Μπύρα και Αγγλικό Ποδόσφαιρο: Οι «Ζυθοποιοί» του Μπάρτον

Το Μπάρτον Απόν Τρεντ, μια πόλη 72.000 κατοίκων κοντά στο Νότιγχαμ αναπνέει για δύο πράματα, το ποδόσφαιρο και την μπύρα!

Αγγλικό ποδόσφαιρο και μπύρα. Μπύρα και αγγλικό ποδόσφαιρο. Είναι δύσκολο να φανταστείς το ένα χωρίς το άλλο. Μια φιλία, με τα καλά και τα κακά της, που ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι… βρετανικές «ales» και οι «lagers» έχουν σώσει ομάδες από την χρεοκοπία, έχουν καταστρέψει ζωές αστέρων του εγχώριου ποδοσφαίρου, έχουν γίνει ένα με την ιστορία αρκετών συλλόγων και έχουν βαφτιστεί ως το «καύσιμο» των οπαδών του αθλήματος. Εκατομμύρια λάτρεις του ποδοσφαίρου σε όλο το «νησί» πίνουν πίντες και πίντες μπύρας είτε στο σπίτι, είτε στην παμπ όταν παρακολουθούν ποδόσφαιρο, ωστόσο στην Αγγλία είναι παράνομη η κατανάλωση της με «θέα» στον αγωνιστικό χώρο. Εν τω μεταξύ, ονόματα ζυθοποιείων – χορηγών όπως η Budweiser, η Chang Beer, η Newcastle Brown Ale και η Carlsberg είναι τόσο διαχρονικά στην ιστορία της Premier League, ενώ πολλά μικρότερα ζυθοποιεία της Αγγλίας συνεχίζουν και στηρίζουν τις τοπικές ομάδες. Με μια νέα ελληνική μικροζυθοποιία, νομαδική για την ακρίβεια, από την Αθήνα, τους The Hopenians, που μόλις ξεκίνησαν με την πρώτη τους ετικέτα, τη Ρόζα, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και για το επόμενο διάστημα θα φέρουμε στο φως «μπυροϊστορίες» από τις βρετανικές νήσους!

🍺 Νέα Νομαδική Ζυθοποιία από την Αθήνα
🏛️ Τρεις νέοι ζυθοποιοί, μεγαλωμένοι στις γειτονιές και στα προάστια της Αθήνας και εμπνευσμένοι από την ιστορία της, την κουλτούρα της και τις αμέτρητες πτυχές της, έχουν έναν σκοπό!
✊ Να συνδράμουν στην επανάσταση της craft μπύρας στην Ελλάδα!

🌹 Παθιασμένη, εναλλακτική, αλέγρα και μαχητική. Η Ρόζα είναι η προσωποποίηση της πολύβουης Αθήνας και των ξεχωριστών κατοίκων της.
🍺 Μια αφιλτράριστη και απαστερίωτη κόκκινη μπύρα, με αρώματα καραμέλας, νότες κόκκινων φρούτων και ντελικάτο πικάντικο τελείωμα.
✊ Η πρώτη δημιουργία των @thehopeniansbrewing , με σκοπό την συμμετοχή τους στην επανάσταση της craft μπύρας στην Ελλάδα.

Για τα δεδομένα του αγγλικού ποδοσφαίρου, η Μπάρτον Άλμπιον είναι… «μωρό». Με έτος ίδρυσης το 1950, μόχθησαν πολύ σε αυτά τα 70 χρόνια για να αγγίξουν τους «μεγάλους». Ποτέ, πάντως, δεν είναι αργά και μετά από αρκετά χρόνια στα τοπικά, ο Νάιτζελ Κλαφ, ναι ο θρυλικός σκόρερ της Νότιγχαμ Φόρεστ, θα την οδηγήσει ως προπονητής στα επαγγελματικά στρώματα. Το 2002 θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στις κατηγορίες της Conference. O ίδιος άνθρωπος, έξι χρόνια μετά, θα την ανεβάσει στην League Two. Μετά από έναν αποτυχημένο τελικό στα play-offs το 2013/14, θα κερδίσει το πρωτάθλημα της κατηγορίας την επόμενη σεζόν. Και η ξέφρενη άνοδος του συλλόγου του Μπάρτον δεν θα σταματήσει εκεί, καθώς το 2016 θα κερδίσει την άνοδο στην Championship, μέσω της League One. Δύο σεζόν στην δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ανέδειξαν την μαχητικότητα της Μπάρτον, μέχρι που το 2018 υποβιβάστηκε ξανά στην League One.

Πανηγύρια στο Πιρέλι Στέιντιουμ για την άνοδο της ομάδας από την League One στην Championship το 2016.

Υπάρχουν υπεραρκετοί λόγοι για ν’ αγαπήσεις αυτό το κλαμπ. Αρχικά στο έμβλημά της, ένα από τα πιο ρεαλιστικά και αυτοσαρκαστικά στον «πλανήτη-ποδόσφαιρο», απεικονίζεται ένας… «μπυροκοιλιάς»! Μια φιγούρα, δηλαδή, που κλωτσά μια μπάλα και έχει εμφανέστατα μια φουσκωμένη κοιλιά, το γνωστό σε όλους μας «μπυροκοίλι». Μπορεί αυτή η φιγούρα να συνδέεται κάπως με την ομάδα και την ιστορία της; Φυσικά και βρετανικά, ναι!

Το τωρινό έμβλημα της Μπάρτον Άλμπιον.

