Ποδόσφαιρο στον «Πόλεμο των Χαρακωμάτων»

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ευρώπη είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Χιλιάδες άνδρες έχουν εγκαταλείψει τις οικογένειες τους και ζούνε μαρτυρικές στιγμές στα χαρακώματα.

 

Αρχές 20ου αιώνα. Το ποδόσφαιρο έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Στην Αγγλία έχει γίνει ήδη μέρος της κουλτούρας των ανθρώπων.

Παρόλο που το οργανωμένο ποδόσφαιρο αναστέλλει τη λειτουργία του σε περίοδο πολέμου, το να παίζεις ή να παρακολουθείς το άθλημα έμεινε το σημαντικότερο μέσο ψυχαγωγίας και εμψύχωσης για τους στρατιώτες και όσους πάλευαν για την πατρίδα τους. Ειδικότερα στον “πόλεμο των χαρακωμάτων”.

 

Άγγλοι στρατιώτες έτοιμοι να παίξουν ποδόσφαιρο φορώντας μάσκες αερίου το 1916 στην Βόρεια Γαλλία.

 

Βρετανοί στρατιώτες παίζουν παθιασμένοι ποδόσφαιρο φορώντας μάσκες αερίου το 1915.

 

Τραυματισμένοι στρατιώτες παίζουν έξω από το Blenheim Palace το 1916.

 

Παιχνίδι ανάμεσα σε αστυφύλακες και στρατιώτες το 1916.

 

Οι παραπάνω vintage εικόνες σίγουρα προκαλούν ανατριχιαστικά συναισθήματα, αλλά αποτυπώνουν εκπληκτικά την ανάγκη των στρατιωτών να ξεφύγουν από την πολεμική ατμόσφαιρα. Ακόμα και με μάσκες αερίου, στολές και πατερίτσες. Το ποδόσφαιρο ήταν αναγκαίο. Το ποδόσφαιρο τους έδινε ζωή.

 

Μείνετε συντονισμένοι στην στήλη των The Football Romantics στο eyap.gr για περισσότερο vintage feeling και όχι μόνο από το Βρετανικό ποδόσφαιρο. Για την καθημερινή σας δόση ποδοσφαιρικού ρομαντισμού στο Facebook, κάντε LIKE στους The Football Romantics: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Τσιλιμπίου