Όταν ακούστηκε για «Εφοπλιστές»…

Το 1971 είναι πλέον μακρινό για όλους μας. Όμως ακόμα και σήμερα στην εποχή της εύκολης πρόσβασης στις πληροφορίες υπάρχουν άνθρωποι και ακόμα χειρότερα δημοσιογράφοι που αποκαλούν την Everton με το παρατσούκλι «Εφοπλιστές».

 

Στις 9 του Μάρτη του 1971 έγινε ο πρώτος αγώνας στο Goodison Park ανάμεσα στην Everton και τον Παναθηναϊκό και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1. Στις 24 Μαρτίου του 1971, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το «θαύμα» και παρά τα φρικτά παράπονα που είχε η Everton από τον Γάλλο διαιτητή του επαναληπτικού, οι «Πράσινοι» πήραν λευκή ισοπαλία και προκρίθηκαν στα ημιτελικά του τότε Κυπέλλου πρωταθλητριών.

Εκείνο που μας δίνεται η ευκαιρία να σταθούμε, είναι το παρατσούκλι που χρεώθηκε σε αυτά τα δύο παιχνίδια η Everton… Κάποιος Έλληνας (φυσικά) δημοσιογράφος, προφανώς για να δώσει έμφαση στον άθλο του Παναθηναϊκού, ονόμασε την Everton «Εφοπλιστές»!

 

 

Η Everton ιδρύθηκε το 1878 και μέχρι το 1901 ακουγόταν το «The Black Watch». Και αυτό γιατί η πρώτη της εμφάνιση έμοιαζε με αυτή του 3ου Τάγματος Πεζικού της Σκωτίας, μαύρη με μια κόκκινη διαγώνια γραμμή… Μετά το 1901, η Everton καθιέρωσε τα μπλε και από τότε ονομάστηκε «The Blues». Το εξαιρετικό ποδόσφαιρο που απέδιδε τη δεκαετία του ’30 χαρακτηρίστηκε «επιστημονικό» και έτσι έκτοτε ονομάζεται και «The School of Science»…

O David Moyes όταν ήρθε στην ομάδα το 2002, την αποκάλεσε «The People’s Club». Ο κόσμος της Everton συνήθιζε να τιμά αυτό το όνομα, όπως και η ομάδα με την επικοινωνία που έχει με αυτόν, ωστόσο η ολοκληρωμένη πρόταση του Moyes ήταν: «Εντάσσομαι στο ποδοσφαιρικό κλαμπ των ανθρώπων. Η πλειονότητα των ανθρώπων που συναντάς στους δρόμους είναι φίλοι της Everton». Βέβαια και αυτό είναι ένα παρατσούκλι που έχει σταματήσει να ακούγεται μετά την αποχώρηση του Moyes.

Το πιο γνωστό παρατσούκλι και αυτό που χρησιμοποιείται πιο συχνά είναι το «Ζαχαρωτά». Προέρχεται από ένα κατάστημα ζαχαρωτών απέναντι από τον Πύργο του πρίγκηπα Ρούπερτ, στην περιοχή του Everton, στο Liverpool, που βρίσκεται και στο έμβλημα της ομάδας! Η παράδοση θέλει και κοπέλες πριν από τους αγώνες της Everton στο Goodison να μοιράζουν την καραμέλα «Everton».

 

 

Πώς όμως προέκυψε στον δημοσιογράφο το «Εφοπλιστές»; Εκείνη την εποχή, πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Sir John Moores, ο οποίος είχε σημειώσει αρκετές επιτυχίες στα θέματα της ομάδας και είχε τη δυνατότητα να κινηθεί δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι. Όχι βέβαια σαν τους σημερινούς Abramovich και Σεΐχη Mansour, αλλά αρκετά ικανοποιητικά. Κάποιοι φίλαθλοι, ανεπίσημα πάντως, συνήθιζαν να αποκαλούν την Everton «The Mersey Millionairs», αλλά ως εκεί. Ήταν η περίοδος στα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70 που χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τίτλος και σταμάτησε εκεί…

Στην πραγματικότητα, ο τίτλος δεν αποδόθηκε επειδή υπήρχε κάποιος πλούσιος πρόεδρος και σκορπούσε λεφτά αλλά γιατί ο πανέξυπνος και διορατικός πρόεδρος, πουλούσε αρκετά ακριβά και μπορούσε να αγοράζει ότι καλύτερο κυκλοφορούσε την εποχή εκείνη. Αν πάλι κάποιος δεν έχει πειστεί, αν γνωρίζει κάποιον Άγγλο, ας τον ρωτήσει αν ξέρει κάτι για «Εφοπλιστές»…

 

Πηγή: Λέσχη φίλων Έβερτον (Greek-toffees)