Οι δέκα χειρότερες μεταγραφές μετάξυ ομάδων της Premier League (Part 1)

Αυτοί οι παίκτες έκαναν το «μπαμ» στην Premier League, αναγκάζοντας μεγαλύτερους -και όχι μόνο- συλλόγους να τους αποκτήσουν. Δυστυχώς δεν κατάφεραν να επαναλάβουν την φόρμα τους και οι μεταγραφές τους στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία.

 

10. Fernando Llorente

Η λίστα μας ξεκινάει από το παρόν. Ο Fernando Llorente είναι ένας ομολογουμένως επιτυχημένος παίχτης, την καριέρα του οποίου πολλοί ποδοσφαιριστές θα ζήλευαν. Αν κάτι διέπει τον Βάσκο φορ είναι η σταθερή του απόδοση μέσα στο παιχνίδι. Οι προπονητές ξέρουν ακριβώς τι να τον κάνουν, αλλά και τι θα πάρουν από αυτόν. Έτσι και στην Swansea ο Ισπανός διεθνής έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει τους «Κύκνους» στην Premier League, σκοράροντας 15 φορές σε 33 εμφανισεις και τελικά το κατάφερε.

Η Tottenham εκείνη την εποχή βρισκόταν στα καλύτερα της κι όλα έδειχναν πως θα βρίσκεται στις υψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα της Premier League για αρκετό καιρό. Για αυτό ακριβώς το λόγο η ομάδα χρειαζόταν έναν δεύτερο επιθετικό, μιας και ο Harry Kane ήταν μόνος του στην κορυφή της επίθεσης και ένας τραυματισμός ή αποβολή του από αγώνα θα έφερνε τα «Σπιρούνια» σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Llorente φάνηκε ο άνθρωπος-κλειδί για την επίλυση του συγκεκριμενου ζητήματος. Ήταν 32 χρονών, έχοντας εμπειρία τόσο στην Premier League όσο και στο Champions League, κυρίως με τη φανέλα της Juventus.

 

worst transfers

 

Ο Ισπανός διεθνής θα ξεκούραζε τον Harry Kane στα ματς των FA και Carabao Cup, ενώ επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν αλλαγή σε περιπτώσεις που η Tottenham βρισκόταν πίσω στο σκορ ή υπερασπιζόταν ένα υπέρ της αποτέλεσμα, μιας και ο Llorente είναι αρκετά δυνατός στο ψηλό παιχνίδι λόγω του ύψους του (1,93μ.). Παρ’ όλα αυτά ο πρώην σταρ της Athletic Bilbao δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δώσει τη παραμικρή βοήθεια στην ομάδα του Mauricio Pochettino.

Έχει σκοράρει μόνο μια φορά στην Premier League σε 18 εμφανίσεις και δεν προτιμάται από τον Αργεντίνο τεχνικό σαν δεύτερη επιθετική λύση μετά τον Kane, μιας και ο Son είναι αυτός που αγωνίζεται ως «εννιάρι», όταν ο Άγγλος άσος βρίσκεται εκτός αποστολής. Ο Llorente ίσως δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη, αλλά τα 12 εκατομμύρια λίρες για έναν παίχτη που όσο πάει γίνεται πιο αργός, λιγότερο δυνατός και με φανερό έλλειμα αντοχής, μάλλον δεν ήταν καλή μεταγραφική κίνηση για την Tottenham.

 

9. Michael Owen

Ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που έχουν πατήσει στα αγγλικά γήπεδα, ο Michael Owen έγινε γνωστός με τη φανέλα της Liverpool, για να μετακινηθεί αργότερα στην Real Madrid. Στην συνέχεια της καριέρας του ο καλύτερος παίχτης του 2001 πέρασε τέσσερα χρόνια (2005-09) στο «St James’ Park», σκοράροντας 26 φορές σε 71 αγώνες για τη Newcastle. Ο Άγγλος φορ υπήρξε παραπάνω από επαρκής κι αν οι εμφανίσεις του με τις «Καρακάξες» μοιάζουν περιορισμένες, αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε προβλήματα τραυματισμών.

