Η Χριστίνα Βραχάλη αποκλειστικά στο eyap.gr!

Δεν έχουν τελειωμό οι συνεντεύξεις στο eyap.gr και αυτή τη φορά καταφέραμε να έρθουμε σε επικοινωνία με ακόμη ένα γνωστό και διακεκριμένο πρόσωπο της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας, την Χριστίνα Βραχάλη!

 

Είσαι Έλληνας φίλαθλος και δεν γνωρίζεις την Χριστίνα Βραχάλη; Αρχικά, φίλε, που ζεις;!

Δεν γίνεται να μην έχεις πετύχει έστω και μία φορά στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο την επιβλητική και άκρως εντυπωσιακή παρουσία της ίσως πιο αναγνωρίσιμης Ελληνίδας αθλητικής δημοσιογράφου των τελευταίων ετών. Η Χριστίνα Βραχάλη έχει καταφέρει δικαίως να κερδίσει την… συμπάθεια και την εκτίμηση του φίλαθλου κοινού.

Βέβαια, την γνωρίσαμε από την παρουσία της στις κατά καιρούς εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού του ΣΚΑΪ, κυρίως μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που πραγματοποιούσε με αθλητές κάθε είδους, ανεξαρτήτου εθνικότητας και αναγνωρισιμότητας.

 

 

Πλέον, έχουμε την δυνατότητα να την απολαμβάνουμε από την συχνότητα του Open Beyond TV, όπου έχει αναλάβει τον ρόλο της συμπαρουσιάστριας στην πρωτοποριακή (για τα ελληνικά δεδομένα) Κυριακάτικη αθλητική εκπομπή, Total Football, αλλά και της ρεπόρτερ εντός και εκτός αγωνιστικών γηπέδων, ενώ συχνά-πυκνά παρουσιάζει τα αθλητικά νέα της ημέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του συγκεκριμένου ιδιωτικού καναλιού.

Εμείς σαν… λαγωνικά που είμαστε, μετά τις πολύ πρόσφατες συνεντεύξεις των Jeremie Aliadiere, Λάκη Παπαϊωάννου, αλλά και των δημοσιογράφων Μιχάλη Τσόχου και Πάνου Μάλαμα, καταφέραμε να έρθουμε σε διαδικτυακή επικοινωνία με την ίδια!

Πως αποφάσισε να ενταχθεί στο δυναμικό αυτού του ομολογουμένως ανδροκρατούμενου χώρου; Τι επιδιώκει να αποκομίσει από κάθε συνεντευξιαζόμενο της; Ποια ομάδα-έκπληξη από την Αγγλία της έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον; Γνωρίζατε ότι διδάσκει σε σχολή; Η Χριστίνα Βραχάλη δίνει τις απαντήσεις στα παραπάνω (και όχι μόνο) ερωτήματα!

 

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στον δικό μας #ChrisGunner:

Χ: Αρχικά, πως είναι να αποτελείτε την πιο αναγνωρίσιμη και ίσως πιο πετυχημένη Ελληνίδα αθλητική δημοσιογράφο, τουλάχιστον των τελευταίων ετών; Πώς καταφέρατε να φτάσετε στο συγκεκριμένο επίπεδο σε έναν ομολογουμένως ανδροκρατούμενο χώρο;

Χ.Β.: Αρχικά σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, αλλά νομίζω πως πολλές φορές εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε υπερβολικές εκφράσεις για να χαρακτηρίσουμε κάποιον. Σας ευχαριστώ πάντως. Το επίπεδο το ορίζουμε εμείς. Αγάπησα -τη δουλειά μου- πολύ, της αφιερώθηκα, τη σεβάστηκα και εκείνη μου το ανταπέδωσε.

 

Χ: Γενικότερα, ως ένα νέο-έφηβο κορίτσι, τι σας ώθησε ώστε να ασχοληθείτε με αυτόν τον τόσο απαιτητικό κλάδο; Συνέβη κάποιο συγκεκριμένο γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να «αγαπήσετε», εάν θέλετε, τον χώρο του αθλητισμού;

Χ.Β.: Με ώθησε ξεκάθαρα η αγάπη μου για τον αθλητισμό. Η αγάπη αυτή δεν μου άφησε περιθώριο να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου, μακριά από τον αθλητισμό. Ήθελα να μπορώ να βρίσκομαι στον αγωνιστικό χώρο, να ζω το συναίσθημα. Να μοιράζομαι. Είτε ως αθλήτρια, είτε ο γυμνάστρια στη συνέχεια, είτε ως δημοσιογράφος μετέπειτα. Ο στόχος μου ήταν, και παραμένει να μπορώ να μεταφέρω στον κόσμο όλο αυτό το πολύ μεγάλο συναίσθημα που νιώθω. Η δημοσιογραφία ξεκίνησε όταν έφτασα 18 χρονών. Ο αθλητισμός όμως, υπήρχε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και με έκανε τον άνθρωπο που είμαι σήμερα.

