Ο Αντώνης Τσακαλέας αποκλειστικά στο eyap.gr!

Συνεντεύξεων συνέχεια στην σελίδα μας! Αυτή την φορά, ο γνωστός δημοσιογράφος Αντώνης Τσακαλέας, έρχεται για να… προστεθεί στην λίστα, παραχωρώντας μια απολαυστική συνέντευξη στον Γιώργο Γκίκα για λογαριασμό του eyap.gr!

 

Η στήλη των συνεντεύξεων υποδέχεται ένα νέο πρόσωπο! Όσοι αγαπάτε το ραδιόφωνο και τον αθλητικό τύπο, τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην παραδοσιακή του μορφή, δεν αποκλείεται να έχετε πετύχει κάποιο κείμενο ή… την φωνητική του παρουσία! Αν είστε κάτοικοι Βόρειας Ελλάδας, τότε, είναι σίγουρο πως τον γνωρίζετε πολύ καλά! Ο λόγος για τον Αντώνη Τσακαλέα!

Πραγματοποίησε τις σπουδές του στο τμήμα Δημοσιογραφίας των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2000 για λογαριασμό της αθλητικής εφημερίδας «Metrosport». Έκτοτε, πραγματοποιεί ένα μεγάλο ταξίδι στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας, το οποίο περιέχει μπόλικες στάσεις: Τόσο σε έντυπα μέσα («Goal News», «Έθνος»), ηλεκτρονικά («Contra.gr», «Sport24.gr», «Ethnos.gr»), καθώς και ραδιόφωνο («Ράδιο Ακρόαμα», «Φωνή της Τούμπας 105.5», «Metropolis 95,5», «FM100», «Real FM 107,1», «Sentra FM 103,3», «Sport 24 103,3»).

Μετά και το «Who Is Who» του κ.Τσακαλέα, μπορούμε να περάσουμε στην συνέντευξη που παραχώρησε στον δικό μας #londoner!

 

 

Γ: Πολλοί συνάδελφοί σας κάνουν λόγο για το «μικρόβιο» που κολλάει κανείς ώστε να εισχωρήσει στον κόσμο της δημογραφίας. Τι ήταν αυτό που έκανε εσάς να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Α: Στο Βόλο, μεγάλωσα με το πρόγραμμά μου, την Κυριακή, να περιλαμβάνει την περιήγησή μου πρώτα σε ξερό γήπεδο για να δω την ομάδα στην οποία έπαιξε έστω και ως χόμπι ο πατέρας μου στα νιάτα του (τον Μαγνησιακό), ακολούθως στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ για να δούμε τη γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου που τότε ήταν στις πρώτες θέσεις, και στη συνέχεια να δούμε είτε παιχνίδι του Ολυμπιακού Βόλου είτε της Νίκης, αναλόγως και της κατηγορίας που έπαιζαν οι δυο ομάδες. Άρα, η βάση υπήρχε.

Όμως τη διαφορά ίσως τη κάνει το γεγονός πως στο μπάνιο, εκεί που οι περισσότεροι τραγουδάνε, εγώ περιέγραφα αγώνες. Αυτό ήθελα να κάνω, κάποια στιγμή, έστω και μια φορά. Να περιγράψω έναν αγώνα. Στη διαδρομή για να φτάσω να το κάνω, αποφάσισα πως δεν έχει γυρισμό. Μάλλον, και να είχε, δεν τον έψαξα….

