Η «μεταμόρφωση» του Davinson Sanchez

Το eyap.gr σας παρουσιάζει τη «μεταμόρφωση» του Davinson Sanchez.

 

Δεν είναι καθόλου εύκολο να προσαρμοστείς στις απαιτήσεις της Premier League ευθύς αμέσως. Ειδικά όταν προέρχεσαι από την Eredivisie της Ολλανδίας. Παίκτες αρκετά έμπειροι και ταλαντούχοι που κατέφθασαν φέτος, όπως οι Klaassen, Riedewald και Propper παρά τον ηγετικό ρόλο στις ομάδες τους τα έχουν βρει σκούρα. Παρόλα αυτά ένας ξεχωρίζει κι αυτός είναι ο Κολομβιανός αμυντικός της Tottenham, Davinson Sanchez. Με ηλικία μόλις 21 ετών και με μοναδική χρονιά στην Ευρώπη, την περσινή με τον Ajax.

Κι αν στον υπόλοιπο κόσμο φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο να ικανοποιήσει με το «καλημέρα», ο πρώτος του ουσιαστικά προπονητής, Felipe Merino, δεν είχε καμία αμφιβολία. Όταν ο Sanchez κατέφθασε στην ακαδημία της Nacional το 2012 κι έγινε μέλος της ομάδας Κ-17, άπαντες κατάλαβαν ότι ο 16χρονος τότε ποδοσφαιριστής ήταν κάτι το ξεχωριστό. Ο χρόνος δεν κυλούσε υπέρ του όμως. Όσο περνούσε ο καιρός δεν υπήρχε τρόπος να αξιοποιηθεί το ταλέντο του, με τον ίδιο χαμένο στην οργή και την εσωστρέφεια.

«Ήταν μια δύσκολη εποχή για τον Davinson, ειδικά ψυχολογικά. Το αγόρι είχε βρεθεί στις συγκεντρώσεις της Εθνικής Κολομβίας Κ-17, αλλά δεν τα είχε πάει καλά και οι κλήσεις δεν είχαν πια το όνομά του. Είχε χαρεί πολύ όταν ήρθε σε έναν μεγάλο σύλλογο, όπως η Nacional, αλλά η θλίψη που του προκαλούσε η κατάσταση με την Εθνική δεν έφευγε», μας αναφέρει ο Merino.

 

 

Κάπου εκεί ο έμπειρος προπονητής φοβήθηκε ότι το φυσικό ταλέντο του μικρού δεν θα ήταν αρκετό και δεν θα επιβίωνε στις υψηλές απαιτήσεις της ομάδας. Η Nacional τον είχε ανακαλύψει στις ακαδημίες της Deportivo Cali, εκεί που ο ανταγωνισμός ήταν μικρότερος και ο ίδιος βρισκόταν πάντα στο προσκήνιο. Κάτι που στην νέα του ομάδα, έπρεπε να μοχθήσει για να καταφέρει.

«Είχε συγκεκριμένα στοιχεία του χαρακτήρα του που έπρεπε να αλλάξει. Είχε ταλέντο και ήθελε να ξεχωρίζει, όμως η λύπη και η οργή του για την Εθνική Ομάδα δεν τον άφηναν να το κάνει. Ήταν υπερβολικά εγωιστής, έβαζε τον εαυτό του πάνω από την ομάδα και αδυνατούσε να ενσωματωθεί. Δεν ήταν ποτέ κοινωνικός ή συναινετικός με τους συμπαίκτες του. Τότε τον έπιασα προσωπικά και του είπα ότι πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά για να βοηθηθεί. Του εξήγησα πως θα του παράσχουμε πολλές πληροφορίες για τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς. Του είπα ότι το ίδιο κάναμε με τον Ospina, που παίζει στην Arsenal και τον Zuniga, που παίζει στην Napoli».

Ο Merino ήξερε ότι η Nacional παραδοσιακά έβγαζε σπουδαίους παίκτες, αλλά αρκετοί ήθελαν ιδιαίτερη μεταχείριση. Στάθηκε στον Sanchez και συζητούσε μαζί του για την οικογένεια του, την πατρίδα του, το Καλότο, αλλά και τα συναισθήματα του για το ποδόσφαιρο και την νέα του ομάδα. Φυσικά διέκρινε μετά από λίγο καιρό ότι δεν έπρεπε να αλλάξει μόνο η συμπεριφορά του, αλλά και η θέση του στον αγωνιστικό χώρο.

