Κάτσε παιδί μου να σου πω για τον Αγκαχόουα…

Αν το όνομα του Τζούλιους Αγκαχόουα σας φέρνει ανατριχίλα και δεν είστε Ουκρανός φίλος της Σαχτάρ στις αρχές της χιλιετίας, μάλλον τον έχετε λατρέψει σε κάποιο save του Championship Manager.

Πριν από περίπου δύο δεκαετίες, όταν με τον όρο «μάνατζερ» αναφερόμασταν ακόμα στο Championship Manager, και όχι στο Football, οι δημιουργοί του παιχνιδιού είχαν τη… φαεινή ιδεά να δώσουν σε μερικούς άσημους παίκτες τα χαρακτηριστικά θρύλων. Είτε πίστευαν σε μία τέτοια εξέλιξη, είτε δεν είχαν τα απαραίτητα εργαλεία αξιολόγησης, είτε απλά έκαναν την πλάκα τους, κανείς δεν το ξέρει. Ονόματα όπως αυτά των Το Μαδέιρα, Μαξίμ Τσιγκάλκο (ή Τσιχάλκα), Νίκολας Μιγιάν, Σερμάν Καρντένας, Κένεντι Μπακιρτσίογλου και Μόρτεν Γκαμστ Πέντερσεν έγιναν συνώνυμα της επιτυχίας εντός του παιχνιδιού κι έκαναν τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους (και gamers φυσικά) να τους λατρέψουν σαν θεούς. Τη δική μου καρδιά, λοιπόν, είχε «κλέψει» ο Τζούλιους Αγκαχόουα!

Ο «ιπτάμενος» επιθετικός, γεννημένος το 1982 στην Μπενίν Σίτι της Νιγηρίας, ξεπετάχτηκε κατά την εφηβική του ηλικία στην τοπική ομάδα της αστυνομίας (!), ονόματι Πολίς Μασίνς, παρακολουθώντας παράλληλα ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ώστε να γίνει αξιωματικός, με την ενηλικίωσή του. Η αυστηρότητα και το χαμηλό επίπεδο τον οδήγησαν στον κορυφαίο σύλλογο της πόλης, την Μπεντέλ Ινσούρανς, που αποτέλεσε «εισιτήριό» του για να εκπροσωπήσει τη χώρα του στο Αφρικανικό Πρωτάθλημα Νέων του 1999.

Στα γήπεδα της Γκάνα, εκείνη την άνοιξη, είχαν μαζευτεί σκάουτερς από κάθε γωνιά του κόσμου, με την Ευρώπη να έχει φυσικά την τιμητική της. Ο άγνωστος Αγκαχόουα, που πριν ξεκινήσει η διοργάνωση δεν είχε κλείσει ακόμα τα 17 χρόνια ζωής, είχε ήδη προκαλέσει χαμό με τις εμφανίσεις του στα φιλικά και στις προπονήσεις, κάτι που έπεισε ένα «λαγωνικό» της Χέρνινγκ Φρεμάντ, της δεύτερης κατηγορίας της Δανίας, να κλέισει συμφωνία μαζί του χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ούτε η πρεμιέρα του τουρνουά!

νιγηρία σουηδία 2002

Η Νιγηρία έφτασε μέχρι τον τελικό, ο νεαρός επιθετικός μπήκε γρήγορα σε κάθε μπλοκάκι και κάπου εκεί του «έσκασε» ότι μάλλον βιάστηκε να συμφωνήσει στη μετακόμισή του στην παγωμένη χερσόνησο της Γιουτλάνδης. Πόσο μάλλον όταν δεν θα αγωνιζόταν καν στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας. Κάπου εκεί θα εμφανίσει να δώσει τη λύση η πρωταθλήτρια Τυνησίας, Εσπεράνς, με την οποία θα υπογράψει παράνομα συμβόλαιο, θα το εμφανίσει ψευδώς με νωρίτερη ημερομηνία και θα «χαλάσει» την μεταγραφή του στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενος το νεαρό και την ανωριμότητα της ηλικίας του.

