Μοχάμεντ Κούντους: Δεν με νοιάζει που θα πας, απλώς έλα στην Πρέμιερ Λιγκ

Μετά το ξεπέταγμα στην Δανία, ο Μοχάμεντ Κούντους δυσκολεύτηκε να βρει ρόλο βασικού στον Άγιαξ. Φέτος όμως είναι η χρονιά του.


Έχοντας ξεπεράσει τον σκόπελο του φυλετικού πολέμου από το 1994, η Γκάνα ετοιμαζόταν να υποδεχθεί την νέα χιλιετία με έναν αέρα ανάπτυξης. Εκμεταλλευόμενη τα κοιτάσματα χρυσού, το κακάο, το πετρέλαιο και αργότερα την επιτυχημένη πολιτική που επέβαλε o τότε πρόεδρος Τζον Κουφουόρ, η αφρικανική χώρα ξεκίνησε να αναπτύσσεται ταχύτατα. Η πρωτεύουσα της χώρας, Άκρα, διαμορφωνόταν σταδιακά στο σπουδαίο μητροπολίτικο κέντρο που γνωρίζουμε σήμερα, γεγονός που την κατέστησε ως την ιδανική γενέτειρα κάθε σπουδαίου Γκανέζου. Ένας τέτοιος είναι σήμερα κι ο Μοχάμεντ Κούντους.

Γεννημένος το απόγευμα της 2 Αυγούστου το -μακρινό πλέον- 2000, σε ένα νοσοκομείο της πόλης, ο νεαρός άσος έμελλε να μάθει από νωρίς το «τόπι». Με πλούσια ποδοσφαιρική ιστορία, η Γκανα είχε ξεκινήσει από το 1992 να επανέρχεται στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο της Αφρικής και είχε δαπανήσει αρκετά χρήματα σε ακαδημίες και υποδομές, ώστε να εξελιχθούν τα αμέτρητα ταλέντα που υπήρχαν στην χώρα.

Το 1999, ο Τομ Βέρνον, πρώην υπεύθυνος σκάουτινγκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αφρική, παίρνει την πρωτοβουλία να ιδρύσει μια ποδοσφαιρική ακαδημία εν ονόματι Right To Dream Academy. Σε ελεύθερη μετάφραση θα την λέγαμε «Δικαίωμα στο Όνειρο», κάτι που φάνηκε και στην πράξη αφού μέχρι το 2021 περισσότεροι από 144 ποδοσφαιριστές έχουν αποφοιτήσει και έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Και φυσικά μέσα σε αυτούς συγκαταλέγεται κι ο Κούντους, ο οποίος εισήχθη στους «κόλπους» της ακαδημίας το 2010 και παρέμεινε σε αυτούς για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

right to dream

Με την φιλόδοξη σχολή να παίρνει μέρος σε δεκάδες τουρνουά ανά την Ευρώπη και να έχει συνάψει συνεργασία με αρκετούς σκανδιναβικούς συλλόγους, τα νεαρά ταλέντα από την Γκάνα είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν την αξία τους και στην Γηραιά Ήπειρο. Αφότου μισή ντουζίνα παικτών είχε αποχωρήσει για την Μάντσεστερ Σίτι το 2015 και το 2016, η επόμενη τριετία ήταν «αφοσιωμένη» καθαρά στην τροφοδοσία της Νόρτζελαντ. Έτσι το 2018, ο Κούντους μαζί με τους Γκίντεον Μενσά και Ιμπραχίμ Σαντίκ κάνουν το μεγάλο ταξίδι για την Δανία.

Αν και ο Μενσά στελέχωσε τα τμήματα υποδομής, οι Σαντίκ και Κούντους ξεκίνησαν να υπολογίζονται απευθείας για την πρώτη ομάδα. Ήδη από την αρχή, ο σημερινός μας πρωταγωνιστής έμοιαζε να είναι ένα σπουδαίο ακατέργαστο «διαμάντι». Με την εργατικότητά του και την «δίψα» του για καθιέρωση, έχαιρε της εκτίμησης του τότε προπονητή, Κάσπερ Χιούλμαντ, ο οποίος τον έριξε κατευθείαν στα «βαθιά». Το ντεμπούτο του το έκανε απέναντι στην Μπρόντμπι ως επιθετικός, λίγο μετά την ενηλικίωσή του, κι από τότε δεν το κούνησε… ρούπι από την ενδεκάδα.

Παρά το γεγονός ότι στην πρώτη του χρονια, τα στατιστικά του ήταν σχετικά φτωχά (μόλις μια ασίστ και τρία τέρματα), η Νόρτζελαντ ήταν αποφασισμένη να τον στηρίξει μέχρι τέλους. Ο Χιούλμαντ αποτέλεσε παρελθόν και ανέλαβε ο Φλέμινγκ Πέτερσεν. Αυτός ήταν και ο προπονητής που εκτόξευσε την καριέρα του Κούντους. Τον μετατόπισε από το κέντρο της επίθεσης στην μεσαία γραμμή, δίνοντας του όμως μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

κούντους πρέμιερ λιγκ

Ξεκίνησε να σουτάρει περισσότερο, έχοντας κατά μέσο όρο 2,7 σουτ ανά παιχνίδι, ενώ χάρη στην τρομερή του τεχνική κατάρτιση και ντρίμπλα, μπορούσε να δημιουργεί περισσότερες προϋποθέσεις για την επίτευξη κάποιου τέρματος. Εκείνη η χρονιά έκλεισε με εννέα τέρματα σε 21 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Απέκτησε την φήμη ενός «πολυεργαλείου» από την μέση και μπροστά, δεκάδες ομάδες έστρεψαν τα βλέμματα πάνω του, όμως εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του και του -ακόμη- άγουρου ταλέντου, άγνοησε της γερμανικές και τις ιταλικές «σειρήνες», μετακομίζοντας στην πιο φιλόξενη Ολλανδία και τον Άγιαξ.