«Είχαμε παράγει σπουδαίους παίκτες στην ομάδα, πολλοί από τους οποίους έκαναν καριέρα στην Ευρώπη. Του είπα ότι βλέπαμε και στον ίδιο αυτήν την προοπτική και πως πιστεύουμε εντελώς στις ικανότητές του. Όταν ο Davinson ήρθε σε εμάς ήταν ένας αρκετά ανοργάνωτος κεντρικός μέσος. Είχε εκπληκτική ικανότητα στο να κερδίζει την μπάλα, αλλά η επιθετικότητά του ήταν υπερβολική. Φαινόταν να νοιάζεται πιο πολύ να πραγματοποιήσει ένα επιτυχημένο τάκλιν, παρά να χρησιμοποιήσει την μπάλα σωστά. Έτσι τον μετακινήσαμε στο κέντρο της άμυνας, ώστε να διοχετεύσει εκεί την επιθετικότητά του».

Ο Sanchez αποδέχτηκε την πρόκληση. Μόχθησε αρκετά ώστε να διορθώσει και την συμπεριφορά του, αλλά και να προσαρμοστεί στην νέα του θέση. Έδειξε ταχύτατη πρόοδο και δεν άργησε να εντυπωσιάσει τον προπονητή του, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του τεχνικού επιτελείου.

«Οι πρώτοι μήνες είχαν να κάνουν με την μεταμόρφωσή του. Έπρεπε να αποκτήσει την αντίληψη που πρέπει να έχει ένας κεντρικός αμυντικός. Το αγόρι έδωσε τα πάντα και ανέλαβε με προθυμία όλες τις ευθύνες που του είχαμε ζητήσει. Ενσωματώθηκε με τους συμπαίκτες του και είχε άριστη συνεργασία με όλους στον σύλλογο. Ήταν μια πολύ σημαντική περίοδος γι’ αυτό. Άνοιξε το μυαλό του και προσαρμόστηκε σε νέες ιδέες, ώστε η εξέλιξή του να μπει στον σωστό δρόμο. Μας επέτρεψε να δουλέψουμε μαζί του. Πολλοί νέοι το αρνούνται, λένε ότι θέλουν να προπονούνται και όχι να παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο. Έγινε ταπεινός, άκουγε και σύντομα επέστρεψε στην Εθνική σαν κεντρικός αμυντικός».

Το 2013 πραγματοιποίησε ντεμπούτο με την Nacional, αλλά είχε ακόμα μακρύ δρόμο μέχρι να υπολογίζεται κανονικά σαν μέλος της πρώτης ομάδας. Κάτι που φυσικά δεν του άρεσε. Στην Εθνική όμως τράβηξε γρηγορότερα τα βλέμματα, αγωνιζόμενος στο Τουρνούα της Τουλόν με την Εθνική Κ-21 σε ηλικία μόλις 17 ετών. Ο Merino τον κράτησε υπό τις οδηγίες του και στις ομάδες Κ-19 και Κ-20 της Nacional.

«Περίμενε ότι θα μετακινηθεί γρηγορότερα στην πρώτη ομάδα. Ένιωθε ότι μετά την Κ-17 έπρεπε κατευθείαν να πάει εκεί. Αλλά ήταν ήδη μια έμπειρη ομάδα που είχε κατακτήσει αρκετούς τίτλους εκείνη την περίοδο. Έπρεπε να περιμένει. Αυτό ήταν ακόμα ένα μάθημα που έπρεπε να του διδάξουμε».

 

 

Έτσι ο Sanchez περίμενε υπομονετικά και όταν την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανέλαβε ο Reinaldo Rueda το 2015, του έδωσε την ευκαιρία που τόσο λαχταρούσε. Έγινε δίδυμο με τον αρχηγό της ομάδας, Alexis Henriquez, έναν παίκτη που είχε σαν πρότυπο, και συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του Copa Libertadores το 2016. Από την φάση των “16” έως και τους τελικούς, ο Sanchez δεν έχασε ούτε λεπτό. Παράλληλα με την αθλητικότητά του, εξέλιξε τις αμυντικές και νοητικές του ικανότητες και σύντομα ομάδες από την Ευρώπη εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους γι’ αυτόν. Το προβάδισμα μάλιστα φαινόταν να είχε η Barcelona, που πίστευε αρκετά στην προοπτική του.

«Όταν μαθαίνεις ότι ενδιαφέρεται για σένα η Barcelona, λες πως δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Ο Davinson όμως ήξερε ότι αν πήγαινε εκεί θα τον έστελναν στην δεύτερη ομάδα. Έτσι επέλεξε τον Ajax, δεν άντεχε να περιμένει ξανά», λέει ο Merino που πια είχε εκπληρώσει τον ρόλο του στην εξέλιξη του νεαρού.

