Nino: H «αλεπού» των ισπανικών γηπέδων

 Ένας σπάνιας κοπής ποδοσφαιριστής, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από των σημερινών «μοντέρνων» αθλητών, φιγουράρει στην σημερινή μας στήλη των Football Romantics.

 

 

Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο με «αστέρες». Ένας εκ των πλέον «φανταχτερών», ο Leo Messi, ο οποίος, προ ολίγων ημερών, έλαβε την 6η χρυσή μπάλα της καριέρας του, κάτι που δεν είχε καταφέρει κανείς μέχρι σήμερα. Είναι γεμάτο όμως και με πολλούς αντί-ήρωες, ανθρώπους πολύ απλούς, οι οποίοι παράλληλα έχουν σημειώσει αναρίθμητα τέρματα, έχουν παίξει σε σπουδαίους συλλόγους της χώρας τους, έχουν καταρρίψει ρεκόρ, παρόλα αυτά, παραμένουν οι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας».

Θα μπορούσαν να παίξουν έναν αγώνα Premier League την Κυριακή και τη Δευτέρα να ψωνίζουν μαζί σου στο ίδιο supermarket. Όσο γράφω, πιθανώς τα ονόματα των Billy Sharp και Rickie Lambert,ίσως να σας έρχονται στο μυαλό. Ο μεν αποτελεί τον καλύτερο Άγγλο σκόρερ του 21ου αιώνα, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια, βολόδερνε στις χαμηλές κατηγορίες του «Νησιού» και ο δε, βρέθηκε να αγωνίζεται με το εθνόσημο και να σκοράρει, ενώ μερικά χρόνια νωρίτερα έβγαζε τα προς το ζην του, όντας υπάλληλος σε εργοστάσιο!

 

 

Ένα παρόμοιο παράδειγμα είναι λοιπόν και  ο Juan Martinez Fransisco Modesto ή με μια λέξη «Nino». Ο επιθετικός της Elche, την περασμένη Κυριακή, έγραψε μια καινούρια σελίδα ιστορίας στο Ισπανικό ποδόσφαιρο, καθώς με το τέρμα που πέτυχε κόντρα στη Racing Santander, έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα τέρματα στη Segunda Division, ο πρώτος «κανονιέρης» στην ιστορία της Elche, αλλά και αυτός με τις περισσότερες εμφανίσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία και με τη συγκεκριμένη ομάδα. Όμως τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό τον «Nino»;

 

Ήμουν νιος και γέρασα

Όντας 17 χρονών, ο επιθετικός από το Vera, πόλη στα νότια της χώρας κοντά στην Almeria, αποτυγχάνοντας να πείσει του ιθύνοντες της Real Madrid για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ψάχνει τη δική του ποδοσφαιρική «Ιθάκη». Η φιλήσυχη πόλη του Elche θα «ανοίξει τις πύλες» της για να υποδεχθεί τον Niño (παιδί). Τη χρονιά 1998/1999, ο Nino θα φορέσει για πρώτη φορά τα πράσινα και έτσι θα ξεκινήσει μια όμορφη ιστορία αγάπης και εξάρτησης του ίδιου με τον σύλλογο. Ο βραχύσωμος επιθετικός θα μείνει στην ομάδα για 8 συναπτά χρόνια, μέχρι το 2006.

Μέσα στο πέρασμα αυτών των χρόνων θα αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση, όχι μόνο με τα αντίπαλα δίχτυα, αυτό άλλωστε είναι και το ψωμί του, αλλά και με το κοινό των «franjiverde». Ωστόσο, το 2006 αποφασίζει να μετακομίσει λίγο πιο δίπλα και συγκεκριμένα στη Valencia, με σκοπό να αγωνιστεί με την φανέλα της Levante και να κάνει το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα, δηλαδή να συμμετάσχει στην πρώτη τη τάξη κατηγορία. Θα ακολουθήσουν οι Tenerife και Osasuna, ώσπου το 2016, 10 χρόνια μετά την φυγή του, αποφασίζει να επιστρέψει εκεί που αγαπήθηκε όσο λίγοι και να πάρει από το χέρι την Elche, για να την οδηγήσει στα «σαλόνια». Στα 36 του όμως, τίποτα δεν ήταν το ίδιο με παλαιότερα.