σύλλογο.

Συντάκτης: Γεράσιμος Καλλιβωκάς