 

Χ: Αναμφίβολα, κάτι για το οποίο είστε ευρέως γνωστή είναι οι πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που πραγματοποιείτε με Έλληνες αθλητές κάθε είδους. Υπάρχει κάτι που προσπαθείτε να αποκομίσετε από τον κάθε συνεντευξιαζόμενο; Εάν ναι, τι είναι αυτό; Επίσης, ποια από τις συνεντεύξεις που σας έχουν παραχωρήσει σας έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό και για ποιον λόγο;

Χ.Β.: Τον αθλητή ο κόσμος τον γνωρίζει μέσα από τα επιτεύγματά του στο γήπεδο. Τον άνθρωπο όμως χρειάζεται κάποιος να τους τον παρουσιάσει. Αυτό που υπάρχει πίσω από τα φώτα είναι συνήθως πιο σπουδαίο από το πασιφανές. Αυτό επιδιώκω. Είναι πάρα πολλές και αλήθεια δυσκολεύομαι πολύ να ξεχωρίσω. Θα σου πω μία που έκανα στην αρχή της δημοσιογραφικής μου πορείας. Στο Μαρόκο το 2003, στην Ναουέλ Ελ Μουταουακίλ, την πρώτη μουσουλμάνα που κέρδισε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Χ: Με αφορμή την τελευταία ερώτηση, τι εμπειρίες έχετε αποκομίσει γενικότερα από τις επαφές και τη γνωριμία σας με κάποιους θρύλους του ποδοσφαίρου, όπως για παράδειγμα ο σπουδαίος Ronaldinho;

Χ.Β.: Οι συναντήσεις μας με τους ανθρώπους είναι εκείνες που μας κάνουν καλύτερους. Από κάθε μας συνάντηση μαθαίνουμε. Τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι απορρίπτουμε. Υπήρξαν αθλητές που τους απομυθοποίησα και υπήρξαν άλλοι που με κέρδισαν με την πρώτη καλημέρα. Έχω συναντήσει τον Ronaldinho, τον Saviola, τον Beckham, τον Zidane, έχω κάνει συνέντευξη στον Morientes. Όταν το ζούσα, δεν νομίζω πως το συνειδητοποιούσα και πολύ. Δεν καταλάβαινα τη βαρύτητα. Τώρα που μεγάλωσα, νομίζω πως κάποιος άλλος το έζησε και όχι εγώ… Το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχω να λέω στα παιδιά μου όμορφες ιστορίες!

 

Χ: Για να περάσουμε και στα «δικά» μας, πέρα από το ελληνικό ποδόσφαιρο, παρακολουθείτε συχνά το, κατά κόσμον, πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα στον πλανήτη, την Premier League; Υπάρχει γενικότερα κάποια αγγλική ομάδα, ανεξαρτήτου κατηγορίας, που να σας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον;

Χ.Β.: Αν αγαπάς το ποδόσφαιρο δεν μπορείς παρά να παραδέχεσαι την Premier League. Η ομάδα που μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, όμως, αγωνίζεται δύο κατηγορίες πιο κάτω. Στην ταπεινή League One. Αναφέρομαι στην Sunderland, της οποίας τη σειρά παρακολούθησα στο Netflix. Από εκεί και πέρα, επίσης, αν αγαπάς το ποδόσφαιρο, δεν μπορείς παρά να ν’ αγαπάς τον Pep Guardiola. Τον πιο επιδραστικό προπονητή. Τον άνθρωπο που τολμά να πειραματίζεται, να γεννά καινούριες ιδέες, να χαμογελά, να μας εκπλήσσει. Συμπαθώ, όμως, και τον Jurgen Klopp. Γενικά έχουν μαζευτεί ωραίοι τύποι στην Premier League. Οι αρνητικοί έφυγαν…

 

 

Χ: Όσον αφορά την Ευρώπη, ποιες από τις έξι εκπροσώπους της Αγγλίας θεωρείτε πιο ικανή προκειμένου να φτάσει μέχρι το φινάλε του θεσμού. Γενικότερα έχετε χρίσει ήδη κάποιο φαβορί και στις δύο κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις (Champions και Europa League);

Χ.Β.: Manchester City και Liverpool είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν την ποιότητα να φτάσουν ως το τέλος στο Champions League και η Chelsea στο Europa League, εκτός και αν πέσει πάνω στη Sevilla για παράδειγμα, που έχει το know how.

