Mourinho Vs Pogba: Who’s to blame?

“Τις πταίει” στην Manchester United; Τα αποδυτήρια των Κόκκινων Διαβόλων, κατά τα φαινόμενα, έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Mourinho εναντίων Pogba. Ποιος όμως έχει την μερίδα του λέοντος στο φταίξιμο;

 

Πολλά έχουν λεχθεί, πολλά έχουν γραφτεί. Αμέτρητα είναι και τα άρθρα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στην Manchester United, που αγγίζει τα όρια του εμφύλιου πολέμου.

Χωρίς να θέλουμε να εκφυλίσουμε τη συζήτηση σε απλά μια κόντρα μεταξύ δύο ατόμων προσωποποιώντας τα προβλήματα της Manchester United και χωρίς να θέλουμε να διαιωνίσουμε περεταίρω την κατάσταση, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια ανάλυση των δεδομένων, αφήνοντας σε εσάς τα τελικά συμπεράσματα.

Ξεκινώντας, να αναφέρω ότι ως οπαδός της Manchester United θεωρώ ως κύριο υπαίτιο των σημερινών κάκιστων δεδομένων, την προκλητική στάση της διοίκησης της ομάδας. Οι Αμερικάνοι ιδιοκτήτες έχουν ως αποκλειστικό γνώμονα το (υπέρ)θετικό πρόσημο στα ετήσια έσοδα της ομάδας και αδιαφορούν μέχρις εσχάτων για το αγωνιστικό κομμάτι του “προϊόντος” Manchester United.

Απ’ εκεί και πέρα, ευθύνες έχουν και τα δύο ποδοσφαιρικά εμπλεκόμενα μέρη. Και ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές. Αν πρέπει να βρεθεί όμως ένας και μόνο αποδιοπομπαίος τράγος, ποιος είναι; Ο “ανεπιθύμητος” και υπό ατμό Jose Mourinho ή ο “στασιαστής” Paul Pogba και οι Rashford, Martial, Alexis και σία που έμμεσα ή άμεσα ακολουθούν την γραμμή του Γάλλου μέσου;

 

 

Οι ποδοσφαιριστές…

Παίρνοντας τα πράγματα από την μεριά των ποδοσφαιριστών, ποιος αδικεί έναν παίκτη που ο προπονητής του αντί να στέκεται ασπίδα προστασίας στις δύσκολες στιγμές, τον κατακεραυνώνει και του ρίχνει το φταίξιμο; «Στα πέναλτι ήξερα ότι θα είχαμε πρόβλημα με τον Jones» ανέφερε ο Πορτογάλος τεχνικός για την διαδικασία των πέναλτι στο ματς με την Derby. Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε αρκετές περιπτώσεις ο Πορτογάλος δημόσια άσκησε κριτική στους ποδοσφαιριστές του είτε για τις αγωνιστικές τους επιδόσεις, είτε για την συμπεριφορά τους.

Αν ο προπονητής δεν μπορεί να πάρει αυτό που θέλει από τους ποδοσφαιριστές του, αν δεν μπορεί να τους εμπνεύσει και να τους δώσει κίνητρο, τότε ποιος θα το κάνει;

Έχετε δει το ρόστερ της Manchester United; Πως μπορεί μια ομάδα με τόση ποιότητα να παρουσιάζει αυτό το αγωνιστικό πρόσωπο; Μιλάμε για μια ομάδα που διαθέτει στο ρόστερ της έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο (De Gea), τον Lindelof που προέρχεται από ένα καλό μουντιάλ, δύο ελπιδοφόρους ακραίους μπακ με αρκετά χρόνια μπροστά τους (Shaw, Dalot) και από το κέντρο και μπροστά… Matic, Fred, Pogba, Mata, Martial, Rashford, Sanchez και Lukaku. Όλοι αυτοί, πλαισιωμένοι από τους “ντόπιους” Lingard, Pereira και McTominay. Αλήθεια, μια ομάδα με τέτοια ποιότητα είναι δυνατόν να μην αποδίδει; Όσο και να απαξιώνει το ρόστερ του ο κ. Mourinho, έχουμε κρίση όλοι και βλέπουμε τι διαθέτει η ομάδα.

 

 

…και ο προπονητής

Ο Jose Mourinho προφανέστατα με την συμπεριφορά του αλλά και με τον τρόπο που παρατάσσει τους ποδοσφαιριστές, έχει “χάσει” τα αποδυτήρια της ομάδας. Έπαψε πια να εμπνέει σεβασμό ως προσωπικότητα, έχει χάσει κάθε κίνητρο –και αυτό έχει μεταδοθεί και στους ποδοσφαιριστές του- και αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως το ποδόσφαιρο τον έχει ήδη ξεπεράσει. Όντας εγωιστής, αρνείται πεισματικά φαίνεται να αλλάξει την προσέγγιση του στην αγωνιστική τακτική. Αρνείται να δει κατάματα τα λάθη και τις παραλείψεις του, θεωρώντας –ίσως- ότι δεν είναι δικό του φταίξιμο.