 

Γ: Μπορούμε να πούμε πως στην πολύχρονη πορεία σας, έχετε «δοκιμαστεί» σε πολλά δίκτυα και μέσα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εμπειρία σας, θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε την αγαπημένη σας μορφή λόγου (έντυπη, ακουστική, οπτικοακουστική);

Α: Από τηλεόραση δεν έχω εμπειρία. Η αμεσότητα του ραδιοφώνου είναι συναρπαστική, έστω και αν τη ζω περισσότερο εξ΄αποστάσεως, λόγω της παρουσίας μου στη Θεσσαλονίκη, μέσω συνεργασίας με σταθμό της Αθήνας. Ακόμα και τώρα που έχουν περάσει και σχεδόν δέκα χρόνια συνεργασίας, χαίρομαι όταν λαμβάνω μηνύματα από ακροατές που με ακούν σε αυτά τα πέντε-δέκα λεπτά που βγαίνω στο ραδιόφωνο και στέλνουν μια καλησπέρα, μια παρατήρηση, ένα σχόλιο, μια άποψη πάνω στη δουλειά μου. Είτε επικροτούν, είτε κατακρίνουν, μπαίνουν στη διαδικασία της επικοινωνίας. Η εφημερίδα παραμένει το μεγάλο σχολείο της αναζήτησης, φιλτραρίσματος, «σμίλευσης» της δουλειάς που κάνεις. Το διαδίκτυο έχει μια διαφορετική αμεσότητα.

 

Γ: Στην μέχρι σήμερα πορεία σας στον χώρο, θα μπορούσατε να κατονομάσετε μια ξεχωριστή για εσάς εμπειρία;

Α: Δε θα ξεχάσω τη πρώτη φορά που κάλυψα προετοιμασία, όπως και κάθε ταξίδι στο εξωτερικό για κάλυψη αγώνα. Τι άλλο; Ναι… Οι φορές που έχω καλύψει αναμετρήσεις με επεισόδια. Το να σου τηλεφωνούν και να σου λένε, πριν βγεις στον αέρα, «πω πω, πρέπει να γίνεται χαμός ε;» και να πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται «όχι, εντάξει, έχω ζήσει και χειρότερα, τα έχω συνηθίσει»… Και να σου τηλεφωνούν ρεπόρτερ από το εξωτερικό και να σκέφτεσαι το τρόπο με τον οποίο να μεταφέρεις τη κυνικότητα με την οποία έμαθες να αντιμετωπίζεις τέτοια γεγονότα.

 

Γ: Έχετε δηλώσει πολλάκις υποστηρικτής της Tottenham. Αλήθεια, πως προέκυψε η συμπάθεια προς τον σύλλογο του Λονδίνου;

Α: Tottenham έγινα λόγω του πατέρα μου. Εκείνος είναι Tottenham, και η προσπάθειά του να με πείσει να τη στηρίξω, συνέπεσε με τα χρόνια του Lineker και το κύπελλο του 1991.

 

Γ: Από τα βιώματά σας στα χρόνια που παρακολουθείτε την πορεία των « Σπιρουνιών», ποιο είναι για εσάς το highlight του συλλόγου;

Α: Ο τελικός του League Cup το 1999. Έγινε λίγες ημέρες πριν παρουσιαστώ στο στρατό και στο μυαλό μου είχε μετατραπεί σαν «δώρο» για το 18μηνο που θα ακολουθούσε. Αλλά η βραδιά που δε θα ξεχάσω είναι το 2-2 με την Chelsea, όταν η Leicecster στέφτηκε πρωταθλήτρια. Είναι άλλο να ξέρεις πως δεν έχεις ελπίδες και άλλο αυτές να πεθαίνουν οριστικά.

 

Γ: Αναφερόμενοι στις συμπάθειες, καλύπτετε το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ για πολλά έτη, καθώς και υποστηρίζετε τον σύλλογο του Βορρά. Ας πάμε λίγα χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στην σεζόν 2011-12. Εκείνη την χρονιά, ο Α’ όμιλος του Europa League «φιλοξένησε» ΠΑΟΚ και Tottenham. Oι δύο ομάδες μονομάχησαν για την πρόκριση, την οποία πήρε ο «Δικέφαλος», μέσω της ιστορικής νίκης επί των Άγγλων μέσα στο White Hart Lane. Πως βίωνε ένας υποστηρικτής αμφότερων των συλλόγων αυτές τις στιγμές «σύγκρουσης»;