Στην Ολλανδία συνάντησε ένα εντελώς ξένο περιβάλλον για τον ίδιο. Η εμπειρία που είχε όμως από την Nacional να δοκιμάζει νέες προκλήσεις απέδωσε καρπούς. Γρήγορα προσαρμόστηκε στο ποδόσφαιρο κατοχής που έπαιζε η ομάδα και ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην αμυντική γραμμή της νεανικής ομάδας του «Αίαντα». Ολοκλήρωσε την χρονιά με 89% ποσοστό επιτυχημένων πασών και παράλληλα έδειξε την απαιτούμενη επιθετικότητα και ωριμότητα όταν χρειαζόταν. Οι προπονητές και οι συμπαίκτες του έμειναν εντυπωσιασμένοι.

«Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ότι έπαιξε στον Τελικό του Copa Libertadores και ήρθε σε εμάς έτοιμος να αγωνιστεί μια εβδομάδα μετά χωρίς καθόλου διακοπές. Αγωνίστηκε όλη την χρονιά και δεν τραυματίστηκε ποτέ. Είναι τέρας», είπε ο πρώην τεχνικός του στον Ajax, Peter Bosz.

H χρονιά δεν ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού ο «Αίαντας» απέτυχε να κατακτήσει τον τίτλο στο πρωτάθλημα και ηττήθηκε στον Τελικό του Europa League από την Manchester United. Ο Sanchez όμως είχε εντυπωσιάσει. Το ενδιαφέρον της Barcelona αναθερμάνθηκε και έπειτα ακολούθησαν μεταγραφικά σενάρια που τον ενέπλεξαν με την Real Madrid και την Chelsea. Πρώτη έκανε όμως κίνηση η Tottenham, με τον Mauricio Pochettino να μένει εντυπωσιασμένος με την άμεση προσαρμογή του στην Ευρώπη και να θεωρεί πως τα αγωνιστικά του στοιχεία ταιριάζουν απόλυτα στην επιθετική άμυνα που θέλει να παίζει η ομάδα του. Ο Ajax έστω και απρόθυμα συμφώνησε και ο ποδοσφαιριστής μετακόμισε στην Αγγλία για 38 εκ. λίρες.

 

 

 

Η ιστορία επαναλήφθηκε στο Λονδίνο και ο Sanchez έγινε άμεση επιτυχία. Έχει κάνει δικό του τον κεντρικό ρόλο στο τρίο της άμυνας δίπλα σε Vertonghen και Alderweireld και έχει προσδώσει στην ομάδα την ικανότητα να χτίζει τις επιθέσεις της από τα μετόπισθεν. Μπορεί το ποσό που δαπανήθηκε γι’ αυτόν να μοιάζει υπέρογκο, αφού είναι ακόμα σχετικά άπειρος, όμως άπαντες στην Tottenham τον θεωρούν εξαιρετική επένδυση, προσδοκώντας να γίνει ένα από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς παγκοσμίως.

«Είμαι περήφανος γι’ αυτόν. Όχι μόνο για τις ικανότητές του, αλλά και γιατί μπορεί πια να μιλήσει πολύ όμορφα και ώριμα. Χρησιμοποιεί επιχειρήματα και πληροφορίες. Είναι έξυπνος και ηγετικός. Έχει εξαιρετική συμπεριφορά και το έχει αποδείξει στις κρίσιμες στιγμές», μας λέει ο προπονητής Merino, που πια βρίσκεται στις ΗΠΑ και στην Dallas FC. Εκεί μάλιστα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Sanchez τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Εθνική Κολομβίας Κ-23 θα έδινε αγώνα με την αντίστοιχη των ΗΠΑ.

«Ο Davinson ήταν στην ομάδα μας και όντας Κολομβιανός πήγα να τους υποδεχθώ και να τους συνοδεύσω στο ξενοδοχείο. Έμειναν εδώ για τρεις μέρες. Πήγαινα στις προπονήσεις και μίλησα αρκετά με τον Davinson. Την ημέρα πριν τον αγώνα ζήτησε να μου μιλήσει κατ’ ιδίαν. Με ευχαρίστησε θερμά, για όσα έκανα γι’ αυτόν μια δύσκολη στιγμή της ζωής του, όταν το μέλλον του δεν ήταν ξεκάθαρο. Ήταν μια υπέροχη στιγμή. Του είπα ότι αυτή είναι η δουλειά μου, αλλά ένιωσα πραγματικά ευγνώμων. Δεν το κάνουν πολλοί ποδοσφαιριστές αυτό. Έχει καταφέρει πολλά σε μικρό διάστημα, αλλά παραμένει ώριμος. Έχει έντονη προσωπικότητα και τεράστια αυτοπεποίθηση. Είμαι σίγουρος πια ότι μπορεί να αντιμετωπίσει άριστα κάθε νέα πρόκληση που θα παρουσιαστεί».

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=2DZ1Ui0YgHE[/embedyt]

 

Συντάκτης: Γεράσιμος Καλλιβωκάς