 

Χ: Κάτι το οποίο τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται πολύ έντονα στο προσκήνιο είναι αναμφίβολα η τεχνολογική καινοτομία του Video Assistant Referee (VAR). Πείτε μας την άποψη σας σχετικά με αυτό, είστε υπέρ της χρήσης του ή πιστεύετε ότι «χαλάει» τον ρομαντισμό του ποδοσφαίρου;

Χ.Β.: Ρομαντισμός; Για ποιον ρομαντισμό μιλάμε, όταν γίνονται επεισόδια για μια… αμφισβητούμενη φάση. Όταν το πρωτάθλημα αναβάλλεται. Όταν δεν μπορούν οικογένειες να πάνε στο γήπεδο, ή όταν τα ματς διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Στη χώρα που ζω και από τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει ζώντας από κοντά το ελληνικό ποδόσφαιρο, προτιμώ να μην υπάρχουν αμφιβολίες για να μην υπάρχουν και τα… επακόλουθα.

 

Χ: Εκτός των άλλων, είστε και καθηγήτρια στην πιο γνωστή και διακεκριμένη σχολή αθλητικής δημοσιογραφίας της χώρας, το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ. Αρχικά, τι είναι αυτό που διδάσκετε και πώς νιώθετε που αποτελείτε μέντορα των νέων γενεών του χώρου;

Χ.Β.: Είμαι καθηγήτρια εδώ και δέκα χρόνια στο ΙΕΚ Όμηρος, στο τμήμα της δημοσιογραφίας. Από το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ έχω σταματήσει από πέρυσι, διότι ο χρόνος μου ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος και δεν προλάβαινα λόγω αποστάσεων. Η σχέση «μαθητή – δασκάλου» είναι για μένα ιδιαίτερη και ιερή. Δεν ξέρω αν εγώ είμαι αυτή που διδάσκω ή αυτή που ουσιαστικά διδάσκεται. Αυτό που παίρνεις από τα νέα παιδιά είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια. Έχω μεγάλη αδυναμία στα φρέσκα μυαλά και στις αγνές ψυχές. Τους χρωστάω πολλά. Ίσως και το γεγονός ότι παρέμεινα στο χώρο, όταν ήμουν έτοιμη να τα παρατήσω όλα.

Μέντορας δεν είμαι κανενός. Μακάρι όμως να έχω δώσει έστω κι ένα χρήσιμο «κομματάκι» από μένα στα παιδιά με τα οποία έχω συναναστραφεί μέχρι σήμερα. Αν αυτό έχει συμβεί, αυτή θα είναι η μεγαλύτερή μου ανταμοιβή.

 

Χ: Μέχρι σήμερα, ποια ημέρα στον εργασιακό σας χώρο έχει αποδειχθεί ως η πιο δύσκολη και γιατί;

Χ.Β.: Το βράδυ που κλήθηκα να παρουσιάσω ένα τρίωρο ζωντανό πρόγραμμα στον ΣΚΑΪ, για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, αν θυμάμαι καλά, με περίπου 50 καλεσμένους, χωρίς πρόβες.

 

Χ: Τέλος, πιστεύετε ότι ένας αθλητικός δημοσιογράφος, ανεξαρτήτου χώρας, πρέπει να αποκαλύπτει τα οπαδικά του αισθήματα προς το φίλαθλο κοινό που απευθύνεται; Γενικότερα σε τι βαθμό θεωρείτε ότι επηρεάζει την κρίση του Έλληνα φιλάθλου;

Χ.Β.: Θεωρώ πως όταν έχεις δημόσιο λόγο, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Μπαίνεις στο σπίτι του άλλου. Πρέπει να έχεις επίγνωση του τι λες και του τι κάνεις, και τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν τα λόγια σου και τα γραπτά σου. Είμαι κατά του φανατισμού σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

 

Ευχαριστούμε θερμά την Χριστίνα Βραχάλη για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε, με την σειρά μας της ευχόμαστε ότι καλύτερο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο για το μέλλον!