Last-minute booms: Οι πιο εντυπωσιακές μεταγραφές της deadline day

H deadline day παραδοσιακά κρύβει εκπλήξεις, με τις ομάδες να παλεύουν να ενισχυθούν μέχρι τελευταία στιγμή. Συχνά επιτυγχάνουν εντυπωσιακά.

Με την οικονομική άνθιση που γνωρίζει το σύγχρονο ποδόσφαιρο, και δη το αγγλικό, η deadline day τραβάει τα βλέμματα όσο η «Boxing Day» ή η ημέρα που ξεκινάνε τα πρωταθλήματα. Σχεδόν κάθε χρόνο υπάρχουν εντάσεις, ανατροπές, επιτακτικές προσθήκες για να καλυφθούν οι «τρύπες», που γίνονται εμφανείς τις πρώτες αγωνιστικές και, το βασικότερο, κινήσεις εντυπωσιασμού, πολλές φορές και ουσίας, που πέφτουν σαν «βόμβα» στον κόσμο του αγγλικού -και όχι μόνο- ποδοσφαίρου.

Όλες έκαναν θόρυβο, αρκετές ήταν επιτυχημένες, αρκετές αποτυχημένες. Η deadline day της φετινής σεζόν είναι προ των πυλών, έτοιμη να μας προσφέρει ανάλογες συγκινήσεις. Ποιες κινήσεις, όμως, που συνέβησαν την τελευταία μέρα των μεταγραφών στο Νησί ήταν οι πιο εντυπωσιακές στη σύγχρονη ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ;

Γουέιν Ρούνεϊ, από Έβερτον σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2004

Τη σεζόν 2002/03, ο Γουέιν Ρούνεϊ σε ηλικία 17 ετών πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στην Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Έβερτον και συναρπάζει όσους τον παρακολουθούν. Μετά από δύο γεμάτες σεζόν στο Γκούντισον Παρκ, όλες κραταιές δυνάμεις της εποχής σφάζονται στα πόδια της νέας ελπίδας του αγγλικού ποδοσφαίρου, και τη μάχη κερδίζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

ρούνεϊ

559 παιχνίδια, 253 γκολ (πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου), 145 ασίστ, πέντε πρωταθλήματα, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα FA Cup, τέσσερα Λιγκ Καπ, τέσσερα Κομιούνιτι Σιλντ, ένα Παγκόσμιο Συλλόγων και τέσσερα βραβεία για τον Παίκτη της Σεζόν της χρόνιας για τη Γιουνάιτεντ, ένα εξ αυτών και για ολόκληρη την Πρέμιερ Λιγκ, στα 13 χρόνια που πέρασε στον σύλλογο. Πιθανότατα η πιο επιτυχημένη και επιδραστική μεταγραφή που πραγματοποιήθηκε ποτέ σε deadline day κι από τις πιο επιτυχημένες κινήσεις που πραγματοποίησε ποτέ ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Επιβεβαίωση του θορύβου της μεταγραφής: 10/10

Κλοντ Μακελελέ, από Ρεάλ Μαδρίτης σε Τσέλσι, 2003

Όταν ο Ενγκολό Καντέ άρχισε να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του σε Λέστερ και Τσέλσι, πολλοί έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν διάδοχο του Κλοντ Μακελελέ. Στην ομάδα των «Γκαλάκτικος», ο Γάλλος αμυντικός μέσος ήταν ο ακούραστος εργάτης που κατάπινε χιλιόμετρα, έκοβε μέχρι και τις… μύγες που περνούσαν από τη σέντρα και ήταν ο βασικός λόγος της όποιας καλής πορείας είχε εκείνη η Ρεάλ Μαδρίτης. Βέβαια, το γεγονός ότι δεν ήταν λαμπερός σταρ όπως οι Ζιντάν, Φίγκο ή Ρονάλντο, ήταν λόγος που ο Πέρεθ δεν είχε πρόβλημα να τον αποχωριστεί.