Και ένα παλαιότερο, ακόμα πιο… «μπυρένιο» χαρακτήρα

Το Μπάρτον είναι, ίσως, η πιο ιστορική περιοχή για την βρετανική μπύρα. Το πρώτο ζυθοποιείο ιδρύθηκε το 1708 από τον Μπέντζαμιν Πρίντον, με τον 19ο αιώνα να θεωρείται η χρυσή εποχή της ζυθοποιίας για το Μπάρτον Απόν Τρεντ, όπως είναι η πλήρης ονομασία του. Στο peak του, 33 διαφορετικοί παραγωγοί μπύρας θα ευδοκιμούσαν στην ίδια πόλη. Και οι κάτοικοι της πόλης, είχαν και έχουν να λένε ότι μάθανε τους Λονδρέζους να φτιάχνουν μπύρα! Το 1822, στην αγγλική πρωτεύουσα η μέθοδος παρασκευής «Pale Ale», δηλαδή των θολών και αφιλτράριστων μπυρών, που ζυμώνουν σε υψηλές θερμοκρασίες και αποκαλούνται και αφροζύμωτες ή «Top Fermented», καθώς η «δραστηριότητα» της μαγιάς που χρησιμοποιήθηκε, πραγματοποιήθηκε στην επιφάνεια της δεξαμενής, είχε αντιγραφεί και εφαρμοστεί με διαφορετικό και πρωτοποριακό τρόπο για πρώτη φορά από τον ζυθοποιό εκ του Μπάρτον, Σάμιουελ Άλσοπ.

Ζυθοποιείο στο Μπάρτον τον 18ο αιώνα.

Ο κύριος Άλσοπ πήρε, λοιπόν, την συνταγή μιας εκ των λονδρέζικων pale ale, και παρουσίασε στη αγορά μια μπύρα με γεύση πλούσια σε θειικά άλατα. Η καθαρή, «crispy» και πικρή γεύση της μπύρας που άρχισε να παρασκευάζεται εκείνη την εποχή στο Μπάρτον έγινε εξαιρετικά δημοφιλής, λόγω της χημικής ένωσης του θείου, που υποδηλώνει την παρουσία θειικών ιόντων στην σύσταση της μπύρας, το γνωστό «Burton snatch» για τους Εγγλέζους πότες μας. Αργότερα, ο χημικός Κ. Γ. Βίνσεντ ανέλυσε τα μοναδικά και ιδιαίτερα νερά της πόλης και αναγνώρισε την υψηλή περιεκτικότητα σε θειικό ασβέστιο ως υπεύθυνη για την τόνωση της πικράδας του λυκίσκου στις «Burton Ales». Κάπως έτσι, το νερό της πόλης έγινε παγκοσμίως γνωστό στον χώρο της μπύρας, δίπλα σε νερά όπως αυτά του Πίλζεν της Τσεχίας, που είναι τόσο «μαλακά» σε άλατα, ώστε να γεννήσουν μερικές από τις καλύτερες ξανθιές μπύρες στην ιστορία, τις pilsner.

Ατμοκίνητο όχημα μεταφοράς βαρελιών μπύρας στο Μπάρτον τον 19ο αίωνα.

Τέτοιοι πρωτοπόροι ήταν οι ζυθοποιοί του Μπάρτον, που μέχρι και σήμερα, στην σύγχρονη ζυθοποιία, εφαρμόζεται μια τεχνική με τον όρο «burtonisation». Αυτή χρησιμοποιείται όταν ένας ζυθοποιός επιθυμεί να τονίσει τον λυκίσκο σε μια θολή μπύρα, όπως μια pale ale. Ουσιαστικά, προσθέτει θειικό άλας, συχνά με τη μορφή γύψου, στο νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας, προκειμένου να αναδείξει την πικρή γεύση του λυκίσκου. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να μιμηθεί και να πετύχει τη χημική σύνθεση του τοπικού νερού του Μπάρτον. Γενικότερα, οι «Brewers» της πόλης του Στάντφορντσιρ ευεργέτησαν την επιστήμη του ζύθου και με πολλές ακόμα εφευρέσεις και τεχνικές, που βοήθησαν την Αγγλία να γίνει πρωτοπόρος στην παγκόσμια αγορά του αλκοολούχου ποτού. Μάλιστα, τέτοια ήταν η ευημερία τους, που ο 1881, το Μπάρτον είχε ζυθοποιό δήμαρχο και άλλοι 30 συνάδελφοί τους είχαν θέση στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Χάλκινη δεξαμενή πολτοποίησης σε σύγχρονο ζυθοποιείο στο Μπάρτον

Με τέτοιο παρελθόν, λοιπόν, ήταν αναπόφευκτο να προκύψει και ένα τέτοιο nickname για την Μπάρτον Άλμπιον. Τέτοια η σύνδεση των οπαδών και του συλλόγου με το «κριθαρένιο» παρελθόν, που στο έμβλημα της ομάδας δεν αναγράφεται το όνομα του συλλόγου, αλλά η λέξη «Brewers».

Φωτογραφία από την έδρα της Μπάρτον Άλμπιον, το Πιρέλι Στέιντιουμ των 6.912 καθισμάτων

Στην υγειά των «Ζυθοποιών», λοιπόν!

Η Ρόζα, η νέα αφιλτράριστη και απαστερίωτη craft κόκκινη μπύρα των The Hopenians κυκλοφορεί και επίσημα σε κάβες και καταστήματα εστίασης στην Αθήνα! Άμεσα διαθέσιμη στα καταστήματα Αμπελάκι:

📍Επτανήσου 78, Πετρούπολη

📍Σεβαστουπόλεως 140, Αμπελόκηποι

📍Τράλλεων 137, Γαλάτσι

Ανακαλύψτε εδώ περισσότερα για τη νέα ελληνική νομαδική ζυθοποιεία και για το που αλλού μπορείτε να βρείτε τις δημιουργίες της:

Facebook: https://www.facebook.com/thehopeniansbrewing
Instagram: https://www.instagram.com/thehopeniansbrewing/