Η Μάντσεστερ Σίτι κινείται δικαστικώς εναντίον της Premier League!

Η Μάντσεστερ Σίτι «τρέχει» στα δικαστήρια την Premier League, με αφορμή τους κανονισμούς της, που αφορούν τις χορηγικές συμφωνίες με εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με τους ιδιοκτήτες των ομάδων.

Δημοσίευμα των Times το βράδυ της Τρίτης αναφέρει ότι η Μάντσεστερ Σίτι κινείται νομικά κατά της Premier League, καθώς αμφισβητεί τους οικονομικούς κανονισμούς της για τις χορηγίες, κανονισμοί που έχουν διχάσει τους συλλόγους του αγγλικού πρωταθλήματος στο παρελθόν.

Sheikh Mansour

Το 2021, όταν και η Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ εξαγοράστηκε από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, η Premier League κινήθηκε γρήγορα και επέβαλε τους λεγόμενους APT (Associated Party Transaction) κανονισμούς. Πρόκειται για μια σειρά κανονισμών που έχουν να κάνουν με χορηγικές συμφωνίες με εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με τους ιδιοκτήτες των ομάδων.

Η Μάντσεστερ Σίτι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρουσίασε στα λογιστικά της αυξημένα έσοδα από την αεροπορική εταιρεία της Etihad Airways, που όπως και το City Football Group, ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με λίγα λόγια η Premier League θεωρεί ότι ο Σεΐχης Μανσούρ, ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του αραβικού αυτού κράτους και παράλληλα το «αφεντικό» των «Πολιτών», χρησιμοποιεί την Etihad σαν εργαλείο στον ισολογισμό του συλλόγου, δηλαδή και ως μια σημαντική πηγή εσόδων για την Μάντσεστερ Σίτι.

Η διοίκηση της Μάντσεστερ Σίτι θεωρεί άδικους και παράνομους τους κανονισμούς, κατηγορώντας την Premier League για πολιτική διακρίσεων. Επίσης, ο σύλλογος του Σεΐχη Μανσούρ ισχυρίζεται οι 14 θετικές ψήφοι από τις 20 ομάδες του πρωταθλήματος που απαιτούνται για οποιαδήποτε αλλαγή στους κανονισμούς προσφέρει ανεπίτρεπτο επίπεδο ελέγχου στην πλειοψηφία.

Η δίκη θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 10 Ιούνη και η Μάντσεστερ Σίτι θα ζητήσει και αποζημίωση από την Premier League. Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο πλευρές έχουν κι άλλο ανοιχτό νομικό μέτωπο, καθώς σε άλλη δίκη η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται για 115 οικονομικές παραβιάσεις.