Ηλίας Μάστορας: Ο εμπνευστής της παγκόσμιας καμπάνιας «A Ball for All» στους ΕΥΑΠ

Ο εμπνευστής της παγκόσμιας καμπάνιας «A Ball for All»  μιλάει στους ΕΥΑΠ για την προσπάθεια που ξεκίνησε, μερικά χρόνια πριν, με αφορμή την συνάντηση του με τον 3χρονο Λέανδρο.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 285 εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα όρασης και οι 39 εκατομμύρια εξ αυτών είναι τυφλοί. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται φυσικά πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι, οι οποίοι απολαμβάνουν το άθλημα, κάποιοι μόνο ως ακροατές, μιας και παρακολουθούν το παιχνίδι μέσω της περιγραφής, και κάποιοι και ως ποδοσφαιριστές. Συγκεκριμένα το

ποδόσφαιρο τυφλών έγινε επίσημο άθλημα της «International Blind Sports Federation» το 1996 και από τους θερινούς παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, το 2004, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραολυμπιακά αθλήματα.

Τι συμβαίνει όμως με τα τυφλά παιδιά που δεν μπορούν, μέχρι κάποια ηλικία, για λόγους ασφαλείας, να απολαύσουν το ποδόσφαιρο και στην πράξη και περιορίζονται με το να είναι μόνο ακροατές; Την λύση σε αυτό το πρόβλημα αποφάσισε να δώσει ένας Έλληνας εκπαιδευτής σκάκι, ο Ηλίας Μάστορας, ο οποίος με αφορμή μια συνάντηση την οποία περιγράφει στη συνέντευξη, έφτιαξε μια μικρότερη και ελαφρύτερη μπάλα με εσωτερικούς μηχανισμούς που προστατεύουν τα παιδιά από τραυματισμούς και την στέλνει δωρεάν, μέσω της παγκόσμιας καμπάνιας «A Ball for All» σε παιδιά από όλο τον κόσμο.