Οι 41 «σωματοφύλακες» της Chelsea!

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» «έσκασε» η είδηση περί απαγόρευσης μεταγραφών για την Chelsea, η οποία καλείται να επενδύσει στους φετινούς «παραπεταμένους».

 

Υπήρχε ο φόβος, ήταν σχεδόν βέβαιο και εν τέλει έγινε επίσημο. Ο Λονδρέζικος σύλλογος βρίσκεται σε «αδιέξοδο» και η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη μετά το άκουσμα της παραπάνω είδησης. Μεταγραφές τέλος (;) για τους «Μπλε» και όλοι στην αγγλική πρωτεύουσα βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Η FIFA έκανε γνώστη την τιμωρία του αγγλικού συλλόγου μερικές ημέρες πριν και όλοι αναμένουν το τι μέλλει γενέσθαι μετά την ένσταση που θα κατατεθεί από την ομάδα του Roman Abramovich.

Η εξαπάτηση του άρθρου 19 των κανονισμών της UEFA έχει θέσει το club σ’αυτή την δυσμενή κατάσταση, αφού οι «Μπλε» αποδεικνύονται αρκετά «άτακτοι», «παραπατώντας» 29 συνολικά φορές τον κανονισμό περί μεταγραφών ποδοσφαιριστών κάτω των 18 ετών. Άρα, δεδομένης της κατάστασης, η περίοδος του καλοκαιριού που καταφθάνει, αλλά και αυτή του Ιανουαρίου, θα φέρει μόνο αποχωρήσεις και καμία ένταξη στην αρμάδα του Maurizio Sarri.

 

 

Κανένας Icardi και κανένα άλλο μεγάλο όνομα δεν πρόκειται να καταφθάσει στην αγγλική πρωτεύουσα, εκτός και αν οι «Μπλε» καταφέρουν να πείσουν την FIFA να ελαφρύνει κάπως την ποινή. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, το «συγκρότημα» του Sarri οφείλει να αντλήσει δύναμη και να καλύψει τα όποια του κενά, χρησιμοποιώντας εξ’ολοκλήρου τα «δικά» του παιδιά. «Δικά» του παιδιά που στον αριθμό είναι αρκετά, αφού οι δανεικοί ποδοσφαιριστές της Chelsea είναι διασκορπισμένοι σ’όλα τα μήκη και πλάτη.

Αν δεν μας πιστεύετε και μας βρίσκεται ολίγον τι υπερβολικούς, σας ενημερώνουμε πως οι «παραπεταμένοι» ανέρχονται στους 41 (!) και ορισμένοι απ’αυτούς μπορούν να αποτελέσουν μέρος του επερχόμενου roster. Ορισμένοι απ’αυτούς έχουν τα «φόντα», το ταλέντο και την ικανότητα να συνεισφέρουν στην απαιτητική «κούρσα» πρωταθλητισμού και παρακάτω θα σας τους παρουσιάσουμε.

 

Christian Pulisic: 

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την μακροσκελή λίστα μας δίχως τον πλέον ταλαντούχο δανεικό των «Μπλε». Ο Αμερικάνος διεθνής έρχεται «με φόρα» στο Λονδίνο, με σκοπό να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στον πλανήτη. Το ταλέντο του ρέει άφθονο, πολλοί είναι αυτοί που τον συγκαταλέγουν στα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκοσμίου στερεώματος και η Chelsea νιώθει πανευτυχής που πέτυχε το «colpo grosso».

Μόλις στα 20 του χρόνια, ο γεννημένος στην Pennsylvania των Η.Π.Α. έχει ήδη καταγράψει τρεις γεμάτες χρονιές με την φανέλα της Borrusia Dortmund. Με άφθονη εμπειρία, δεδομένη της «τρυφερής» ηλικίας του, με ωριμότητα στο παιχνίδι του που θα ζήλευαν αρκετοί παίκτες, ο Pulisic θα αποτελέσει έναν ποδοσφαιριστή-βαρόμετρο για τις ανάγκες του roster. Η αγγλική ομάδα δαπάνησε 64 εκατομμύρια ευρώ, τον έκανε δικό της και μέχρι το τέλος της season τον άφησε δανεικό στην Βεστφαλία.