Α: Μεγάλη ιστορία…. Όταν το 1996 έπεισα τον πατέρα μου να με στηρίξει στη προσπάθεια ενασχόλησης με τη δημοσιογραφία, είχα βρεθεί σε ΙΕΚ για να δω τη πιθανότητα εγγραφής μου. Δεν πληρούσα τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το ΙΕΚ και στη συζήτηση που έκανα με τον δημοσιογράφο και υπεύθυνο του ΙΕΚ, όταν με ρώτησε αν ήμουν κουρασμένος από το ταξίδι που είχα κάνει από το Βόλο στην Αθήνα, του απάντησα «Λίγο, ναι…».

Αφού με ρώτησε για το ποιες είναι οι αγαπημένες μου ομάδες στην Ελλάδα και στην Αγγλία, με ρώτησε: «Δηλαδή, αν γίνεις δημοσιογράφος και σε στείλει η εφημερίδα σου να καλύψεις ένα ματς, ένα Tottenham-ΠΑΟΚ, και σου πει ‘ταξιδεύεις το πρωί του αγώνα για Λονδίνο’, όταν πας στο γήπεδο και σου πουν να δουλέψεις, τι θα τους πεις; Ότι είσαι κουρασμένος;». Τα χρόνια πέρασαν και η εφημερίδα που εργαζόμουν με έστειλε στο Tottenham-ΠΑΟΚ. Και δεν ήμουν κουρασμένος. Το απόλαυσα, και θα το απολάμβανα ανεξαρτήτου αποτελέσματος.

 

 

Γ: Ας επιστρέψουμε λίγο στα της Tottenham. Ο σύλλογος διανύει μια εξαιρετική πορεία στο φετινό Champions League, όντας στα ημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ βρίσκεται στην 3η θέση της Premier League. Πιστεύετε πως η ομάδα έχει φτάσει το «ταβάνι» της για φέτος ή κρύβει ακόμη έναν λαγό κάτω από το καπέλο;

Α: Όταν μια ομάδα επιβιώνει από έναν όμιλο στον οποίο παίρνει τη πρόκριση την τελευταία αγωνιστική, στα τελευταία λεπτά, έχει αποκλείσει την πρωτοπόρο της Bundesliga, όταν έπαιξε μαζί της, και στη συνέχεια αποκλείει τη πρωτοπόρο της Premier League, όταν έπαιξε μαζί της, μπορείς να βάλεις όρια; Στο πρώτο παιχνίδι με τον Ajax οι απουσίες είναι πολλές. Εγώ δεν πίστευα ότι η Tottenham θα κάνει τέτοια ευρωπαϊκή πορεία. Λένε όλοι πως η Tottenham έχει τη πιο ελαφριά φανέλα από το ‘Top-6’ της Premier League. Αν δεχτούμε ότι ισχύει, οι διαδοχικές της παρουσίες στη τετράδα με ομάδες που πλην Liverpool, έχουν πάρει πρωταθλήματα τα τελευταία 15 χρόνια, δίνει μεγαλύτερη αξία στην επιτυχία της.

 

Γ: Ποια η γνώμη σας για τον Mauricio Pochettino, τον «αρχιτέκτονα» της Tottenham;

Α: Η διάρκεια της Tottenham μιλάει από μόνη της. Δεν έχει φέρει κάποιο νεοτερισμό στο ποδόσφαιρο, αλλά αντιμετωπίζει προπονητές που θεωρούνται ένα σκαλί πάνω από εκείνους και έχει οδηγήσει τη δική του ομάδα στο να βρίσκεται στο κατόπι τους.

