Ο «φόρος τιμής» του Pele στον Banks

O Pele μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον Gordon Banks, λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου του θρυλικού τερματοφύλακα της εθνικής Αγγλίας.

 

Ο Banks, νικητής του μοναδικού Παγκοσμίου Κυπέλλου της εθνικής Αγγλίας το 1966, απεβίωσε σήμερα το πρωί από φυσικά αίτια, σε ηλικία 81 χρονών.

Ο πρώην τερματοφύλακας των Stoke, Leicester και εθνικής Αγγλίας έμεινε στην ιστορία για την απόκρουση που έκανε στην κεφαλιά του Pele στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού 1970 που για πολλούς είναι η καλύτερη απόκρουση όλων των εποχών.

 

 

‘Ομως, ο θρυλικός Βραζιλιάνος επιθετικός είπε ότι τους συνέδεαν και άλλα εκτός από εκείνη τη φάση, στη νίκη της Βραζιλίας με 1-0 κόντρα στους Άγγλους για τη φάση των ομίλων, στη Γουαδαλαχάρα.

Με μια ανάρτηση του στο Facebook, ο Pele είπε χαρακτηριστικά: «Για πολλούς ανθρώπους, η ανάμνηση που έχουν από τον Gordon Banks είναι μόνο η απόκρουση που έκανε εναντίον μου το 1970. Καταλαβαίνω το γιατί. Ήταν μια από τις καλύτερες αποκρούσεις που έχω δει στη ζωή μου – ζωντανά, και μια από τις καλύτερες στα χιλιάδες παιχνίδια που παρακολούθησα έκτοτε».

Και συνέχισε: «Όταν είσαι ποδοσφαιριστής, καταλαβαίνεις πόσο καλά έχεις χτυπήσει τη μπάλα. Έκανα εκείνη την κεφαλιά ακριβώς όπως ήλπιζα, την έστειλα ακριβώς εκεί που ήθελα να πάει και ήμουν έτοιμος να πανηγυρίσω. Αλλά μετά αυτός ο άνθρωπος, ο Banks, εμφανίστηκε μπροστά μου σαν φάντασμα, θα έλεγα. Ήρθε από το πουθενά και έκανε κάτι το οποίο νόμιζα ότι ήταν απίθανο».

 

 

«Έδιωξε την κεφαλιά μου, με κάποιον τρόπο, ψηλά και μακριά. Και δεν μπορούσα να πιστέψω σε αυτό που έβλεπα. Ακόμα και τώρα όταν το βλέπω, δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν μπορώ να πιστέψω πως κατάφερε να φτάσει τόσο μακριά, τόσο γρήγορα», συμπλήρωσε ο 78χρονος.

Αλλά ο Βραζιλιάνος, μίλησε και για άλλα πράγματα πέρα από εκείνη τη φάση, τονίζοντας τη φιλία που ανέπτυξαν μετέπειτα με τον Άγγλο τερματοφύλακα. Ο Βραζιλιάνος ανέφερε: «Έχω βάλει πολλά γκολ στη ζωή μου, αλλά πολλοί άνθρωποι όταν με συναντάνε, με ρωτάνε για εκείνη την απόκρουση. Παρά το γεγονός ότι ήταν μοναδική απόκρουση, η ανάμνηση μου για τον Gordon δεν μένει σε εκείνη τη φάση – αλλά μένει στη φιλία μας. Ήταν ένας ευγενικός και «ζεστός» άνθρωπος και έδινε πολλά στους υπόλοιπους ανθρώπους».

 

 

«Επομένως, είμαι χαρούμενος που απέκρουσε την κεφαλιά μου, γιατί ήταν η αρχή μιας φιλίας μεταξύ μας, την οποία θα θυμάμαι για πάντα. Όποτε βρισκόμασταν, ήταν σαν να μην είχαμε χωριστεί ποτέ. Έχω μεγάλη θλίψη στην καρδιά μου σήμερα και θέλω να πω συλλυπητήρια στην οικογένειά του, για την οποία ήτ