Ο Βασίλης Σαμπράκος αποκλειστικά στο eyap.gr!

Θα μπορούσαμε να πούμε η συνήθεια που έγινε λατρεία, καθώς ένας ακόμη καταξιωμένος Έλληνας αθλητικός δημοσιογράφος μίλησε αποκλειστικά στο eyap.gr. Κυρίες και κύριοι, ο Βασίλης Σαμπράκος!

 

Όσοι παρακολουθείτε το αγαπημένο μας άθλημα, δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζεται τον Βασίλη Σαμπράκο, έναν από τους κορυφαίους αθλητικούς δημοσιογράφους της χώρας, ο οποίος υπηρετεί το συγκεκριμένο επάγγελμα 26 ολόκληρα χρόνια. Ήδη από τα μαθητικά του χρόνια ανακάλυψε την αγάπη του για τη δημοσιογραφία, με την αρχή να γίνεται στην ιστορική «Αθλητική Ηχώ» στην οποία πήρε μια θέση μαθητευόμενου.

Τα επόμενα χρόνια, όταν και ολοκλήρωσε τις σπουδές του, εργάστηκε ως ρεπόρτερ αθλητικών θεμάτων για τις εφημερίδες «Κόσμος των Σπορ», «Το Βήμα», «Sportime» και «Φίλαθλος». Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της εφημερίδας «SportDay», ενώ τον Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα «Εξέδρα των Σπορ». Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε επίσης αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ». Σήμερα έχει καταφέρει να είναι διευθυντής δημοσιογραφικού περιεχομένου στην πασίγνωστη ιστοσελίδα «Gazzetta.gr», ραδιοφωνικός παραγωγός στον «ΣπορFM 94,6» και αναλυτής-σχολιαστής ποδοσφαίρου στην Cosmote TV.

 

 

Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του, που είναι το ποδοσφαιρικό μυθιστόρημα με τίτλο «Σκίσε το manual». Ενώ πριν από λίγο διάστημα κυκλοφόρησε το βιβλίο που έγραψε για την μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού, «Εξηγώντας το Θαύμα». Ο Βασίλης Σαμπράκος, κάλυπτε το ρεπορτάζ της Εθνικής από το 1999 έως το 2004 και είχε ταξιδέψει στα γήπεδα της Πορτογαλίας, δημιούργησε ένα ποδοσφαιρικό βιβλίο για να διηγηθεί την ιστορία της μεγαλύτερης επιτυχίας του ελληνικού αθλητισμού και να αναλύσει, με την βοήθεια των πρωταγωνιστών, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό κατόρθωμα όλων των εποχών.

Ο δικός μας #deminio κατάφερε να έρθει σε διαδικτυακή επαφή μαζί του με τον ίδιο μάλιστα να ανταποκρίνεται άμεσα στο μήνυμα που έλαβε. Πώς ξεκίνησε αυτό το δημοσιογραφικό ταξίδι; Τι έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη του από αυτό το μακροχρόνιο ταξίδι; Πώς βίωσε το «έπος» της Πορτογαλίας το καλοκαίρι του 2004; Ποια η άποψη του για το πρωτάθλημα της Premier League αλλά και την Εθνική Ομάδας της Αγγλίας; Ο Βασίλης Σαμπράκος στο… πιάτο σας!

 

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο eyap.gr: 

Γ: Κύριε Βασίλη Σαμπράκο, είσαστε ένας εκ των κορυφαίων αθλητικών δημοσιογράφων, ξεκινήσατε σε αυτόν τον χώρο το 1992 στην ιστορική εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», πείτε μας λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας στην δημοσιογραφία την οποία υπηρετείτε 26 και πλέον χρόνια.

