Με τον Σον Ντάις…

Έκανε κάποιες δηλώσεις ο Σον Ντάις σχετικά με το τι πάει λάθος με το ποδόσφαιρο και βρήκα κι εγώ που λέτε ευκαιρία να πω την αποψάρα μου.

Αρχικά να σημειωθεί πως οι δήλωση του Σον Ντάις δεν έγινε αποκλειστικά πάνω σε αυτό που έκανε ο Τόνεϊ απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ, όπως προβλήθηκε λανθασμένα σε πολλές σελίδες στα σόσιαλ μίντια. Αυτό που έγινε είναι πως σε γενικότερες δηλώσεις του, ο προπονητής της Έβερτον χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη φάση ως παράδειγμα.

“Δεν έχω πρόβλημα με την ανταγωνιστικότητα του αθλήματος, με το να κλωτσάει ένας παίκτης έναν άλλο και να πέφτει ο άλλος κάτω. Αυτό συνέβαινε ανέκαθεν. Πώς όμως είναι σωστό να πέφτει κάποιος κάτω χωρίς την παραμικρή επαφή; Πώς είναι σωστό να χαϊδεύονται τα κεφάλια δύο παικτών μεταξύ τους και να πέφτουν κάτω λες και δέχτηκαν επίθεση; Είναι ξεκάθαρο κλέψιμο”

Αυτά έλεγε ο Σον Ντάις όταν προσέθεσε σαν παράδειγμα το συμβάν με τον Τόνεϊ.

Για να πούμε και τι έγινε λοιπόν, στο Μπρέτφορντ – Νότιγχαμ Φόρεστ, με το σκορ στο 0-0, ο Άιβαν Τόνεϊ, λίγο πριν εκτελέσει φάουλ, πήρε την μπάλα και την τοποθέτησε κάμποσα εκατοστά διπλά από το σημείο στο οποίο είχε αρχικά στηθεί. Είχε μάλιστα και το θράσος να πάρει με το χέρι του τον αφρό από το σπρέι του διαιτητή και να το απλώσει στο χόρτο στη νέα θέση της μπάλας. Εκτέλεσε το φάουλ στην κλειστή γωνία, δίπλα από το τείχος και έβαλε ένα όμορφο γκολ.

“Και είναι λάθος να στιγματίσω έναν συγκεκριμένο παίκτη γιατί τέτοια γίνονται συνέχεια, αλλά δειτε για παράδειγμα τι έκανε ο Άιβαν Τόνεϊ πριν μερικές εβδομάδες.”

“Και ξέρετε τι, οι σχολιαστές είπαν πως αυτό που έκανε ήταν έξυπνο, πήρε εύσημα για αυτό. Αυτό ακριβώς είναι που πάει λάθος με το ποδόσφαιρο. Δισσεκατομμύρια παιδιά βλέπουν ποδόσφαιρο και νομίζουν πως είναι έξυπνο το να κλέβεις, γιατί αυτό ακούνε στην τηλεόραση.”

Ε λοιπόν, ναι Σον Ντάις, αυτό ακριβώς είναι που πάει λάθος με το ποδόσφαιρο. Γιατί δεν ξέρω σε ποιο άλλο άθλημα μπορεί κάποιος να κλέψει εις βάρος των αντιπάλων του και να θεωρηθεί έξυπνο. Η κατάσταση με αυτά που δίνονται πλέον στο ποδόσφαιρο είναι έτσι ώστε έχει καταντήσει πιο συχνό παίκτες να “κερδίζουν” φάουλ παρά παίκτες να υποκύπτουν σε αυτά.

Επεκτείνω επιπλέον την κουβέντα, σχετικά με το VAR. Το VAR που ήρθε ως εργαλείο, για να βοηθήσει τους διαιτητές να βλέπουν αυτά που δεν μπορούσαν πριν να δουν, να δώσει σε περίπλοκες περιπτώσεις την ευκαιρία να εξετασθούν οι φάσεις για μια ακόμη φορά ρε παιδί μου.

Ήμουν και είμαι μεγάλος υπέρμαχος του VAR, εφόσον υπάρχει η τεχνολογία οφείλουμε να την χρησιμοποιήσουμε προς το όφελος του αθλήματος. Όμως το μονοπάτι που ακολουθεί το VAR πλέον δεν θεωρώ πως το εκπληρώνει αυτό. Το νοήμα του VAR δεν ήταν να παίρνονται οι φάσεις σε αργή κίνηση ή και κάποιες φορές σε στιγμιότυπα, προκειμένου να αποδείξουν αν υπάρχει επαφή μεταξύ δυο παικτών.

Κατά τη γνώμη μου, αν χρειάζεται να κάνεις “enhance” όπως ο Deckard στο Blade Runner για να δεις αν βρήκε το πόδι του τάδε το μπούτι του τάδε, το πιο πιθανό είναι πως η συγκεκριμένη επαφή δεν είναι αρκετή για να εμποδίσει τον παίκτη να παίξει έτσι κι αλλιώς.

Εφόσον λοιπόν χρησιμοποιείται έτσι το εργαλείο του VAR, λογικό είναι και οι παίκτες να προσαρμοστούν και να γίνουν επιρρεπείς σε χτυπήματα ηλεκτροσόκ από τους αντιπάλους τους κάθε φορά που βρίσκονται στην μικρή περιοχή. Αυτό ακριβώς είναι που πάει λάθος με το ποδόσφαιρο.

Και ποιο είναι το πιο γελοίο; Ο Νούνο Εσπερίτο Σάντο, ο προπονητής της Νότιγχαμ Φόρεστ έστειλε γράμμα στην PGMOL (αγγλική ΚΕΔ) για το συγκεκριμένο συμβάν, και η απάντηση που πήρε είναι η εξής:

“Είναι ξεκάθαρο πως ο νόμος λέει πως το VAR δεν μπορεί να επέμβει για την μετακίνηση της μπάλας”

Δεν μπορούσε δηλαδή να ελέγξει το VAR την παρανομία του Τόνεϊ επειδή δεν προβλέπεται από τον νόμο. Τι πίνουν και δεν μας δίνουν αυτοί ρε Σον Ντάις…

Διαβάστε τα τελευταία σημαντικότερα νέα για το Αγγλικό ποδόσφαιρο εδώ: London Calling: Τα κυριότερα νέα της ημέρας (20/2)