 

Victor Moses: 

Δεύτερο θα βρούμε τον Νιγηριανό διεθνή Victor Moses. Εδώ, κύριοι, οι απόψεις διίστανται. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως ο Αφρικανός είναι «εργαλείο» για τους «Μπλε», άλλοι πάλι πιστεύουν πως είναι «λίγος» για πρωταθλητισμό. Εμείς δεν παίρνουμε θέση περί αυτού, αλλά θα αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν. Πριν την έλευση του Maurizio Sarri, ο Moses φάνηκε να βρίσκει την θέση του στο Λονδίνο, μιας και μετρούσε δύο συναπτές παραγωγικές χρονιές.

Με τον Ιταλό πρώην τεχνικό της S.S.C. Napoli στο «τιμόνι», ο παραγκωνισμός δεν άργησε να έρθει και ο 28χρονος έβλεπε ενδεκάδα «με τα κιάλια». Τις season 2016-2017 και 2017-2018 σταμάτησε στις 44 συμμετοχές σ’όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας τέσσερα τέρματα έκαστος. Φέτος, πραγματοποίησε μόλις έξι εμφανίσεις και εν τέλει πάρθηκε η απόφαση να φύγει δανεικός στην Τουρκική Fenerbahce, για να μην χάσει τον αγωνιστικό ρυθμό που είχε αποκτήσει. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή του το προσεχές καλοκαίρι θα «λύσει τα χέρια» σε ορισμένα αγωνιστικά «ερωτηματικά».

 

Michy Batsuayi: 

Νούμερο τρία και ένας παίκτης που ψάχνει να βρει τα πατήματα του, προσπαθώντας να «σώσει» την καριέρα του. Τι να πει κανείς για τον Michy Batsuayi; Τα πρώτα του δείγματα γραφής ήταν πέρα για πέρα ενθαρρυντικά, μπαίνοντας «σφήνα» στις συνειδήσεις των απανταχού φιλάθλων. Στις Standard de Liege και Olympique Marseille εντυπωσίασε, «έλαμψε» και κατόρθωσε να πάρει το «εισιτήριο» για το όνειρο του «Νησιού».

Το όνειρο όμως αποδείχθηκε εφιάλτης, αφού η Chelsea «κλαίει με μαύρο δάκρυ» τα 35 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε για χάρη του. Ποτέ του δεν κατάφερε να εναρμονιστεί με το gameplay της ομάδας, αλλά και του πρωταθλήματος και από πέρυσι «περιπλανιέται» σε διάφορες ομάδες. Στην Borrusia Dortmund σκόραρε 9 τέρματα σε 14 συμμετοχές, αποκτώντας την χαμένη του αυτοπεποίθηση, αλλά η συνέχεια ήταν δυσανάλογη, με το πέρασμα του από την La Liga και την Valencia να κρίνεται ανεπιτυχές. Πλέον, βρίσκεται στην νότια πλευρά του Λονδίνου και την Crystal Palace, θέλοντας να πείσει πως αξίζει.

 

Kurt Zouma:

Όταν αποκτήθηκε ο Γάλλος αμυντικός, πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για το next big thing της άμυνας. Όχι αδίκως, αφού οι εμφανίσεις του στην Ligue 1 ήταν εντυπωσιακές, όντας στυλοβάτης της άμυνας της AS Saint-Etienne. Τρεις full χρονιές με τους «Πράσινους», σε πολύ νεαρή ηλικία, η Chelsea του «χτύπησε την πόρτα» και κατέβαλε ένα ποσό της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ, για να αποκτήσει τις υπηρεσίες του.

