Ωδή στους «απαγορευμένους» αριθμούς (Μέρος Α’)

Έχεις παρατηρήσει ποτέ σου όντας πιο μικρός ότι σε μια ομάδα π.χ. κανένας ποδοσφαιριστής δεν έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό; Έχεις διερωτηθεί ποτέ γιατί;

 

Πρόσεξες ότι στην West Ham για παράδειγμα, εδώ και μια δεκαετία κανένας ποδοσφαιριστής δεν φοράει τον αριθμό «6» και στην Manchester United το να φορέσεις τον αριθμό «7» θεωρείται τεράστιο φορτίο ευθύνης;

Αυτές και άλλες σχετικές ερωτήσεις, θα απαντηθούν εδώ.

 

 

Το συγκεκριμένο άρθρο που λογικά διαβάζεις στη δουλειά γιατί ψάχνεις δικαιολογία να μην δουλέψεις ή περιμένοντας να ξεκινήσει το επόμενο ματς του Μουντιάλ γιατί δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις, αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα μιας μικρής σειράς από άρθρα αφιερωμένα στους «ειδικούς» αριθμούς στις φανέλες των ομάδων του Νησιού.

Στο παρών άρθρο θα ασχοληθούμε με τους αριθμούς που έχουν αποσυρθεί από τις ομάδες, σαν ένδειξη σεβασμού προς παλαίμαχους ποδοσφαιριστές που έχουν προσφέρει στο σύλλογο.

Δεν θα μπορούσαμε να κάναμε αρχή με άλλον, παρά με τον μεγάλο Bobby Moore. Γεννημένος στο Essex της Αγγλίας, ο Bobby Moore ήταν αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς που έχει να επιδείξει η Αγγλία.

 

Bobby Moore, ο εμβληματικός αρχηγός της West Ham και της Αγγλίας

 

Ξεκίνησε την καριέρα του από την West Ham, την οποία και υπηρέτησε για 16 ολόκληρα χρόνια και διετέλεσε αρχηγός της για πάνω από δέκα χρόνια. O Bobby Moore έγραψε 544 συμμετοχές στην ομάδα του Λονδίνου και σκόραρε 24 φορές.

 

 

Ο Moore έγραψε ιστορία αφού εκτός από θρύλος των «Hammers», ήταν αυτός που σήκωσε το (μοναδικό – I know it hurts) Παγκόσμιο Κύπελλο που κατέκτησαν τα «Τρία Λιοντάρια» το 1966, όντας αρχηγός της Εθνικής. Bobby Moore και αριθμός «6» ταυτίστηκαν στην συνείδηση του ποδοσφαιρικού κοινού της Αγγλίας, άλλωστε ήταν ο αριθμός του τόσο στην West Ham, όσο και στα «Τρία Λιοντάρια».

 

H Αγγλία στο Μουντιάλ του 1966: Ο θρίαμβος των «Τριών Λιονταριών»

 

Τόσο πολύ ταυτίστηκαν που τον Αύγουστο του 2008, 15 χρόνια μετά τον θάνατο του, η West Ham αποφάσισε όπως αποσύρει τον αριθμό «6» σαν ένδειξη σεβασμού και τιμής προς τον θρυλικό Άγγλο αμυντικό.

Μάλιστα υπάρχει και μια –όχι και τόσο γνωστή- αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία εδώ…

Το 2007 ο αμυντικός Matthew Upson πήρε μεταγραφή για τα «Σφυριά» και επέλεξε να φοράει την φανέλα με τον αριθμό «6» για τη σαιζόν 2007-2008. Με το τέλος της σαιζόν όμως και λίγο πριν την έναρξη της επόμενης, η Λονδρέζικη ομάδα όπως είπαμε, απέσυρε την θρυλική φανέλα που φορούσε ο Bobby Moore. Έτσι ο Matthew Upson έπρεπε αναγκαστικά να αλλάξει αριθμό! Ο Άγγλος αμυντικός τελικά για το υπόλοιπο της θητείας του στην West Ham θα φορούσε την φανέλα με τον αριθμό «15».