Η διοργάνωση, κατά την οποία εντυπωσίασαν οι γνωστοί από το πέρασμα από τα μέρη μας Αρούνα Μπαμπαγκίντα και Μπαφούρ Γκιαν, μπορεί τελικά να τον «κράτησε» στην Αφρική, όμως το ταξίδι στη Γηραιά Ήπειρο δεν έμελλε να καθυστερήσει πολύ. Με την ενηλικίωσή του θα πάρει μεταγραφή για τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, που μόλις ξεκινά τη δική της αντεπίθεση στο ουκρανικό πρωτάθλημα, και θα φτιάξει ένα ιδανικό δίδυμο με τον διεθνή φορ Αντρέι Βορομπέι. Ο συμπατριώτης του Ισαάκ Οκορόνκβο θα τον κάνει να προσαρμοστεί άμεσα και ο «άγουρος» Νιγηριανός θα σκοράρει εφτά φορές σε μόλις οκτώ εμφανίσεις, οδηγώντας τη νέα του ομάδα στη 2η θέση της βαθμολογίας.

Αυτό φυσικά δεν θα είναι αρκετό για τον Αγκαχόουα. Την επόμενη σεζόν θα φτάσει για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό τερμάτων (10) σε μία αγωνιστική χρονιά, θα τρελάνει τους φίλους της Σαχτάρ με τις περίτεχνες ανάποδες τούμπες του και θα πανηγυρίσει το πρώτο του πρωτάθλημα, και πρώτο στην ιστορία του συλλόγου, το οποίο μάλιστα θα είναι και νταμπλ. Το 2002 θα κλείσει ιδανικά όταν ο νεαρός επιθετικός θα συμμετάσχει στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολής, όπου θα πετύχει το μοναδικό τέρμα της Νιγηρίας, ενώ στη συνέχεια θα τερματίσει πρώτος σκόρερ στο Κόπα Άφρικα της ίδιας χρονιάς, με τη χώρα του να τερματίζει 3η!

τζούλιους αγκαχόουα

Το ζεστό χρήμα που υπάρχει πια στο Ντόνετσκ φέρνει ποιοτικούς παίκτες όπως οι Τσιγκρίνσκι, Τίμοστσουκ, Γιοβάνοβιτς και Μπραντάο, που «κόβουν» προσωρινά τη φόρα του Αγκαχόουα. Τότε είναι που ο παίκτης αρχίσει να αποκτά φήμη για άλλα πράγματα εκτός του ποδοσφαίρου. Οι πανηγυρισμοί του με τις συνεχόμενες τούμπες, τα εκκεντρικά κουρέματα (πριν τα κόψει γουλί!) και τα… απίστευτα στατιστικά του στο Championship Manager τον μετατρέπουν σε αστέρα της Σαχτάρ, έστω κι αν δεν πρωταγωνιστεί εντός του αγωνιστικού χώρου. Με μόλις ένα γκολ στο πρωτάθλημα, μακρυά από τις κλήσεις της εθνικής για 15 μήνες και με τον ανερχόμενο 18χρονο Τσιπριάν Μάρικα να αρχίζει να λάμπει, πολλοί θεωρούν ότι οι μέρες του είναι μετρημένες.

Ο Νιγηριανός όμως δεν είναι ακόμα πρόθυμος να παραδώσει τα όπλα. Ξαφνικά παίρνει και πάλι τα πάνω του, εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνεται και μέσα σε δύο σεζόν πετυχαίνει 26 γκολ σε 60 συμμετοχές με τους Ουκρανούς, παίρνει ένα ακόμα πρωτάθλημα και παίζει σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ωστόσο ο ανταγωνισμός είναι πια εξαντλητικός. Η Σαχτάρ έχει προσθέσει στο μεσοεπιθετικό κομμάτι τους Τζάντσον, Ελάνο και Βούκιτς, με τον 24χρονο πια Αγκαχόουα να καταλαβαίνει ότι χρειάζεται μια αλλαγή σκηνικού για να δώσει εκ νέου ώθηση στην καριέρα του.

Χάρη στα εξωφρενικά ratings που έχει στο Championship Manager (βλ. Agility 20, Pace 18, Dribbling 14, Balance 18, Set Pieces 20, Work Rate 18) το όνομά του είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη και όσο κι αν οι ομάδες δεν είναι πεπεισμένες να κάνουν μεταγραφή μόνο χάρη σε ένα video-game, αυτό δεν σημαίνει πως είναι και απρόθυμες. Ο Νιγηριανός επιθετικός έχει πέραση στην Πρέμιερ Λιγκ, με δημοσιεύματα της εποχής να τον συνδέουν μέχρι και με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως τα ομολογουμένως υπερβολικά 20 εκατομμύρια ευρώ, που φέρεται να ζητά η Σαχτάρ, βάζουν «φρένο» στις ενδιαφερόμενες.