Το ξεκίνημα του ήταν εξαιρετικό, η συνέχεια μαγική, μέχρις ότου επήλθε ένας σοβαρός τραυματισμός που τον άφησε εκτός δράσης για παραπάνω από έξι μήνες. Έκτοτε, δεν κατάφερε ποτέ να ξανά βρει την θέση του στην ενδεκάδα και παραχωρήθηκε δανεικός, αρχικά, σε Stoke City και έπειτα στην Everton, με την οποία αγωνίζεται αυτή την χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, ο Zouma μπορεί να συνεισφέρει αρκετά στο «οικοδόμημα» των «Μπλε», ευρισκόμενος σε μία πολύ καλή ηλικία.

 

Tiemoué Bakayoko:

Ο Tiemoué Bakayoko είναι μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές απογοητεύσεις της Chelsea; Πιθανότητα, ναι. Δυστυχώς, στο Stamford Bridge, άπαντες ανέμεναν την προσθήκη ενός δυναμικού κεντρικού που θα πλασαριστεί δίπλα στον Kante και θα «δέσει» τον άξονα της ομάδας. Τελικά, οι 40 εκατομμύρια λίρες αποδείχθηκαν κάκιστο deal για την αγγλική ομάδα και απίστευτα κερδοφόρα συμφωνία για της AS Monaco. Οι «Μονεγάσκοι», αν και παρέδωσαν ότι πιο ταλαντούχο διέθεταν παρέα με τον Fabinho, χαμογελάνε διάπλατα, την στιγμή που οι Λονδρέζοι αναρωτιούνται.

Όλοι αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν ένας τόσο σπουδαίος κεντρικός μέσος να «πέρασε και να μην ακούμπησε» την πρώτη του χρονιά στην Premier League. Κάκιστη season η περσινή με τους «Μπλε» για τον Γάλλο διεθνή, που ανάγκασε την διοίκηση να τον στείλει άρον-άρον δανεικό στην Serie A και την AC Milan. Εκεί, υπό τις οδηγίες του Gatusso, ο Bakayoko μοιάζει να παίρνει τα πάνω του και αυτή η «ένεση» αυτοπεποίθησης ίσως αποδειχθεί ευοίωνοι για την επιστροφή του στην Premier League.

 

Kenedy:

Ταλέντο, άφθονο ταλέντο, ταλέντο «να φάνε και οι κότες», αλλά…Ίσως επρόκειτο για έναν ποδοσφαιριστή που έχει αδικήσει ο ίδιος τον εαυτό του πιο πολύ από όλους τους υπόλοιπους. Όταν «ξεπετάχτηκε» από την Fluminense, πολλοί μίλησε για ένα μεγάλο «αστέρι» του αθλήματος. Τελικά, μερικά χρόνια αργότερα, οι όποιες προβλέψεις και εικασίες πηγαίνουν «περίπατο». Ο Kenedy αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2015 από την Chelsea, με σκοπό να πλαισιώσει και να δυναμώσει την επιθετική «φαρέτρα» των Λονδρέζων.

Η πρώτη του χρονιά απέφερε αρκετές συμμετοχές, χωρίς ωστόσο να αποδεικνύει την σταθερότητα που όφειλε. Έτσι, βρέθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και για τις επόμενες δύο χρονιές, ο Βραζιλιάνος αρκέστηκε να κάθεται στον πάγκο. Το 2016, έναν χρόνο μετά την απόκτηση του, παραχωρήθηκε δανεικός στην Watford, ενώ την στιγμή που μιλάμε, είναι μέλος του Rafa Benitez και της Newcastle United. Ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον του, αλλά το βέβαιο είναι πως, σε ιδανικές συνθήκες, ο 23χρονος έχει το κάτι παραπάνω, αρκεί να έχει το μυαλό στο κεφάλι του.