Την ευκαιρία άρπαξε η Τσέλσι, που με τον Αμπράμοβιτς στα πρώτα του βήματα ως ιδιοκτήτης του συλλόγου, αγόραζε σχεδόν ό,τι ήθελε κι έδωσε ένα σημαντικό ποσό για την εποχή (20 εκ. ευρώ) για να φέρει στο Λονδίνο τον παίκτη, που έμελλε να είναι ο βασικός πυλώνας της πολύ επιτυχημένης ομάδας του Μουρίνιο, στην πρώτη θητεία του στο Στάμφορντ Μπριτζ. Η μεταγραφή του Μακελελέ, μάλιστα, είχε χαρακτηριστεί «σκάνδαλο» από πολλά μέσα της εποχής, καθώς η Ρεάλ έχανε τον μόνο μέσο που μάρκαρε με συνέπεια!

τσέλσι μακελελέ

Στην πορεία του στην Τσέλσι έδειξε ότι δεν ήταν απλά ένας κόφτης που τρέχει ασταμάτητα, αλλά ένας εξαιρετικά ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής, που συνέβαλε τα μέγιστα στις τότε επιτυχίες των «Μπλε». 217 παιχνίδια, δύο γκολ και έξι ασίστ ήταν τα νούμερα του στην Τσέλσι μέσα σε μία πενταετία, με τους τίτλους που κατέκτησε να είναι σαφώς πιο εντυπωσιακοί. Δύο Πρέμιερ Λιγκ, ένα FA Cup, δύο Λιγκ Καπ και ένα Κομιούνιτι Σιλντ ο απολογισμός του, σε μια εποχή που στην Αγγλία, οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ έμοιαζαν παντοδύναμες.

Επιβεβαίωση του θορύβου της μεταγραφής: 8/10

Άσλεϊ Κόουλ, από Άρσεναλ σε Τσέλσι, 2006

Η συγκεκριμένη μεταγραφή αντιμετωπίστηκε ως τεράστια προδοσία από τους φίλους της Άρσεναλ. Ο Άσλεϊ Κόουλ ήταν προϊόν των ακαδημιών του Χέιλ Εντ, είχε πάρει τη φανέλα βασικού σπίτι του από τα 21 του χρόνια και οι οπαδοί τον αγαπούσαν. Στο άκουσμα ότι η Τσέλσι ενδιαφέρεται για αυτόν, έκανε τα αδύνατα δυνατά για να αλλάξει γειτονιά στο Λονδίνο. Η πίεση του απέδωσε καρπούς την τελευταία μέρα του μεταγραφικού παραθύρου το καλοκαίρι του 2006, με τον παίκτη να ντύνεται στα «μπλε» για μόλις 7,4 εκ. ευρώ.

τσέλσι κόουλ

Η μεταγραφή του είχε συζητηθεί εκτενώς και οι διάφοροι σχολιαστές του αγγλικού ποδοσφαίρου είχαν διχαστεί στο αν έκανε καλά που πήγε στην πρωταθλήτρια Τσέλσι με καλύτερα χρήματα για να διεκδικήσει τίτλους ή αν έπρεπε να μείνει πιστός στην Άρσεναλ και να μην πάει σε μια από τις πιο μισητές της αντιπάλους. Στα οκτώ χρόνια, βέβαια, που πέρασε ο Κόουλ εκεί σημείωσε 337 συμμετοχές, εφτά τέρματα και 37 ασίστ, κερδίζοντας κέρδισε σχεδόν τα πάντα. Ένα πρωτάθλημα, τέσσερα FA Cup, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Γιουρόπα Λιγκ, ένα Λιγκ Καπ και δύο Κομιούνιτι Σιλντ. Αποτέλεσε βασικό στέλεχος της Τσέλσι όλα τα χρόνια που έμεινε στην ομάδα, με εξαίρεση την τελευταία του σεζόν.