 

worst transfers

 

Έτσι το 2009 ο Sir Alex Ferguson πίστεψε στον Owen και του έδωσε κύρια θέση στην επίθεση της United. Ο Άγγλος άσος όμως δεν κατάφερε να βγάλει τον Σκωτσέζο τεχνικό ασπροπρόσωπο και συνέχισε να μην είναι υγιής, με αποτέλεσμα στα τρία χρόνια του στο «Old Trafford» να έχει μόνο 31 συμμετοχές – μόλις 900 αγωνιστικά λεπτά- στην Premier League βρίσκοντας δίχτυα μόλις πέντε φορές. Μπορεί ο μισθός που έπαιρνε να ήταν μικρός για τις δυνατότητες του (30.000 λίρες την εβδομάδα) και να βασιζόταν στα μπόνους των αγωνιστικών λεπτών και των τερμάτων που σημείωνε, αλλά κάποιος θα περίμενε πολλά περισσότερα από τον 29χρονο τότε σταρ στην καλύτερη ομάδα του Νησιού εκείνη την εποχή.

Ένα γκολ κάθε 180 λεπτά ισοδυναμεί σε ένα γκολ κάθε δύο αγώνες, εάν ο Owen έπαιζε σε όλο το ενενηντάλεπτο. Αν αναλογιστεί κανείς πως στην Liverpool σκόραρε κάθε 142 λεπτά, αν και ήταν αρκετά πιο νέος και άγουρος, τότε γίνεται πρόδηλο το ατυχές της απόκτησης του από την Manchester United. Ο μόνος λόγος που βρίσκεται στο «9», είναι πως οι άνθρωποι της United είχαν προβλέψει πως οι εμφανίσεις του Owen μπορεί να μην τους ικανοποιούσαν κι έτσι δεν ξόδεψαν χρήματα για την απόκτηση του και δεν του προσέφεραν ένα πολύ υψηλό σε απολαβές συμβόλαιο.

 

8. Chris Sutton

Ο Άγγλος επιθετικός ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Norwich, καταφέρνοντας σταδιακά να μπει στην αρχική εντεκάδα των «Καναρινιών». Την πρώτη σεζόν της Premier League η Norwich τα πήγε εξαιρετικά και ο Sutton ήταν ένας από τα πιο σημαντικά «όπλα» της ομάδας. Έτσι το καλοκαίρι του 1994, οι Blackburn Rovers, που έψαχναν έναν παίχτη για να συνεργάζεται με τον Alan Shearer στην επίθεση της ομάδας, τίναξαν την μπάνκα στον αέρα και έκαναν τον Sutton τον πιο ακριβό παίχτη στο νησί, δίνοντας στην Norwich πέντε εκατομμύρια λίρες για την απόκτηση του.

 

worst transfers

 

Ο υψηλόσωμος φορ δεν απογοήτευσε τα «Ρόδα» και μαζί με τον Shearer οδήγησαν την ομάδα στο πρώτο και τελευταίο τους μέχρι στιγμής πρωτάθλημα στην Premier League. Συνολικά ο Sutton σκόραρε 47 φορές σε 130 εμφανίσεις για την Blackburn, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τις υπόλοιπες ομάδες του Νησιού. Όταν η Blackburn υποβιβάστηκε το 1999, η Chelsea προσέφερε 10 εκατομμύρια λίρες για την απόκτηση του Άγγλου επιθετικού, πιστεύοντας πως θα μπορούσε να αναγεννήσει την επιθετική της γραμμή και να κοιτάξει πιο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος.

Δυστυχώς όμως η Chelsea μετάνιωσε κάθε κέρμα που έδωσε για αυτήν την μεταγραφή. Ο Sutton σκόραρε μόνο μια φορά σε 29 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και δύο σε 41 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις την σεζόν 1999/00. Η απογοήτευση ήταν τόσο μεγάλη που οι «Μπλε» δεν το συμπεριέλαβαν καν στην αποστολή για τον τελικό του FA Cup απέναντι στην Aston Villa, πουλώντας τον φυσικά το αμέσως επόμενο καλοκαίρι στην Celtic έναντι έξι εκατομμυρίων λιρών.