 

Γ: Μετά από πολλή υπομονή και αντιξοότητες το νέο γήπεδο των «Σπιρουνιών» παραδόθηκε στην Tottenham. Η ανέγερσή του σημαίνει πολλά για τον σύλλογο, τόσο αγωνιστικά, όσο και οικονομικά. Πολλοί υποστηρικτές του συλλόγου ευελπιστούν σε ακόμη σπουδαιότερα πράγματα. Ποια η άποψή σας για το μέλλον των «Σπιρουνιών»;

Α: Τα γήπεδα απαιτούν χρήματα, αλλά με τη σωστή διαχείριση, τα φέρνουν στο πολλαπλάσιο. Θα πρέπει κάποια στιγμή η Tottenham να κάνει κάποιες μεταγραφικές κινήσεις με τις οποίες θα ψάξει το τρόπο να αλλάξει στάτους. Και αυτό είναι το πλέον δύσκολο. Η Chelsea το πέτυχε. Η Manchester City, το πέτυχε. Δεν είναι εύκολο να το πετύχει και τρίτη ομάδα την ώρα που οι δυο προηγούμενες έχουνε μείνει στο επίπεδο που ανέβηκαν.

 

Γ: Ας περάσουμε και στο «κυνήγι» του τροπαίου της Premier League. Πώς βλέπετε την μάχη μεταξύ Liverpool και Manchester City; Σε ποια μεριά θα ποντάρατε για την επικράτηση;

Α: Η Liverpool έχει κάνει την υπέρβασή της, και ίσως ούτε αυτό της φτάσει για να πάρει το πρωτάθλημα. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο τέλος όσον αφορά τον πρωταθλητή, σε λίγα χρόνια θα κοιτάζουμε πίσω και θα σκεφτόμαστε πως τη διετία 2017-2019 η City θα έχει μια σούμα κοντά στους 200 βαθμούς στο σύνολο. Στην Premier League. Στο κατά πολλούς δυσκολότερο πρωτάθλημα του κόσμου. Να έχει πετύχει πάνω από 60 νίκες σε δυο χρόνια. Εντυπωσιακό! Πόσο δε μάλλον να πεις πως με αυτά τα νούμερα, βρέθηκε ομάδα να αμφισβητήσει το 2Χ2 αυτές τις χρονιές.

 

Γ: Λίγο πριν το τέλος, ας χαλαρώσουμε, περνώντας στην… εικονική πραγματικότητα. Καθώς μας αρέσουν οι ιστορίες με Football Manager και γνωρίζοντας πως αποτελείτε τον επίσημο scouter του ΠΑΟΚ για λογαριασμό της Sports Interactive, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για το πως είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας. Πόσο απέχει η πραγματικότητα με την προσομοίωση και ποιες οι απαιτήσεις ενός scouter;

Α: Ασχολούμαι, σε ρόλο βοηθού του επικεφαλής της ελληνικής ομάδας έρευνας στο scouting του ΠΑΟΚ από το 2003. Το στήσιμο της καρτέλας ενός ποδοσφαιριστή είναι μια ωραία διαδικασία, σχεδόν απολαυστική, καθώς προσπαθείς να δεις τις μεταπτώσεις χρόνο με το χρόνο, και κυρίως την εξέλιξη των νεαρών. Είναι όμως τελείως διαφορετικό το να είναι μια καρτέλα ενός ποδοσφαιριστή σωστά δομημένη, με τα χαρακτηριστικά του να αποδίδουν την αγωνιστική του εικόνα στη πραγματικότητα, και άλλο το αν αυτό θα αποδοθεί μέσω της μηχανής απεικόνισης του παιχνιδιού.

Το δεύτερο είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι διότι δεν αφορά τους scouts αλλά τους προγραμματιστές. Οι απαιτήσεις για να γίνεις scout είναι απλές. Να παρακολουθείς παιχνίδια μιας ομάδας, και ειδικά από το γήπεδο, και να έχεις μια επαφή με την «πραγματικότητα» του παιχνιδιού.

 

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο Αντώνη Τσακαλέα για την συνέντευξη που μας παραχώρησε. Σύσσωμη η ομάδα του eyap.gr, του ευχόμαστε τα καλύτερα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο!

 

Συντάκτης: Γιώργος Γκίκας