Άρσεναλ: Πώς να σκοράρεις ακατάπαυστα χωρίς επιθετικό

Όσο ο κόσμος της Άρσεναλ απαιτεί απόκτηση επιθετικού, ο Μικέλ Αρτέτα κι οι παίκτες του σκοράρουν χωρίς σταματημό, έχοντας φτάσει τα 104 γκολ.

«Κανένας επιθετικός μέσος στον κόσμο δεν μπορεί να δημιουργήσει μία ευκαιρία τόσο καλή, όσο μία αντεπίθεση μετά από έναν σωστό πρέσινγκ ψηλά στο γήπεδο». Αυτή η ατάκα ανήκει στον Γιούργκεν Κλοπ, θιασωτή του gegenpressing. Στην περίπτωση της φετινής Άρσεναλ θα μπορούσαμε να παραφράσουμε τον Γερμανό τεχνικό, λέγοντας: «Κανένας επιθετικός δεν μπορεί να σκοράρει αρκετά τέρματα, όσα όλοι οι υπόλοιποι παίκτες που πρεσάρουν σωστά ψηλά στο γήπεδο». Οι «Κανονιέρηδες» φέτος προπορεύονται στις κατηγορίες των αντεπιθέσεων που καταλήγουν τόσο σε σουτ (μαζί με την Μπράιτον), όσο και σ’ αυτών που καταλήγουν σε γκολ, μετά από κλέψιμο στο αντίπαλο τρίτο του γηπέδου.

Φυσικά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος της επιθετικής υπεροχής της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα, που άντεξε το ανάθεμα των οπαδών στα δύο περασμένα μεταγραφικά παζάρια, ξόδεψε τα λεφτά για επιθετικό στον πολυθεσίτη Κάι Χάβερτζ και βάλθηκε να «τρελάνει» τα μοντέλα προβλέψεων, αφού η ομάδα του μετρά τη δεδομένη στιγμή 82 γκολ στο πρωτάθλημα και 104 σε όλες τις διοργανώσεις, όσο οι δύο καθαρόαιμοι επιθετικοί του ρόστερ, Γκάμπριελ Ζεσούς και Έντι Ενκέτια, έχουν αθροιστικά 14. Είναι μάλιστα άξιο αναφοράς ότι υπάρχουν δέκα ομάδες στην Πρέμιερ Λιγκ με σέντερ φορ με διψήφιο αριθμό τερμάτων και η Άρσεναλ δεν είναι μεταξύ αυτών!

άρσεναλ επίθεση

Ο Δεκέμβριος ήταν ένας δύσκολος μήνας για τους «Κανονιέρηδες». Από τις 9 του μήνα έως και τις 31 η ομάδα έδωσε πέντε αγώνες και κέρδισε μόλις έναν, σκοράροντας συνολικά μόλις τέσσερα γκολ. Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τον Αρτέτα, αφού την επόμενη ημέρα ακριβώς άνοιγε επίσημα η μεταγραφική περίοδος και αν ο σύλλογος επέμενε να μην αγοράσει επιθετικό, θα έπρεπε να αποδείξει ότι μπορούσε να βρει άλλη λύση για την κατά καιρούς δυστοκία. Έχοντας ξεπεράσει μάλιστα την αγωνιστική μέση της σεζόν, η Άρσεναλ μετρούσε 37 τέρματα και πια βρισκόταν 4η στη βαθμολογία.

Όσοι ήλπιζαν σε βήματα μπροστά μετά την καλύτερη σεζόν της την τελευταία 20ετία, μάλλον δεν θα ήταν και πολύ αισιόδοξοι. Η Άρσεναλ είχε πέρυσι πετύχει 88 τέρματα, αριθμό-ρεκόρ στην ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ είχε βρεθεί στην κορυφή της βαθμολογίας για 27 αγωνιστικές – μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου όμως μόλις πέντε. «Όλο αυτό είναι ένα πρόβλημα που ο Αρτέτα δημιούργησε μόνος του για τον εαυτό του. Αποφάσισε να σπαταλήσει 65 εκατομμύρια λίρες για να χρησιμοποιήσει τον Χάβερτζ ως μέσο, ενώ ήταν φανερό πως η ομάδα χρειαζόταν έναν ποιοτικό επιθετικό», θα σχολιάσει χαρακτηριστικά η Just London.