Β: Η παιδική μου ηλικία ήταν γεμάτη από αθλητισμό. Ενεργητικό, ως αθλητής, και παθητικό, ως θεατής. Και η επικοινωνία ήταν ο κόσμος μου. Στα χρόνια του Λυκείου είχα την τύχη μιας εμπειρίας ραδιοφώνου, σε μια εβδομαδιαία μαθητική εκπομπή στον τοπικό δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της περιοχής μου. Κάπως έτσι ανακάλυψα τη ροπή μου προς την δημοσιογραφία, και βρέθηκα να σπουδάζω σε μια ιδιωτική σχολή. Ένας δημοσιογράφος που δίδασκε στη σχολή θέλησε να με «επιβραβεύσει» για την πρόοδό μου με μια θέση μαθητευόμενου στην «Αθλητική Ηχώ». Αυτή ήταν η αρχή μου.

 

Γ: Αναμφίβολα, αποτελείτε έναν από τους πιο καταξιωμένους δημοσιογράφους της χώρας. Πώς καταφέρατε να φτάσετε στην «ελίτ» των αθλητικών δημοσιογράφων; Τι θυσίες κάνατε προκειμένου να πετύχετε τους στόχους σας;

Β: Δεν έχω τέτοια ιδέα για τον εαυτό μου. Έχω θυσιάσει πάρα πολλά, και κυρίως πολύ «προσωπικό» χρόνο, έχω στερήσει τον εαυτό μου από την οικογένειά μου και τους φίλους μου, έχω επενδύσει πάρα πολύ χρόνο, έχω βάλει όλη μου την ψυχή στη δημοσιογραφία μου. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν πρόκειται για επάγγελμα. Με ορίζει αυτό που κάνω. Ζω αυτό που κάνω. Και είμαι ευλογημένος που μου συμβαίνει, ακόμη και στην Ελλάδα, αυτό.

 

Γ: Όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο αυτό ζήσατε πολλές καλές και πιθανόν κακές στιγμές, έχει μείνει κάτι χαραγμένο στο μυαλό σας; Θα προτιμούσαμε να μας πείτε κάτι θετικό…

Β: Είναι πολλές οι στιγμές που θα ξεχώριζα αν έφτιαχνα ένα άλμπουμ με τις καλύτερες στιγμές. Από όλες ξεχωρίζω αυτές που έζησα το καλοκαίρι του 2004.

 

Γ: Ήσασταν παρών στην κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου, δηλαδή την κατάκτηση του Euro 2004, ήσασταν ρεπόρτερ, που ακολουθούσε την εθνική ομάδα επί μια πενταετία μέχρι τον Ιούλιο του 2004 και είχε ταξιδέψει φυσικά μαζί της στην Πορτογαλία. Πώς το βιώσατε όλο αυτό το «θαύμα» της χώρας μας και πώς ξεκίνησε η σκέψη σας που έγινε και πράξη, εν τέλει, στο να γράψετε το βιβλίο «Εξηγώντας το Θαύμα»;

Β: Ήμουν πολύ τυχερός που μου ανέθεσαν την κάλυψη του ρεπορτάζ της Εθνικής το 1999 στην εφημερίδα (Το Βήμα) που εργαζόμουν τότε. Όλη αυτή η εμπειρία ήταν παραπάνω από πολύτιμη για μένα, με έκανε καλύτερο αθλητικό δημοσιογράφο. Και επειδή αυτή είναι η καλύτερη ιστορία που έζησα ποτέ, ένιωθα την ανάγκη να την μοιραστώ με όσους την έζησαν από μεγαλύτερη απόσταση συγκριτικά με εμένα, αλλά και με τα παιδιά που δεν την έζησαν επειδή ήταν μικρά ή δεν είχαν γεννηθεί. Η ιδέα ωρίμαζε για χρόνια στο μυαλό μου, μέχρι την ημέρα που κάποιος μου υποσχέθηκε να εκδώσει αυτό το βιβλίο στην Αγγλία, μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα.

