Η δεύτερη φορά που η Burnley άγγιξε το «πάνθεον»!

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 60 χρόνια, η Burnley κατέκτησε τον τίτλο της First Division και έγινε πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

 

Το ημερολόγιο έγραφε 2 Μαΐου του 1960, όταν η Burnley κατακτούσε το δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία της, βάζοντας τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία της στο European Cup. Οι «Clarets» αντιμετώπιζαν την Manchester City στο Maine Road, για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το τελικό 2-1, με τέρματα των Pilkington και Meredith, έστειλε την ομάδα του Lancashire στην κορυφή, παρόλο που πριν την έναρξη, όλα έμοιαζαν δυσοίωνα. Αυτό, γιατί πριν την σέντρα, ο σύλλογος βρισκόταν στην τρίτη θέση.

 

Burnley

 

Παραμένει, μέχρι και σήμερα, μία από τις σπουδαιότερες αναμετρήσεις του club, αφού «γεύτηκε» την κορυφή, για δεύτερη φορά και ταυτόχρονα πήρε το «εισιτήριο» για το European Cup. Ήταν μία φυσιολογική Δευτέρα, όταν το γήπεδο «πλημμυρίστηκε» από οπαδούς της Burnley, αλλά και των Wolves. Που συνδέονται οι «Λύκοι» σε όλο αυτό; Με νίκη των «Πολιτών», το πρωτάθλημα πήγαινε στο Wolverphampton και έτσι αρκετοί φίλοι ταξίδεψαν με την ελπίδα, πως οι «Sky Blues» θα τους έκαναν ένα δώρο.

Η προέλευση του κόσμου ήταν πρωτοφανής, μιας και 65.981 άνθρωποι κατέκλυσαν τις κερκίδες του Maine Road. Μάλιστα, το ακόμα πιο αξιόλογο ήταν, πως ένας ευκαταφρόνητος αριθμός ατόμων βρέθηκε εκτός γηπέδου. Η χωρητικότητα του σταδίου δεν ήταν τέτοια, ώστε να επιτρέψει σε όλο τον κόσμο να παρευρεθεί και έτσι, εμφανίστηκαν «ριζοσπαστικές» λύσεις, σαν και αυτή. Ο παλμός και η καρδιά όλης της πόλης χτυπούσε για την συγκεκριμένη «μάχη».

 

Burnley

 

Μόλις στο τέταρτο λεπτό της αναμέτρησης, ο Pilkington βάζει «φωτιά» στις κερκίδες, δίνοντας προβάδισμα στους γηπεδούχους. Οι «Πολίτες» βρήκαν την απάντηση και έφεραν το παιχνίδι στα ίσα, χάρη σε τέρμα του Hayes. Η πίεση και το άγχος άρχισαν να καταβάλουν τους ποδοσφαιριστές των «Clarets». Αυτοί ήταν, που έψαχναν το πολυπόθητο «τρίποντο» και όσο κυλούσαν τα λεπτά, έβλεπαν το όνειρο να απομακρύνεται.

Ο σύλλογος είχε ψυχικά αποθέματα και με «μέταλλο» πρωταθλήτριας, αύξησε την πίεση του στα «καρέ» της Manchester City. Η υπεροχή τους «καρποφόρησε», αφού λίγα λεπτά πριν «εκπνεύσει» το πρώτο μέρος, ο Meredith έβαλε ξανά την Burnley σε θέση οδηγού. Το δεύτερο ημίχρονο κύλησε, χωρίς να επιτευχθεί κάποιο τέρμα και το σφύριγμα της λήξης βρήκε το σωματείο από το Lancashire, να πανηγυρίζει το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

 

Burnley

 

Δύο πρωταθλήματα για έναν σύλλογο, που έδειξε τα «δόντια» σε έτερους συλλόγους, μεγαλύτερης φήμης. Μετά από 39 έτη αναμονής (1920-1921 κατέκτησε το πρώτο), το Burnley βγήκε ξανά στους δρόμους, για να ζητοκραυγάσει για το «καμάρι» της πόλης του. Μέχρι σήμερα, αυτά τα δύο πρωταθλήματα κοσμούν το μουσείο του club, θυμίζοντας στους παλιούς και μαθαίνοντας στους νεότερους την πλούσια ιστορία της ομάδας.