τζούλιους αγκαχόουα

Κάπως έτσι ο Αγκαχόουα μένει σχεδόν 15 μήνες ακόμα στην Ουκρανία, παίζει όλο και λιγότερο και όπως είναι φυσικό χάνει χρηματηστηριακή αξία. Στο φινάλε της σεζόν 2005/06 πραγματοποιεί το «κύκνειο άσμα» του, μία MVP εμφάνιση με γκολ απέναντι στην Ντιναμό Κιέβου, που φέρνει ένα δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα στο Ντόνετσκ και ο ίδιος πανηγυρίζει με τη ψυχή του, πραγματοποιώντας έξι συνεχόμενες ανάποδες τούμπες. Θα είναι το μοναδικό του τέρμα εκείνη την χρονιά και τελικά με τον ερχομό του 2007 θα αποχωρήσει από την Ουκρανία μετά από μία εξαετία!

Η πολυπόθητη μεταγραφή στην Πρέμιερ Λιγκ θα έρθει, όμως δεν θα κοστίσει 20 εκ. λίρες και δεν θα είναι για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όσο οι «Κόκκινοι Διάβολοι» παίρνουν δανεικό κάποιον… Χένρικ Λάρσον, ο Αγκαχόουα γίνεται παίκτης της Γουίγκαν του Πολ Τζούελ για μόλις 2,5 εκατομμύρια. «Πέρασα πολύ δύσκολα στην Ουκρανία. Η οικογένειά μου έπρεπε να μένει μακρυά λόγω της γλώσσας και του παγωμένου καιρού. Τον τελευταίο χρόνο βλέπω την κόρη μου, μόνο όταν πηγαίνω στη Νιγηρία λόγω της εθνικής. Έφτασα κοντά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετά στην Άρσεναλ, όμως οι απαιτήσεις της Σαχτάρ ήταν παράλογες. Το ηθικό μου είχε πέσει, όμως έπρεπε να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Είμαι ήδη πολύ πιο χαρούμενος εδώ. Μιλώ τη γλώσσα και νομίζω θα προσαρμοστώ εύκολα».

τζούλιους αγκαχόουα

Ο συμπαθέστατος Νιγηριανός μπορεί να νόμιζε ότι η προσαρμογή δεν θα τον δυσκόλευε, όμως έκανε λάθος. Η παρουσία του στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν σκέτη καταστροφή. Μετά από 20 εμφανίσεις σε ενάμιση χρόνο δεν σκόραρε ούτε μία φορά, δεν κατέγραψε ούτε μία ασίστ, έπαιξε με τέσσερις διαφορετικούς προπονητές (!) και όπως ήδη φαντάζεστε αποχώρησε για ένα πολύ κατώτερο πρωτάθλημα – συγκεκριμένα για την Τουρκία και την Καϊσέρισπορ. Εκεί τα πήγε σχετικά καλά, μόνο και μόνο για να επιστρέψει στη Σαχτάρ, να παίξει δέκα φορές σε τρία χρόνια και τελικά να αποσυρθεί σε ηλικία 30 ετών!

«Είναι ένας επιθετικός υψηλότατης ποιότητας και θα φέρει τεράστιο ανταγωνισμό σε κάθε θέση της επίθεσης. Έχουμε κάνει πραγματικά μεγάλη έρευνα γι’ αυτόν και τον έχω παρακολουθήσει ο ίδιος από κοντά δύο φορές. Είναι δυνατός, γρήγορος, μαχητικός, παίζει και με τα δύο πόδια και είμαι σίγουρος πως θα ταιριάξει τέλεια στην Πρέμιερ Λιγκ», θα δηλώσει ο Τζούελ κατά την παρουσίαση του Αγκαχόουα. Bravery 15, Stamina 17, Acceleration 18, Preffered Foot Either. Ε δεν το λες και μεγάλη έρευνα…

Διαβάστε επίσης για τους Άγγλους που έπαιξαν στη Νότιο Κορέα πριν τον Τζέσι Λίνγκαρντ και τη σχετικά αποτυχημένη θητεία τους εκεί!