 

Γ: Καθώς είμαστε οι Έλληνες Υποστηρικτές Αγγλικού Ποδοσφαίρου, θα ήθελα να μας πείτε την γνώμη σας για την Εθνική Αγγλίας, και αν πιστεύετε ότι μπορεί αυτή η φουρνιά να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης ή και του κόσμου;

Β: Θαυμάζω όλο αυτό το project που εξελίσσεται με τον Gareth Southgate. Μελετώντας τον δημόσιο λόγο και τις εξηγήσεις που δίνει ο μάνατζερ της Αγγλίας μένω με την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν προπονητή που έχει καλά τοποθετημένες στο κεφάλι του τις αναγκαίες ρυθμίσεις που μπορούν να δημιουργούν μια αποτελεσματική εθνική ομάδα. Και επειδή οι ποδοσφαιριστές είναι πρωταγωνιστές σε συλλόγους του κορυφαίου επιπέδου, ναι, την έχω ικανή την Αγγλία να συνεχίσει να δημιουργεί την προοπτική διάκρισής της στις τελικές φάσεις των μεγάλων διοργανώσεων.

 

 

Γ: Πόσο συχνά παρακολουθείτε το πρωτάθλημα της Premier League; Ποια είναι η γνώμη σας για το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο; Επίσης, υπάρχει κάποια ομάδα που σας έχει κερδίσει την «καρδιά»;

Β: Παρακολουθώ πολύ στενά το αγγλικό πρωτάθλημα και προσπαθώ να το μελετώ σε κάθε του επίπεδο για να μαθαίνω από αυτό. Φυσικά το ζηλεύω και το θαυμάζω ως το κορυφαίο στον πλανήτη. Μάλιστα φέτος που έχει τόσο δράμα η διεκδίκηση του τίτλου, το οποίο μου είχε λείψει πέρσι, το θεωρώ μεγάλη απόλαυση. Όταν ήμουν μικρός είχα μια παραπάνω συμπάθεια στην Tottenham, αλλά όχι, δεν μπορώ να πω ότι είμαι υποστηρικτής μιας ομάδας. Τις θαυμάζω όλες, για διαφορετικούς λόγους.

 

Γ: Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ποια ομάδα θεωρείτε ότι θα ανέβει στην κορυφή και επίσης μπορεί κάποια από τις τέσσερις που πέρασαν στα προημιτελικά να σηκώσει την κούπα του Champions League;

Β: Δεν μπορώ να «δω» φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Σχετικά με το Champions League, είναι ακόμη νωρίς για τέτοια εκτίμηση, αλλά θα πόνταρα σε Liverpool και Manchester City, με αυτή τη σειρά.

 

Γ: Η διαφορά μεταξύ Premier League και γενικότερα του αγγλικού ποδοσφαίρου με την Super League είναι χαοτική. Θα μπορούσαν να σταθούν αγωνιστικά οι μεγάλες ελληνικές ομάδες στην Premier League; 

Β: Φυσικά όχι, με τη σημερινή τους μορφή. Μοιάζει να είναι άλλο άθλημα αυτό που παράγεται στην Αγγλία συγκριτικά με αυτό που παράγεται στην Ελλάδα. Δεν μπορώ καν να σκεφτώ πώς θα γινόταν να σταθεί ένας ελληνικός σύλλογος, με τις σημερινές δομές του, στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

 

Γ: Τέλος, θα πρέπει στην Ελλάδα να παραδειγματιστούμε από τους Άγγλους; Σε όλους τους τομείς, αλλά ειδικά στο θέμα της βίας που είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Β: Φυσικά, αυτονόητο είναι. Αλλά αυτό είναι το κακό, ότι στην Ελλάδα προβληματιζόμαστε – στα λόγια – για το αυτονόητο. Αν εφαρμόζονταν στην Ελλάδα οι νόμοι του αγγλικού ποδοσφαίρου, θα λύναμε τα βασικά προβλήματα, και ειδικά αυτό της βίας και της ασφάλειας, όπως και αυτό τον παρεχόμενων προς τον θεατή υπηρεσιών, μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Βασίλη Σαμπράκο για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε, με την σειρά μας του ευχόμαστε ότι καλύτερο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο για το μέλλον! 

 

Συντάκτης: Γιώργος Παπαδόπουλος