Επιβεβαίωση του θορύβου της μεταγραφής: 9/10

Μάικλ Όουεν, από Ρεάλ Μαδρίτης σε Νιουκάστλ, 2005

Το πάλαι ποτέ παιδί-θαύμα του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο Μάικλ Όουεν, άντεξε ένα χρόνο στη Μαδρίτη, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Η Νιουκάστλ έκανε τη μεγάλη έκπληξη και πλήρωσε αδρά για να επαναπατριστεί ο Άγγλος επιθετικός, δίνοντας 25 εκ. ευρώ. Αρκετοί είδαν αυτή την κίνηση ως μία απόπειρα αντικατάστασης του θρύλου του συλλόγου, Άλαν Σίρερ, που είχε φτάσει πλέον στα 35 του και πίστεψαν ότι η κακή σεζόν στην Μαδρίτη ήταν μια ατυχής παρένθεση στην καριέρα του Άγγλου φορ. Δεν θα μπορούσαν να πέσουν περισσότερο έξω.

deadline day

Στα τέσσερα χρόνια που ο Όουεν ανήκε στη Νιουκάστλ κατάφερε να αγωνιστεί μόλις για 79 παιχνίδια και να πετύχει 30 τέρματα και δύο ασίστ. Υπέφερε από πολλούς τραυματισμούς κι έχανε συνεχώς σε ταχύτητα κι εκρηκτικότητα, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να αποδώσει τα αναμενόμενα. Δεν κέρδισε τίποτα στον αγγλικό Βορρά και μέχρι και σήμερα θεωρείται από τις πλέον αποτυχημένες μεταγραφές του συλλόγου, παρά το σχετικά καλό ποσοστό σκοραρίσματος που είχε.

Επιβεβαίωση του θορύβου της μεταγραφής: 3/10

Μεσούτ Οζίλ, από Ρεάλ Μαδρίτης σε Άρσεναλ, 2013

Μια από τις λίγες πραγματικά εντυπωσιακές, τη στιγμή της αγοράς τους, μεταγραφές του Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ, ο Γερμανός μαέστρος ήρθε στην Αγγλία ως ένας από τους καλύτερους πασέρ του κόσμου εκείνη την εποχή. Και όχι αδίκως. Με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μεσούτ Οζίλ είχε γράψει εξαιρετικά στιγμιότυπα την τριετία που αγωνίστηκε με τα χρώματα της και έδειξε ότι είχε τη δυνατότητα να ανεβάσει επίπεδο μια ομάδα από μόνος του. Οι «Κανονιέρηδες» έδωσαν 40 εκ. ευρώ και έφεραν έναν παίκτη ιδανικό στο να «ταϊζει» την ταλαντούχα επίθεση της ομάδας, με τις εξαιρετικές συνεργασίες και το γρήγορο passing game. Και η αλήθεια είναι πως για μία τετραετία τουλάχιστον ο Οζίλ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες.

deadline day

Σε οκτώ σεζόν που αγωνίστηκε στην Άρσεναλ κατέγραψε 254 συμμετοχές, 44 γκολ και 79 ασίστ, κατακτώντας τέσσερα FA Cup και δύο Κομιούνιτι Σιλντ. Ειδικά, δε, τη σεζόν 2015/16 κατέγραψε 44 συμμετοχές με οκτώ γκολ και 20 ασίστ (οι 19 από αυτές στο πρωτάθλημα!). Τα τελευταία του χρόνια, βέβαια, με τους Λονδρέζους είχε σταθερά καθοδική πορεία, χαρίζοντας περισσότερο αναλαμπές του ταλέντου του, χωρίς καμία συνέπεια στην απόδοση του. Ενδεικτικά, τη σεζόν 2020/21 (που ήταν και η τελευταία του με την Άρσεναλ) δεν πάτησε καθόλου στο χορτάρι για επίσημο ματς, μέχρι τον Ιανουάριο, που η ομάδα ουσιαστικά «ξεφορτώθηκε» τον Οζίλ και το εξαιρετικά υψηλό συμβόλαιο του!

Επιβεβαίωση του θορύβου της μεταγραφής: 6/10 (λόγω της κατάληξης της καριέρας του στην Άρσεναλ)

Ρομπίνιο, από Ρεάλ Μαδρίτης σε Μάντσεστερ Σίτι, 2008

Η τότε ανερχόμενη Μάντσεστερ Σίτι έψαχνε την πρώτη μεταγραφή κάποιου σουπερστάρ, που θα την άλλαζε επίπεδο και τη βρήκε στο πρόσωπο του Ρομπίνιο. Μετά από τρεις σεζόν με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο 24χρονος τότε άσος έμοιαζε ως ο επόμενος μεγάλος Βραζιλιάνος αστέρας του ποδοσφαίρου, που έψαχνε την κατάλληλη ομάδα για να ηγηθεί και να πρωταγωνιστήσει. Οι «Πολίτες» έβγαλαν από τα ταμεία τους 43 εκ. ευρώ και τον απέκτησαν, σε μια κίνηση που διαφημίστηκε, όσο καμία άλλη εκείνο το καλοκαίρι στην Αγγλία.

