Οι δέκα καλύτερες σεζόν στην ιστορία της Premier League (Part 2)

Tο 1992 η Premier League γεννήθηκε στην Αγγλία και από τότε δεν έχει σταματήσει να μας καθηλώνει. Κάθε χρονιά ήταν, είναι και θα είναι διαφορετική, γεμίζοντάς μας με ξεχωριστά συναισθήματα. Μαζί αυτή τη φορά θα δούμε τις δέκα καλύτερες σεζόν στην 26ετή ιστορία του κορυφαίου αγγλικού πρωταθλήματος.

 

5. 2017/18

Μια επιστροφή στην χρονικά πιο πρόσφατη σεζόν, όπου μια μαγική Manchester City σάρωσε ρεκόρ και φυσικά τον τίτλο. Ο Pep χρειάστηκε έναν χρόνο για να μαζέψει τα κομμάτια που ήθελε και να διαμορφώσει μια από τις πιο ισχυρές ομάδες στην ιστορία, όχι μόνο της Premier League, αλλά κι ολόκληρου του αγγλικού πρωταθλήματος από τα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι η πρώτη ομάδα που κατάφερε να μαζέψει 100 πόντους σε 38 παιχνίδια με μόλις τέσσερεις ισοπαλίες και δυο ήττες. Οι De Bruyne και Αguero ήταν στα καλύτερα τους, ενώ οι Fernandinho και David Silva είχαν ξεχάσει την ηλικία τους και έπαιζαν λες και ήταν 24 χρονών.

Η βοήθεια από τα άκρα με τους Sterling και Sane έφερε πολλά γκολ και ακόμα περισσότερες ασίστ, ενώ κρυφός ήρωας αναδείχθηκε ο Fabian Delph. Ο Άγγλος μέσος φαινόταν χαμένος στο σύστημα του Guardiola, αλλά ο τραυματισμος του νεόφερτου Mendy του άνοιξε τη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα και αυτός την γέμισε και με το παραπάνω. Η Manchester United παρόλους τους 81 βαθμούς που συγκέντρωσε -που υπό άλλες συνθήκες θα έφταναν για την κατάκτηση του τροπαίου- έμεινε 19 πόντους πίσω!

 

best seasons

 

Αυτοί οι 19 πόντοι είναι και η μεγαλύτερη βαθμολογική διαφορά πρώτου και δεύτερου στην ιστορία της Premier League. Η City όμως δεν ήταν η μόνη που εντυπωσίασε. Η Burnley του Sean Dyche τερμάτισε έβδομη, κάτι που δεν περίμενε κανείς. Η αμυντική λειτουργία της ομάδας ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη και οι «Clarets» τερμάτισαν εννέα θέσεις πάνω από την μέχρι τώρα καλύτερη θέση τους στην Premier League. Η χρονιά έκλεισε με τον Arsene Wenger να αφήνει τους «Gunners» και το Βόρειο Λονδίνο μετά από 22 χρόνια!

 

4. 1998/99

Μια επική χρονιά και ίσως η καλύτερη στην ιστορία της Manchester United. Η Premier League ήταν πλήρωε ανταγωνιστική εκείνη τη χρονιά, με την Arsenal του Arsene Wenger να φαίνεται πως θα κατακτούσε το πρωτάθλημα. Οι παίχτες του Sir Alex Ferguson είχαν όμως διαφορετικά σχέδια. Η United παρέμεινε αήττητη σε 13 από τα τελευταία 14 παιχνίδια της, έχοντας μόλις μια ήττα στο «Old Trafford» και κατάφερε με διαφορά μόνο ενός βαθμού να στεθφεί πρωταθλήτρια Αγγλίας αντί των Λονδρέζων.

Το θρυλικό δίδυμο των Andy Cole και Dwight Yorke σημείωσε 35 γκολ και ο δεύτερος μαζί με τους Owen και Hasselbaink μοιράστηκε την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ. Εκείνη η χρονιά ήταν μια πραγματική «σύγκρουση τιτάνων». Η Arsenal είχε δεχτεί τα λιγότερα γκολ στο πρωτάθλημα (17), ενώ οι «Red Devils» είχαν σημειώσει τα περισσότερα (80) και οι δύο ομάδες τερμάτισαν με τον ίδιο αριθμό νικών (22), απλά η United τερμάτισε με μια ήττα λιγότερη και μια ισοπαλία περισσότερη από τους Λονδρέζους.