 

7. Joe Hart

O Άγγλος τερματοφύλακας αποτελόυσε αναπόσπαστο κομμάτι των «Πολιτών» για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα (2010-2016). Είχε πραγματοποιήσει 348 εμφανίσεις και είχε κρατήσει 137 clean sheets για την City και οι περισσότεροι έβλεπαν τον Hart ως ηγέτη της ομάδας, αλλά και της εθνικής Αγγλίας, καθώς είχε αγωνιστεί στην ηλικία των 29 ετών ήδη 75 φορές για τα «Τρία Λιοντάρια». Ο ερχομός του Pep Guardiola όμως έφερε κακά μαντάτα για τον άγγλο κίπερ. Ο Ισπανός τεχνικός επιθυμούσε να πραγματοποιήσει ριζικές αλλαγές, τόσο στο ρόστερ όσο και στο σύστημα της ομάδας και ο Άγγλος διεθνής δεν φαινόταν να χωρά στα σχέδια του.

 

worst transfers

 

Έτσι ο Hart πέρασε την χρονιά 2016/17 στο Τορίνο ως δανεικός στην ομώνυμη ομάδα. Την επόμενη χρονιά η West Ham φάνηκε έτοιμη να πληρώσει ως ένα σημείο τον αρκετά υψηλό, για τα δεδομένα της ομάδας, μισθό του (175.000 λίρες την εβδομάδα) με τους «Πολίτες» να καλύπτουν τον υπόλοιπο, δίνοντας στα «Σφυριά» 55.000 λίρες την εβδομάδα. Έτσι λοιπόν ο Άγγλος τερματοφύλακας έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίχτης της West Ham και οι προσδοκίες της ομάδας για αυτόν ήταν αρκετά υψηλές.

Οι Λονδρέζοι παρουσίαζαν μια χρόνια αστάθεια κάτω από τα δοκάρια και ο Joe Hart φαινόταν σαν ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως θα τα περίμενε κανείς. Ο Άγγλος εμφανίστηκε αρκετά επιρρεπής σε λάθη και πολλές φορές έχασε τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα από τον Adrian. Σε 23 εμφανίσεις στην Premier League κατάφερε να κρατήσει μόνο 6 clean sheets, τα λιγότερα που έχει καταφέρει να κρατήσει στην καριέρα του στην Premier League, και η West Ham όχι απλά δεν έγινε καλύτερη αλλά τερμάτισε στην 13η θέση, δύο θέσεις κάτω από αυτό που είχε τερματίσει την σεζόν 2016/17. Η συνέχεια είναι γνωστή με τον Lukasz Fabianski να τον αντικαθιστά.

 

6. Robbie Keane

Ακόμα και παίχτες που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα της Premier League μπορούν να είναι σε αυτή τη λίστα. Ο Robbie Keane είναι ένας από τους καλύτερους Ιρλανδούς που έχουν παίξει ποτέ ποδόσφαιρο. Δεν ήταν όμως κάθε στάση στην καριέρα του επιτυχής. Έχοντας περάσει έξι χρόνια στην Tottenham με σχεδον 298 εμφανίσεις και 120 γκολ στο ενεργητικό του, ο Ιρλανδός επιθετικός αγοράστηκε από την Liverpool για περισσότερες από 20 εκατομμύρια λίρες το καλοκαίρι του 2008.

 

worst transfers

 

Ο σκοπός της μεταγραφής ήταν να δημιουργηθεί ένα ασταμάτητο δίδυμο μεταξύ Torres και Keane στο «Anfield», κάτι που θα οδηγούσε τους «Κόκκινους» στην πολυπόθητη κατάκτηση της Premier League. O Ιρλανδός επιθετικός αγωνίστηκε όμως μόνο 19 φορές σκοράροντας τις πέντε από αυτές στο πρωτάθλημα και δεν κατάφερε ποτέ να αναπτύξει την ζητούμενη χημεία με τον Ισπανό φορ.

Έτσι σχεδόν άμεσα, το καλοκαίρι του 2009 επέστρεψε στην Tottenham για σχεδόν 16 εκατομμύρια λίρες μαζι με τα μπόνους. Με λίγα λόγια οι «Κόκκινοι» ξόδεψαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια λίρες για πέντε γκολ, με τον Keane να προσφέρει ελάχιστη βοήθεια στους στόχους του συλλόγου. Και όλα αυτά χωρίς να προσθέσει και το συμβόλαιο του με την Liverpool, δηλαδή τις εβδομαδιαίες του απολαβές. Και οι αριθμοί σπάνια λένε ψέματα!

 

Συντάκτης: Δημήτρης Ράπτης