deadline day

Ο Ρομπίνιο την πρώτη του σεζόν στην Αγγλία τα πήγε αρκετά καλά, με 15 γκολ και εννιά ασίστ σε 41 συμμετοχές. Από εκεί και μετά, το χάος. Αγωνίστηκε συνολικά 53 φορές με τα χρώματα της Σίτι, πετυχαίνοντας 16 τέρματα και δίνοντας 12 ασίστ. Από τη σεζόν 2009/10 μάλιστα ο Βραζιλιάνος είχε γίνει persona non grata στο Μάντσεστερ, τόσο λόγω της απόδοσης του, όσο και λόγω της συμπεριφοράς του. Οι «Πολίτες» τον έστειλαν δανεικό τον Ιανουάριο του 2010, πριν τον ξεφορτωθεί τελείως το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, με την πώληση του στη Μίλαν. Στο Νησί δεν κατέκτησε τίποτα απολύτως και ουσιαστικά κατάφερε μόνο την πρώτη χρονιά να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες του ονόματος του, κυρίως ατομικά.

Επιβεβαίωση του θορύβου της μεταγραφής: 1/10

Κάρλος Τέβες & Χαβιέ Μασεράνο, από Κορίνθιας σε Γουέστ Χαμ, 2006

Για το τέλος αφήσαμε δύο μεταγραφές που θα παρουσιαστούν μαζί, καθότι πέραν από τη σκιώδη ιστορία που τις ακολουθούσε, έπεσαν σαν βόμβα εν αιθρία στο αγγλικό -κι ευρωπαϊκό- ποδόσφαιρο. Την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, η Γουέστ Χαμ ανακοίνωσε «πακέτο» τους Κάρλος Τέβες και Χαβιέρ Μασεράνο, δύο από τα κορυφαία ταλέντα της Λατινικής Αμερικής και ολόκληρου του κόσμου.

Πολλά είχαν γραφτεί για το πως παίκτες, που θα μπορούσαν να πάνε σε σχεδόν όποια ομάδα της Ευρώπης ήθελαν, κατέληξαν στα «Σφυριά», πως ουσιαστικά η ομάδα λειτούργησε ως «όχημα» για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα μεγάλων γραφείων ατζέντηδων ή άλλων ομάδων της Αγγλίας, ότι πραγματοποιήθηκε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διάφορες άλλες θεωρίες συνομωσίας. Μάλιστα, εντύπωση είχε προκαλέσει πως και οι δύο ποδοσφαιριστές αποκτήθηκαν με ακριβώς το ίδιο ποσό (14,6 εκ. ευρώ έκαστος).

deadline day

Τη μία σεζόν που ο Τέβες έμεινε στο Λονδίνο πέτυχε εφτά γκολ και τέσσερα ασίστ σε 29 συμμετοχές και εξαργύρωσε το «αγροτικό» του, με τη μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το αμέσως επόμενο καλοκαίρι. Διόλου άσχημα θα πει κανείς για την ομάδα που αγωνίστηκε, αφού τουλάχιστον πρόσφερε σημαντικά εντός του γηπέδου. Με τον Μασεράνο από την άλλη δεν ίσχυσε το ίδιο, καθώς έφυγε για τη Λίβερπουλ με εξάμηνο δανεισμό την τελευταία μέρα του χειμερινού παραθύρου της ίδιας σεζόν, μέχρι τελικά να αποκτηθεί με κανονική μεταγραφή. Πρόλαβε να αγωνιστεί σε μόλις εφτά παιχνίδια, συμπληρώνοντας 394 λεπτά αγωνιστικού χρόνου!

Επιβεβαίωση του θορύβου της μεταγραφής: 4/10

[yop_poll id=”10″]