Η τρομοκρατία, η Chelsea και η Σόφια

Γυρίζουμε τον χρόνο 17 χρόνια πίσω όπου η Chelsea θα αντιμετώπιζε τη Levski Sofia στη Βουλγαρία για το Κύπελλο Uefa.

 

11/9/2001 ίσως μια από τις χειρότερες μέρες στην ανθρωπότητα, μια μέρα όπου άλλαξε τα πάντα στην ζωή της Αμερικής αλλά και της Ευρώπης. Το τρομοκρατικό χτύπημα των «Δίδυμων Πύργων» ήρθε για να «παγώσει» τους πάντες, όχι όμως και μερικούς από τους ποδοσφαιριστές της Chelsea.

 

 

Κάποια χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά και συγεκριμένα στη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, η τοπική ομάδα θα αντιμετώπιζει την Chelsea του Claudio Ranieri. Λόγω του θλιβερού συμβάντος το ματς αναβλήθηκε όπως τα περισσότερα αθλητικά γεγονότα εκείνες τις μέρες. Τέσσερις ποδοσφαιριστές της Chelsea αναμεσά τους John Terry, Frank Lampard, Eidur Gudjohnsen και Jody Morris βρήκαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη  νυχτερινή ζωή στη Βουλγαρία. Ωστόσο η κατάσταση ξέφυγε, οι τέσσερις παίκτες έπιναν επί πέντε ώρες με αποκορύφωμα να γυρνούν σε δημόσιους χώρους χωρίς όλα τους τα ρούχα κάνοντας εμετό. Επίσης κάποια στιγμή εκδιώθηκαν από μια παμπ επειδή πετούσαν φιστίκια σε άλλα άτομα, γελούσαν, φώναζαν όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες.

Ο υπέυθυνος του ξενοδοχείου που είδε τους παίκτες εκείνο το βράδυ ανέφερε: «Ήταν αηδιαστικό, δεν τους ενδιέφερε τι είχε συμβεί πριν λίγες ώρες. Το ξενοδοχείο είχε πολλούς Αμερικανούς, δεν τους σεβάστηκαν.

Ένας από τους σερβιτόρους του ξενοδοχείου μαρτυρά: «Ένα από τους τέσσερις γελούσε δυνατά, ήταν σχεδόν γυμνός, ενώ στην τηλεόραση έδειχνε δακρυσμένους πυροσβέστες να ψάχνουν ανάμεσα από πτώματα ζωντανούς ανθρώπους, ήταν άρρωστο».

 

 

H Chelsea δεν άφησε την απαράδεκτη συμπεριφορά των παικτών της ατιμώρητη. «Έπρεπε να σεβαστούν τα θύματα στις Ηνωμενες Πολιτίες, η συμπεριφορά τους ήταν ανεπίτρεπτη», ήταν κάποια από τα σχόλια που βγήκαν μέσα από τη διοίκηση της ομάδας. Οι παίκτες τιμωρήθηκαν με το ανώτατο χρηματικό πρόστιμο δηλαδή μισθούς δυο εβδομάδων και συγκεριμένα περίπου 130 χιλιάδες λίρες. Το ποσό δόθηκε από τους Λονδρέζους στις οικογένεις των θυμάτων όπως έγινε γνωστό.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Chelsea τότε, Colin Hutchinson μαζί με τον Claudio Ranieri κάλεσαν έκτακτο μιτινγκ με τους τέσσερις παίκτες. Όπως αναφέρει ο Hutchinson, οι δυο άντρες έκαναν σοβαρή επίπληξη στους πρωταγωνιστές, και τους ανέφεραν όλες ευθύνες τους.

Για την ιστορία η Chelsea θα επικρατήσει με 2-0 της Levski με τέρματα των Terry και Eidur Gudjohnsen.