 

Mario Pasalic: 

Ένας ακόμα από την μεγάλη της Hajduk Split σχολή. Ο Κροάτης κεντρικός αποτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση στην σχετική λίστα, αφού ποτέ δεν του δόθηκε η ουσιαστική ευκαιρία να δείξει τις ικανότητες του. Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2014, όντας ένα μεγάλο wonderkid, έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η Chelsea τον άφησε στο περιθώριο. Ταλέντο διαθέτει, φυσικά προσόντα άφθονα, αλλά κάτι του λείπει, ώστε να γίνει μέλος της «μηχανής» των Λονδρέζων.

Πέντε συνεχόμενοι δανεισμοί, έχοντας περάσει από Elche, AS Monaco, AC Milan, Spartak Moscow και πλέον στην Atalanta Bergamasca Calcio. Και με τους πέντε διαφορετικούς συλλόγους που έχει αγωνιστεί, υπήρξε βασικό στέλεχος της ενδεκάδας και πλέον, όντας «πατημένα» 24 ετών, ενδεχομένως να είναι έτοιμος να «αρπάξει από τα μαλλιά» την ευκαιρία, με σκοπό να αποδείξει πόσο λάθος έκαναν οι άνθρωποι του συλλόγου που δεν τον πίστεψαν.

 

 

Kenneth Omeruo:

Άλλος ένας που περιμένει την ευκαιρία του. Από το 2012, από την στιγμή που υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Chelsea, βρίσκεται στην αναμονή. Τέσσερις διαφορετικοί σύλλογοι και πέντε, με την φετινή του παρουσία στην Leganes, μπήκαν στο βιογραφικό του Kenneth Omeruo. Ο Νιγηριανός πέρασε από τις ADO Den Haag, Middlesbrough, Kasimpasa, Alanyaspor, πριν βρεθεί στην Ισπανία και την Μαδρίτη για λογαριασμό της Leganes.

Ο Νιγηριανός κεντρικός αμυντικός είναι διεθνής με τους «Αετούς» της Αφρικανικής χώρας, όντας βασικό τους μέλος. Συν τις άλλοις, οι «περιπέτειες» του, τόσο σε Τουρκία, Ολλανδία και Ισπανία είναι αρκετά ελπιδοφόρες, έχοντας δείξει καλά στοιχεία στο παιχνίδι του. Οι «Μπλε», με τον περιορισμό των μεταγραφών, θα σκεφτούν σοβαρά να εξετάσουν την περίπτωση του 25χρονου και ίσως τον δούμε να πραγματοποιεί την πρώτη του συμμετοχή με την μπλε φανέλα.

 

Eduardo: 

Μία διαφορετική περίπτωση ποδοσφαιριστή είναι αυτή του Eduardo Carvalho. Ο «γερόλυκος» τερματοφύλακας, διανύοντας το 36ο έτος της ηλικίας του, αποκτήθηκε από την Chelsea για καθαρά συμπληρωματικούς λόγους. Συμπλήρωσε την τριάδα των Courtois, Begovic και αρκέστηκε να βλέπει τις αναμετρήσεις από τον πάγκο. Παρότι ο Πορτογάλος δεν είχε πραγματοποίησε ούτε μία συμμετοχή κάτω από τα goalposts των «Μπλε», η ομάδα, το περασμένο καλοκαίρι, ανανέωσε την συνεργασία της μαζί του.

Πλέον, ο έμπειρος goalkeeper αγωνίζεται στα γήπεδα της Eredivisie και στην Vitesse, η οποία είναι γνωστή για τις «στενές» σχέσεις πάρε-δώσε με την ομάδα του Abramovich. Στην Ολλανδία, ο Eduardo διανύει την δεύτερη νιότη του, υπερασπιζόμενος την εστία των «Vitas» με σταθερά καλή απόδοση. Γιατί όχι να μην βρεθεί και πάλι πίσω στην τριάδα των goalkeepers, την στιγμή που η εμπειρία του θα βοηθήσει σημαντικά; Να θυμίσουμε πως στην Ολλανδική ομάδα αγωνίζονται οι επίσης παίκτες της Chelsea, Charly Musonda και Jake-Clarke Salter.