 

best seasons

 

Η United εκείνη τη χρονιά όμως δε σταμάτησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κατέκτησε μάλιστα το treble, δηλαδή το πρωτάθλημα, το κύπελλο, και το Champions League την ίδια σεζόν. Μέχρι και σήμερα είναι η τελευταία αγγλική ομάδα, που κατάφερε να το κατορθώσει, κάτι που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στις καρδιές των οπαδών της. Στον αντίποδα μακρυά από την κορυφή βρέθηκε η Blackburn που τερμάτισε 19η, 13 θέσεις κάτω από την θέση που είχε κατακτήσει την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

 

3. 2011/12

Η σεζόν 2011/12 θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας για διάφορους λόγους. Πρώτα από όλα, γιατί μετά από 44 ολόκληρα χρόνια, το πρωτάθλημα επέστρεψε στην γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ. Δεύτερον, γιατί μετά από σχεδόν μισό αιώνα για την κατάκτηση της Premier League ανταγωνίζονταν μέχρι τέλους οι δύο ομάδες της περιοχής (Manchester City και Manchester United). Τρίτον, γιατί ποτέ στην ιστορία της Premier League δεν έχει ανακυρρηχθεί πρωταθλήτρια με τους ίδιους βαθμούς με την δεύτερη ομάδα στον πίνακα βαθμολογίας.

Κι όμως είναι αληθινό. Οι «Citizens» είχαν ακριβώς τις ίδιες νικές (28), ήττες (5) και ισοπαλίες (5) με την Manchester United και απλά είχαν πετύχει περισσότερα τέρματα, έχοντας δεχτεί λιγότερα. Μια στιγμή αρκεί για να τα πει όλα. Η στιγμή που στο τελευταίο λεπτό -να μην πω δευτερόλπετο- του τελευταίου αγώνα της σεζόν της Manchester City με την QPR, με το σκορ κολλημένο στο 2-2 και την κόκκινη πλευρά της πόλης να πανηγυρίζει, ο Sergio Aguero αποφάσισε να «γράψει» ιστορία, σκοράροντας στις καθυστερήσεις και δίνοντας στην City το πρώτο της πρωτάθλημα στην ιστορία της Premier League.

 

best seasons

 

Η στιγμή που ο Martin Tyler φώναξε το περίφημο «Agueroooooooo!» και όλο το «Etihad» ξέσπασε σε ένα ανεπανάληπτο πανηγύρι. Ποτέ ως τότε ένα πρωτάθλημα δεν είχε κριθεί στα τελευταία δευτερόλεπτα μιας ολόκληρης αγωνιστικής περιόδου και κερδίζει επάξια την θέση «3» του συγκεκριμένου Top 10.

 

2. 2015/16

Τι καλύτερο από ένα παραμύθι; Αρέσει στα παιδιά, αρέσει στους μεγάλους, αρέσει και στους μεγάλους που μέσα τους είναι παιδιά. Αυτή η σεζόν ήταν όντως μια μαγική ιστορία. Οι «Foxes» του Leicester μετά βίας είχαν αποφύγει τον υποβιβασμό την σεζόν 2014/15 και ετοιμάζονταν για ακόμα μια μάχη αποφυγής των τελευταίων θέσεων του βαθμολογικού πίνακα. Η μοίρα όμως τους επιφύλλασε κάτι τελείως διαφορετικό. Ο Claudio Ranieri και οι φίλαθλοι του συλλόγου πίστεψαν στην ομάδα τους και οι παίκτες με την σειρά τους πίστεψαν σε ένα θαύμα!