Στα επόμενα οκτώ παιχνίδια που ακολούθησαν και με τον Βάσκο τεχνικό να έχει δουλέψει, ή αποφασίσει να εφαρμόσει, μία νέα τακτική κατά τη μίνι προετοιμασία στο Ντουμπάι. Εν μέσω μεταγραφικής βοής, αλλά και επιδεικτικής απραξίας από τον σύλλογο, η Άρσεναλ κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο να δώσει απαντήσεις. Κάπως έτσι έκανε οκτώ συνεχόμενες νίκες, πέτυχε σε πέντε από αυτές τέσσερα ή περισσότερα τέρματα έριξε δύο εξάρες κι έγινε η πρώτη ομάδα μετά από 60 χρόνια που πετυχαίνει πέντε ή παραπάνω τέρματα σε τρία σερί παιχνίδια εκτός έδρας!

άρσεναλ επίθεση

Οι «Κανονιέρηδες» του Αρτέτα τα είχαν καταφέρει, όμως, χωρίς ο κόσμος να καταλαβαίνει ακριβώς πως αυτό συνέβη, η γκρίνια για τον επιθετικό δεν σταμάτησε ποτέ. Αθόρυβα ο «άσφαιρος» Χάβερτζ, που του χάριζαν πέναλτι σε τελειωμένους αγώνες για να ξεμπλοκάρει, έγινε η βασική αιχμή του δόρατος κι έφτασε τα δώδεκα τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Μπροστά του μόνο ο Μπουκάγιο Σάκα (18) και ο θεωρητικά αναπληρωματικός Λεάντρο Τροσάρ (15), ενώ σε γενική παραγωγή (γκολ/ασίστ) ο Γερμανός είναι και πάλι τρίτος πίσω από Σάκα και Μάρτιν Έντεγκααρντ.

Η εύκολη απάντηση στο επιθετικό πρόβλημα έχει δοθεί και παλαιότερα κι έχει ονοματεπώνυμο: Νικολά Ζοβέ. Η Άρσεναλ φέτος, υπό τις οδηγίες του Γάλλου προπονητή των στημένων, έχει φτάσει πια στον εντυπωσιακό αριθμό των 28 τερμάτων από στατικές φάσεις (19 αν αφαιρέσουμε τα πέναλτι) και δυνητικά απειλεί, με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν, ακόμα και τη Λίβερπουλ της σεζόν 2013/14, που είχε συνολικά 36. Αποδεδειγμένα μετά από εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ, αυτοί που σκοράρουν δεν είναι συνήθως οι επιθετικοί, ή τουλάχιστον δεν το πράττουν μόνο αυτοί, αφού οι υψηλόσωμοι αμυντικοί έχουν το σωματικό πλεονέκτημα.

Ωστόσο οι «Κανονιέρηδες» έχουν ήδη φέτος 82 τέρματα, ακόμα κι αν αφαιρέσουμε λοιπόν όσα προέρχονται από στημένα, διαθέτουν ακόμα τη δεύτερη καλύτερη επίθεση της Πρέμιερ Λιγκ, πίσω μόνο από τη Μάντσεστερ Σίτι, που έχει τέσσερα παραπάνω (58). Την ίδια στιγμή βέβαια η ομάδα έχει και μακράν την καλύτερη άμυνα, έχοντας δεχθεί μόλις 26 γκολ, ενώ οι επιδόσεις της εκτός έδρας αγγίζουν το τέλειο, καθώς είναι η μοναδική στο πρωτάθλημα με μονοψήφιο αριθμό (7) τερμάτων εναντίον της από open play!