 

Tammy Abraham: 

Η λίστα μας κλείνει και θα κλείσει με έναν «κρυφό άσσο κάτω από το μανίκι». Ο Tammy Abraham περίμενε την ευκαιρία του και είχε την ελπίδα πως θα συμπεριληφθεί στο φετινό roster του Μaurizio Sarri, αλλά «τζίφος». Αν μιλάμε για τον πιο αδικημένο μεταξύ όλων των ποδοσφαιριστών που αναφέραμε, ο Λονδρέζος ποδοσφαιριστής κερδίζει επάξια τον τίτλο. Ο υψηλόσωμος επιθετικός δεν σταματάει να «ματώνει» τα αντίπαλα δίχτυα και η Chelsea συνεχίζει να «κλείνει τα μάτια» της.

Τόσο στην Bristol City, όσο και στην Aston Villa, αμφότερες στην Championship, ο 21χρονος κάνει «πράγματα και θαύματα». Για του λόγου το αληθές, ο Άγγλος striker μετράει 46 τέρματα σε 76 συνολικά συμμετοχές, αριθμός που προκαλεί ίλιγγο στην ανάγνωση του. Ακόμα και σε επίπεδο Premier League με την Swansea City κατόρθωσε να αφήσει το στίγμα του, σκοράροντας οχτώ φορές, όντας μέλος μίας αρκετά προβληματικής και αδύναμης ομάδας για τα δεδομένα της κατηγορίας. Αν όχι αυτό το καλοκαίρι, τότε πότε θα πάρει την ευκαιρία του αυτό το παιδί;

 

 

Οι υπόλοιποι δανεικοί της ομάδας:

 

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ:

Baxter (Yeovil Town)

Collins (Burton Albion)

Thompson (Warrenpoint Town)

Karlo Ziger (Sutton United)

 

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ:

Baba Rahman (Riems)

Clarke-Salter (Vitesse)

Michael Hector (Sheffield W.)

Tomas Kalas (Bristol City)

Todd Kane (Hull City)

Matt Miazga (Reading)

Trevih Chalobah (Ipswich Town)

Dujon Sterling (Coventry City)

Reece James (Wigan)

Jay Dasilva (Bristol Ciy)

Ola Aina (Torino)

Fikayo Tomori (Derby County)

Fantaky Davo (S. Rotterdam)

Josh Grant (Yeovil Town)

 

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ:

Lewis Baker (Reading)

Victorien Angban (Metz)

Nathan (At.Mineiro)

Josimar Quintero (Lleida)

Danilo Pantic (Partizan Belgrado)

Jacob Maddox (Cheltenham)

Kasey Palmer (Bristol City)

Mason Mount (Derby County)

Charly Musonda (Vitesse)

Kylian Hazard (Cercle Bruges)

 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ:

Izzy Brown (Leeds United)

Lucas Piazon (Chievo)

Álvaro Morata (Atlético)

 

Δεν είναι λίγοι και το ταλέντο τους δεν είναι αμελητέο. Ποδοσφαιριστές με φιλοδοξίες, σπουδαία ποιότητα, αλλά και όρεξη. Συμφωνούμε πως δεν είναι δυνατόν όλοι οι προαναφερθείς να «πιάσουν» και να αποτελέσουν κομμάτι της ομάδας, αλλά πολλοί έχουν την ικανότητα και τα «φόντα» να το κάνουν, αρκεί η Chelsea να επενδύσει πάνω τους και να πιστέψει λίγο περισσότερο στις ικανότητές τους.

Αρκετοί αναφέρουν πως αυτή η απαγόρευση, μπορεί να αποτελέσει το ερέθισμα να δούμε νέα πρόσωπα, νέα παιδιά και νέα «αστέρια» να ξεπροβάλλουν στον κόσμο των «Μπλε». Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η «αχίλλειος πτέρνα» μετατραπεί σε «κρυφό άσσο στο μανίκι», παρόλα αυτά, στο Stamford Bridge έφτασε η στιγμή να ποντάρουν στο «νέο αίμα».