Οι «Foxes» κατάφεραν να κερδίσουν τη Premier League με μόλις τρεις ήττες, εκ των οποίων οι δύο ήρθαν από την δεύτερη στην κατάταξη Arsenal. Οι Kante και Mahrez ήταν εξαιρετικοί, με τον πρώτο να κερδίζει μια μεταγραφή στην Chelsea και ακόμα ένα τίτλο στο Λονδίνο την επόμενη χρονιά και τον δεύτερο να ψηφίζεται από συμπαίκτες και αντιπάλους ως ο κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος. Κανείς όμως δεν μπορεί να αναφερθεί στο θαύμα της Leicester City, παραλείποντας τον Jamie Vardy, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στην Leicester, και την συγκεκριμένη χρονιά κατέρριψε το ρεκόρ του Ruud Van Nistelrooy για τα περισσότερα διαδοχικά παιχνίδια στα οποία σημείωσε γκολ, αφού ο Άγγλος διεθνής κατάφερε να πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ σε έντεκα συνεχόμενες αγωνιστικές .

 

best seasons

 

H Chelsea ήταν η μεγάλη απογοήτευση τερματίζοντας δέκατη, ενώ η Tottenham ξεκίνησε να κάνει βήματα μπροστά τερματίζοντας τρίτη. Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στο θαύμα της Leicester, που με το ένα δέκατο του προϋπολογισμού των «μεγάλων» της Premier League κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο και να χαρίσει στους φιλάθλους της, αλλά και σε όλους εμάς τους ποδοσφαιρόφιλους, μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αθλήματος.

 

1. 2003/04

Ένα ακόμη θαύμα. Μια από τις πιο καθηλωτικές σεζόν στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Μια χρονιά που θα μείνει στο μυαλό όλων ως η χρονία των «Invincibles». Τότε που ο Arsene Wenger κατάφερε να δείξει σε όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, πως τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά. Η Arsenal ήταν στα καλύτερα της και κατάφερε να τερματίσει τη σεζόν στην πρώτη θέση με 90 πόντους, 26 νίκες, 12 ισοπαλίες και μηδέν, ναι καλά διαβάσατε, μηδέν ήττες. Οι Henry, Bergkamp, Pires, Campbell, Cole και Vieira παρέδιδαν «σεμινάρια» στον αγωνιστικό χώρο και νικούσαν τη μια ομάδα μετά την άλλη.

Chelsea και Manchester United ήταν οι μόνες ομάδες που προσπάθησαν να ανταγωνιστούν τους «Gunners», χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Η σεζόν ήταν ολοκληρωτικά της Arsenal. Είχε τις περισσότερες νίκες, τα λιγότερα γκολ κατά (26), τα περισσότερα γκολ υπέρ (73) και τον καλύτερο σκόρερ της χρονιάς, τον Thierry Henry με 30 γκολ. Μπορεί αυτή η σεζόν να μην ήταν τόσο ενδιαφέρουσα για τις περισσότερες ομάδες και να μην κρίθηκε στον πόντο όπως άλλες φορές, αλλά παραμένει η μοναδική που το τρόπαιο της Premier League φτιάχθηκε από χρυσό (!) και όχι ασήμι, για να τιμήσει το φανταστικό αυτό κατόρθωμα της ομάδας του Βόρειου Λονδίνου.

 

best seasons

 

Αυτή η χρονιά αποτελεί «χρυσό» παράδειγμα για πολλούς συλλόγους και σύμφωνα με διάφορους δημοσιογράφους, προπονητες αλλά και παίκτες, ο Arsene Wenger και η ομάδα του άλλαξαν τον τρόπο παιχνιδιού στην Αγγλία και μεταμόρφωσαν την Premier League σε ένα διαφορετικό, μακράν πιο μοντέρνο και τεχνικό πρωτάθλημα. Και εφόσον η ίδια η FA απονέμει ένα χρυσό τρόπαιο για πρώτη και – μέχρι στιγμής – τελευταία φορά στα χρονικά του αγγλικού πρωταθλήματος, δεν μπορούμε παρά να επιλέξουμε αυτήν την σεζόν στην πρώτη θέση σε αυτό το Top 10.

 

Συντάκτης: Δημήτρης Ράπτης