O λόγος που ο Jose Mourinho υπερασπίστηκε την ομάδα του

Mεγάλη αίσθηση έχουν προκαλέσει απο χθές, οι δηλώσεις του Πορτογάλου τεχνικού, αλλά και η γενική του στάση μετά την εντός έδρας συντριβή απο την Tottenham στο Old Trafford. Το αποτέλεσμα ξεκάθαρο και η ήττα οδυνηρή. Οι πιο πολλοί κατηγορούν τον Jose Mourinho για το αποτέλεσμα, είναι όμως σωστό;

 

Στις δήλωσεις του μετά το τέλος του αγώνα ο Πορτογάλος υποστήριξε πως η ομάδα του ήταν αυτή που κυριαρχούσε στο πρώτο ημίχρονο. Επισήμανε πως η ομάδα του έχασε αρκετές ευκαιρίες και οτι πίεζε ψηλά κάτι που ανάγκασε την Tottenham να προβεί σε πολλά λάθη στο δικό της «μισό» του γηπέδου. Ισχύει όμως αυτό; Ας αναλύσουμε τα στατιστικά.

 

Οι ευκαιρίες

«Ήμασταν πάρα, μα πάρα πολύ καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο», δήλωσε ο Mourinho. Και συνέχισε, «Η ομάδα μου, έπαιξε πολύ καλά και ήταν πολύ συγκεντρωμένη στο τακτικό κομμάτι του παιχνιδιού και εσείς θέλετε να με παρουσιάσετε σε αυτή την συνέντευξη τύπου ως «αποδιοπομπαίο τράγο». Χάσαμε μια ευκαιρία με κενό τέρμα, χάσαμε και άλλες ευκαιρίες και ήμασταν άτυχοι σε κάποιες κόντρες».

«Χάσαμε το παιχνίδι μετά το πρώτο κόρνερ που πήρε η αντίπαλη ομάδα, γύρω στο 50ο λεπτό. Στο πρώτο ημίχρονο δεν είχανε ούτε ένα κόρνερ αλλά ουτέ και κάποιο φάουλ υπέρ τους, μέχρι να έρθει το πρώτο κόρνερ όπου πέτυχαν και το πρώτο τους γκολ. Και τώρα εσείς θέλετε μετά απο αυτό, να αλλάξετε όλη την ιστορία του παιχνιδιού».

Η ευκαιρία που είχε ο Romelu Lukaku στο πρώτο ημίχρονο μετά την προσποίηση του πάνω στον Hugo Lloris ήταν ξεκάθαρη, αλλά δεν ήταν και η μοναδική που έχασε η United . Η γηπεδούχος ομάδα είχε 23 τελικές στο παιχνίδι, περισσότερες απο κάθε άλλη αναμέτρηση τους μέσα στο 2018. Ήταν επίσης τα περισσότερα σουτ που έχει δεχθεί η Tottenham την φετινή χρονιά, αλλά και την προηγούμενη!

 

 

«Η United έπρεπε να είχε πετύχει τουλάχιστον ένα με δύο γκολ σήμερα,» είπε ο Gary Neville στο Sky Sports. «Είχανε τεράστιες ευκαιρίες για να σκοράρουν σήμερα, φαίνεται και στο γράφημα αυτό».

 

 

Πίεση ψηλά

Δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα που εκνεύρισε τον Jose Mourinho, αλλά οτι του ασκήθηκε και κριτική για την εμφάνιση της ομάδας του. «Πρέπει να μου πείτε ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα, πραγματικά δεν ξέρω. Όταν κερδίζω πολλά παιχνίδια, έρχομαι εδώ και δεν είστε ευχαριστημένοι που κερδίσαμε και μου λέτε οτι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η εμφάνιση».

«Πρέπει να πάρετε μια απόφαση οσο αφόρα αυτό το πράγμα, γιατί πρέπει να ξέρω τι είναι πιο σημαντικό. Να παίζεις καλά ή να κερδίζεις τα παιχνίδια; Να παίζεις επιθετικά ή να παίζεις για το αποτέλεσμα; Σήμερα είμασταν πολύ επιθετικοί, πίεσαμε ψηλά».

Υπήρξε μια αισθητή διαφoρά στο χθεσινό παιχνίδι, που έδειξε ότι η United πίεζε ψηλά και έκλεβε την μπάλα στα 36 μέτρα από την εστία της, σε σύγκριση με την Tottenham που το έκανε στα 27, όπως θα δείτε και στον παρακάτω πίνακα.

 

 

Αυτό είναι κάτι που γίνεται πολύ σπάνια στις ομάδες που έχει προπονήσει ο Πορτογάλος, καθώς συνήθως προτιμάει η αμυντική του γραμμή να είναι πολύ πιο πίσω και το pressing να ξεκινάει στον χώρο του κέντρου. Αυτό φαίνεται και στα στατιστικά καθώς στα παιχνίδια με τις υπόλοιπες ομάδες του «big 6» ο χώρος που έκλεβε την μπάλα η United, ήταν συνήθως τα 28 μέτρα, όπου έφτανε μέχρι και τα 32, ποτέ παραπάνω.

Η αμυντική τους γραμμή ήταν πολύ ψηλότερα σε σχέση με το παιχνίδι με την Brighton. «Δεν έδειξαν τίποτα καλό στο παιχνίδι με την Brighton», είπε ο Neville μετά το παιχνίδι. «Υπήρχαν πράγματα σήμερα που δεν τα είδαμε καθόλου στον προηγούμενο αγώνα. Υπήρχε πολύ ένταση και μεγάλη δίψα στην ομάδα κάτι που είχε λείψει πάρα πολύ».

 

 

Αναγκάζοντας τους «Spurs» να προβούν σε λάθη

Ο Mourinho επισήμανε πως η πολύ ψηλή πίεση της ομάδας τ