Η μετακίνηση του Γκανέζου άσου στην Άμστερνταμ Αρίνα κόστισε περίπου εννέα εκατομμύρια ευρώ. Ο κόσμος αδημονούσε να δει εν δράσει το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ιστορικού συλλόγου και η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε φουριόζος, αφού στις τέσσερις πρώτες συμμετοχές του μέτρησε τρεις ασίστ κι ένα γκολ. Επειδή όμως μία καλή ποδοσφαιρική ιστορία είναι μισή χωρις τραυματισμό, ένα σοβαρό πρόβλημα στον μηνίσκο, κράτησε τον Κούντους στα «πιτ» για περίπου 170 μέρες.

Όταν, δε, επανήλθε σε πλήρη αγωνιστικό ρυθμό, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα ετοιμότητας. Την σεζόν 2020/21, την πρώτη του δηλαδή στον Άγιαξ, από τον Φλεβάρη που επέστρεψε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του συλλόγου, δεν κατόρθωσε να βγάλει ολόκληρο ενενηντάλεπτο. Σε 14 αγώνες σκόραρε μόλις τρια τέρματα, δεν κατάφερε να «σερβίρει» κανένα σε συμπαίκτη του, πράγμα ως ένα βαθμό αναμενόμενο, αφού αγωνιζόταν κυρίως ως αλλαγή.

κούντους πρέμιερ λιγκ

Η περυσινή σεζόν αναμενόταν διαφορετική, καθώς όλοι προσδοκούσαν το μεγάλο «ξέσπασμα» του Γκανέζου. Γρήγορα όμως τα πράγματα πήραν αρνητική τροπή. Ξεκίνησε την χρονιά με ένα πρόβλημα στον αστράγαλο, επανήλθε για λίγο στα σχέδια του Έρικ Τεν Χαγκ αλλά τραυματίστηκε εκ νέου (στα πλευρά αυτή τη φορά), μένοντας εκτός για ακόμη τρεις μήνες. Το «ακατέργαστο διαμάντι» από την Άκρα, είχε αποδειχθεί «γυάλινο»!

Οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί δεν τον άφηναν να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στον αγωνιστικό χώρο και με την ομάδα σε φάση αναδόμησης, τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του. Όμως όχι. Είχε πεισμώσει να τα καταφέρει, με απώτερο στόχο να βρεθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ. Στην πρώτη του εμφάνιση στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, έπρεπε να βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα. Και κάπως, το κατάφερε!

κούντους πρέμιερ λιγκ

Δουλεύοντας σχολαστικά με το σώμα του ένα ολόκληρο καλοκαίρι και με τον Άλφρεντ Σρόιντερ να έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία των πρωταθλητών Ολλανδίας, ο Κούντους έκανε το ολικό restart. Με τον νυν προπονητή του να τον επαναφέρει στην θέση του επιθετικού, ως μια παραλλαγή «ψεύτικου εννιαριού», ο 23χρονος Γκανέζος έχει ξεκινήσει την φετινή χρονιά με το «πόδι στο γκάζι». Τα πέντε τέρματα στην Έρεντιβίζιε σε 14 αγώνες και τα ακόμη τέσσερα σε έξι παιχνίδια στην φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, λένε από μόνα τους πολλά.

Μετά από 41 (!) χαμένα παιχνίδια λόγω τραυματισμών με την φανέλα του Άγιαξ, ο Κούντους βάζει πλώρη για την καλύτερη σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας. Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο έκανε κι εκεί την διαφορά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην μοναδική νίκη της χώρας του, επί της Νοτίου Κορέας με 3-2. Δεν είναι απορίας άξιος ο λόγος που δεκάδες ομάδες από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον για την απόκτησή του.

κούντους πρέμιερ λιγκ

Έχοντας αφήσει πλέον τους τραυματισμούς πίσω κι έχοντας δουλέψει το σώμα του ώστε να τους αποφεύγει, ο Κούντους είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Η Πρέμιερ Λιγκ φαντάζει ο πιθανότερος προορισμός. Ο Τεν Χαγκ τον θέλει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να δει τον αστέρα, που δεν είδε στο Άμστερνταμ. Ο Γιούργκεν Κλοπ βλέπει στο πρόσωπό του τον ιδανικό αντικαταστάτη του Φιρμίνο, καθώς επίσης και μια συμπληρωματική λύση των Ζότα και Νούνιεζ. Ο δε Πότερ ψάχνει έναν άξιο επιθετικό να τραβήξει «κουπί» στην επίθεση της Τσέλσι, ενώ στο παιχνίδι για την απόκτησή του αναμένεται να μπουν Νιουκάστλ και Άρσεναλ.

Η αλήθεια είναι ότι θέλουμε διακαώς να τον δούμε στην Πρέμιερ Λιγκ. Ανεξάρτητα από το ποια ομάδα θα τον αποκτήσει, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμαστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Το σίγουρο είναι ένα – ότι οποιαδήποτε ομάδα και αν επιχειρήσει να τον αποκτήσει, θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα, ο Άγιαξ στοχεύει σε μια πώληση ανάλογη με αυτή του Άντονι. Το ερώτημα παραμένει θα κάνει τώρα το… cash-in ή θα περιμένει ως το τέλος της σεζόν, με ότι ρίσκο αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε επίσης για την γαλλική «πεταλούδα» που έδωσε στον Μέσι, Κόπα Αμέρικα και Μουντιάλ!