Να πάμε και στο αγωνιστικό όσον αφορά τον προπονητή. Ναι, είναι σαφές ότι το καλοκαίρι ήθελε ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας και στο δεξί άκρο της επίθεσης και η διοίκηση απέτυχε ως προς την υλοποίηση των απαιτήσεων του. Στο κέντρο της άμυνας όμως υπάρχουν ήδη οι Lindelof και Bailly που ο ίδιος ο Jose έφερε στην ομάδα. Άρα με το να ζητά περεταίρω ενίσχυση εκεί, ίσως οι μεταγραφές του να απέτυχαν; Και σας παραπέμπω ξανά στην πιο πάνω παράγραφο αναφορικά με το τι διαθέτει στο ρόστερ της η Manchester United. Ο Πορτογάλος βρίσκεται στην γωνία και βάλλεται από παντού.

 

Γενικές διατυπώσεις

Κανένα και το τονίζουμε, ΚΑΝΕΝΑ από τα πιο πάνω ΔΕΝ δικαιολογεί την “ανταρσία” που ξεκίνησαν συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές κατά του προπονητή τους. Κανένας ποδοσφαιριστής δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει στον λαιμό του με την αγωνιστική του παρουσία, μια ολόκληρη ομάδα και να δημιουργεί κακό κλίμα στα αποδυτήρια παρασύροντας μαζί του κι άλλους ποδοσφαιριστές.

Είναι κατανοητό ένας παίκτης να μην γουστάρει τον προπονητή του και είναι επίσης κατανοητό να έχει πεσμένη ψυχολογία εξαιτίας του προπονητή. Δεν δικαιούται όμως κανένας παίκτης να δημιουργεί καταστάσεις στα αποδυτήρια, θέτοντας εαυτόν υπεράνω ομάδας και υπεράνω προπονητή.

 

 

Ναι ο προπονητής είναι αυτός ο οποίος θα εμπνεύσει τον ποδοσφαιριστή του και θα τον διαπαιδαγωγήσει έτσι ώστε να παίζει για την ομάδα, το σύνολο και την ιστορία ενός συλλόγου. Ο ποδοσφαιριστής όμως δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Ειδικά εάν συνοδεύεται από ένα μεγάλο όνομα και από ένα μεγαλύτερο ποσό που δαπανήθηκε για την μεταγραφή του.

Ο απόλυτος αρχηγός μιας ομάδας, ο ιθύνων νους είναι ο προπονητής. Το Α και το Ω. Ακόμη κι αν αυτός ο νους έχει “μαραθεί”, κανένας ποδοσφαιριστής δεν έχει το δικαίωμα και την νομιμότητα να προχωρήσει στην ποδοσφαιρική “αυτοδικία”. Κανένας δεν δικαιούται να πάρει τον νόμο στα χέρια του και να αποφασίσει αυτός αν πρέπει να αποχωρήσει ο προπονητής ή όχι ή χειρότερα… με τις εμφανίσεις του να “καρφώσει” τον τεχνικό της ομάδας.

Εδώ είναι που έρχεται ο ρόλος της διοίκησης. Από την διοίκηση της Manchester United δεν περιμένουμε και πολλά αφού τα 26 εκατομμύρια που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αξιώνει ο Mourinho για την απομάκρυνση του, φαντάζουν ως “οικονομικό πλήγμα” για το σωματείο. Ξεκάθαρα οι Glazers προτιμούν παρά να βγάλουν από την τσέπη τους λεφτά, σε μια ενδεχόμενη απόφαση για διακοπή του συμβολαίου του Mourinho, να περιμένουν μέχρις ότου… δεηθεί ο Jose να παραιτηθεί.

 

Προσωπική άποψη

Έχοντας αυτά υπόψη, η θέση του γράφοντα είναι ξεκάθαρη. Το πρόβλημα της Manchester United είναι πολύ πιο βαθύ από την φερόμενη κόντρα μεταξύ Pogba και Mourinho. Το πρόβλημα της ομάδας είναι πρωτίστως διοικητικό αφού οι ιθύνοντες είτε ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά έσοδα της ομάδας, είτε όσοι ανέλαβαν να “τρέξουν” το ποδοσφαιρικό τμήμα έχουν μαύρα μεσάνυχτα από ποδόσφαιρο. Εν ολίγοις, στην Manchester United υπάρχει τεράστια έλλειψη “ποδοσφαιρανθρώπων”.

Απ’ εκεί και πέρα, εάν πάρουμε ως δεδομένο ότι Paul Pogba και Jose Mourinho δεν μπορούν πλέον να συνυπάρξουν, θεωρώ πρέπει να αποχωρήσουν αμφότεροι. Ναι, αμφότεροι. Ο μεν Jose Mourinho γιατί πλέον δεν δείχνει να μπορεί να προσφέρει κάτι