ζοβέ στημένα

Ο Αρτέτα ήξερε πολύ καλά τι έκανε, κυρίως τον Ιανουάριο. Μπορεί τα καλοκαιρινά του πλάνα να μην λειτούργησαν ακριβώς όπως σχεδιάστηκαν, όμως τον βοήθησαν να βγάλει ένα πολύ καίριο συμπέρασμα: οι ακραίοι του είναι καλύτεροι στο σκοράρισμα παρά στο σερβίρισμα. Αν βγάλουμε από την εξίσωση τον Σάκα των 18 γκολ και 14 ασίστ, όλοι οι υπόλοιποι που έχουν κληθεί να παίξουν στα πλάγια μετρούν όλοι μαζί φέτος δέκα ασίστ κατά την παρουσία τους εκεί. Μιλάμε για τους Τροσάρ, Μαρτινέλι, Ζεσούς, Χάβερτζ και Νέλσον, που την ίδια στιγμή, από την ίδια θέση, έχουν αθροιστικά σχεδόν τριπλάσιο (σε σχέση με τις ασίστ) αριθμό τερμάτων.

Με το ποδόσφαιρο να έχει αλλάξει, τον Αρτέτα να επιμένει οι παίκτες του ανεξαρτήτως θέσης να μην παίρνουν την μπάλα όταν έχουν πλάτη την αντίπαλη εστία και τους περισσότερους ακραίους να αγωνίζονται πια με αντίθετο πόδι ώστε να μπορούν να συγκλίνουν, ο ακριβός επιθετικός δεν ήταν απαραίτητος στο σχέδιο επίθεσης της Άρσεναλ. Η Opta δείχνει ότι τα σουτ από παίκτες με ανάποδο πόδι από τα άκρα της μεγάλης περιοχής (δεν ισχύει το ίδιο στη μικρή) φέρουν ίσο ή μεγαλύτερο xG από τα ίδια σουτ από το κέντρο της, εκεί δηλαδή που τα επιχειρεί συνήθως ο σέντερ φορ.

Κάπως έτσι ο Βάσκος τεχνικός ήταν πεπεισμένος πως η επένδυση σε έναν φουνταριστό θα αποδεικνυόταν σπατάλη από τη στιγμή που δεν έχει τους κατάλληλους ακραίους να τον στηρίξει. Σίγουρα έτσι η απειλή των «Κανονιέρηδων» μοιάζει στη θεωρία κάπως προβλέψιμη, όμως αυτό δεν αποδεικνύεται στο γήπεδο. Ο Χάβερτζ μεταφέρθηκε στην επίθεση γιατί είναι πιο ασυμβίβαστη λύση από τον Ζεσούς, ο Γουάιτ σε μία από τις κορυφαίες σεζόν της καριέρας του πατάει περιοχή με τρομερή συνέπεια και μετρά ήδη τέσσερα γκολ και πέντε ασίστ, ενώ το επιθετικό πρέσινγκ, με το οποίο ξεκινήσαμε το κείμενο άλλωστε, εφαρμόζεται ανεξαρτήτως προσώπων και αναδεικνύει διαφορετικούς σκόρερ όταν η ομάδα το χρειάζεται.

άρσεναλ επίθεση

Ακόμα και κατά τον αποκλεισμό της στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Άρσεναλ πλήρωσε κατά κύριο λόγο την απειρία της, όπως φάνηκε και στις αναμετρήσεις με την Πόρτο, παρά την προβληματική επιθετική ανάπτυξη. Η θεωρητικά προετοιμασμένη Μπάγερν Μονάχου, που είχε απαλλαχθεί και από τον βραχνά του -χαμένου- πρωταθλήματος, θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω στο σκορ ακόμα και με τρία τέρματα στο πρώτο της 20λεπτο στο Έμιρεϊτς. Ακόμα κι αν πάμε πίσω στον «καταραμένο» Δεκέμβριο, θα δούμε πως σε εκείνους τους πέντε αγώνες η Άρσεναλ είχε δημιουργήσει ευκαιρίες σύμφωνα με τα στάνταρ της, αλλά είχε αποτύχει παταγωδώς να τις κάνει γκολ!

Η Άρσεναλ κόντρα σε κάθε πρόβλεψη μάχεται ακόμα για το πρωτάθλημα, βρίσκεται στην κορυφή και περιμένει στραβοπάτημα της Μάντσεστερ Σίτι για να κρατά την τύχη στα χέρια της. Ο Αρτέτα δεν έτυχε να έχει τον Ζοβέ, δεν χρωστά τα πάντα στην άμυνα, αλλά πέτυχε να σκοράρει ακατάπαυστα χωρίς να έχει κανονικό επιθετικό…