Sheffield United: Μια όμορφη ιστορία 129 χρόνων

Η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών συλλόγων έχει ταπεινή προέλευση. Δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν ευχάριστη άσκηση το χειμώνα για τα μέλη ομάδων κρίκετ, εργοστασίων και άλλων αθλητικών ομάδων γενικότερα αλλά η Sheffield United είναι μεταξύ των πολύ σπάνιων συλλόγων με ένα διαφορετικό σημείο εκκίνησης.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1850, το κρίκετ ήταν το άθλημα που έπαιξαν οι Sheffielders αλλά η ταχεία επέκταση της πόλης προκάλεσε απειλή για τους τομείς του κρίκετ και οι κατάλληλοι χώροι για νέες βάσεις ήταν δύσκολο να βρεθούν. Ο Δούκας του Norfolk διέθετε μια σημαντική έκταση γης στο Σέφιλντ και ο Michael Ellison, γιος του πράκτορα του Δούκα, πρότεινε το 1854 την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας με τον Δούκα ώστε να μισθώσει 8,5 στρέμματα γης, στη νοτιοδυτική άκρη της πόλης, με τη δέσμευση να απαλλαχθεί από τον καπνό. Η επιλεγείσα γη βρισκόταν στη Bramall Lane, η οποία είχε πάρει το όνομά της από την εταιρία παραγωγής της οικογένειας Bramall. Ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου στο Bramall Lane πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1862. Οι συμμετέχουσες ομάδες ήταν η Sheffield FC και η τοπική Hallam. Ο αγώνας διήρκεσε τρεις ώρες και οδήγησε σε μια ισοπαλία χωρίς γκολ.

 

 

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Sheffield Wednesday χρησιμοποιούσε τον Bramall Lane για τους σημαντικούς της αγώνες. Όταν όμως αποφάσισε να κατασκευάσει έναν νέο χώρο στη γη του Olive Grove δημιούργησε τεράστια ανησυχία στην Επιτροπή του Κρίκετ καθότι θα δημιουργούσε σημαντική απώλεια εσόδων τα οποία δε θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά. Ο Charles Stokes, ως μέλος της επιτροπής εδάφους, συνειδητοποίησε τη δυνατότητα της Bramall Lane ως μόνιμη έδρα μιας ομάδας ποδοσφαίρου μετά τον ημιτελικό του FA Cup που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Preston και West Brom, έχοντας 22.688 θεατές στις κερκίδες αποφέροντας τεράστια οφέλη για το γήπεδο (£ 558) και κάλεσε τον JC Clegg να ζητήσει τη γνώμη του για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου. Την εποχή εκείνη ο Clegg ήταν πρόεδρος της FA του Σέφιλντ.

 

 

Στις 22 Μαρτίου 1889, πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτροπής και μετά από πολύ συζήτηση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η δική τους ποδοσφαιρική ομάδα, η Sheffield United. Αρχικά ήταν δύσκολο να βρεθούν παίκτες αλλά μια διαφημιστική εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή ενός πλήρους συνόλου παικτών. Τα αγωνιστικά χρώματα έως το 1890 ήταν ίδια με την έτερη ομάδα του Σέφιλντ, λευκό και μπλε. Αργότερα αποφασίστηκε η διαφοροποίηση και ο ξεχωρισμός από την ομάδα της Wednesday επιλέγοντας τα χρώματα του κόκκινου και του λευκού. Το ψευδώνυμο της Sheffield United είναι το «The Blades» το οποίο προήλθε από το πιο διάσημο εμπόριο της πόλης, την χαλυβουργία.

 

 

Τα χρόνια της δόξας για τις “Λεπίδες” δεν άργησαν να έρθουν. Τη χρονιά 1892-93 προήχθη στην 1η κατηγορία ενώ κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα πέντε χρόνια αργότερα (1897-98) ενώ τερμάτισε στη 2η θέση τις χρονιές 1896-97 και 1899-00. Παρόλα αυτά μετά την κατάκτηση του τίτλου, η επόμενη αγωνιστική περίοδος βρήκε αναπάντεχα την ομάδα να κινδυνεύει με τον υποβιβασμό τερματίζοντας στην 16η θέση. Οι επιτυχίες της ομάδας συνεχίστηκαν με την κατάκτηση του FA Cup (1899) απέναντι στην Derby County αλλά και με συχνές συμμετοχές σε τελικούς της ίδιας διοργάνωσης.

Μετά από τριάντα επτά συναπτά έτη παρουσίας στην πρώτη κατηγορία, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον υποβιβασμό για πρώτη φορά στην ιστορία τους το 1934. Σημαντικό αίτιο για την απογοητευτική αυτή χρονιά και τον υποβιβασμό αποτελεί η πώληση του Ιρλανδού σκόρερ Jimmy Dunne του οποίου τα γκολ έλειψαν από τους “Blades”. Ο σύλλογος από τότε έως και σήμερα είχε σκαμπανεβάσματα. Ανοδικές αλλά και πτωτικές χρονιές μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ενώ η περίοδος 1978-79 τελείωσε με τον υποβιβασμό της ομάδας στην τρίτη κατηγορία.

 

 

Πλέον, ως πρωταθλητές της League One (2016-17), αποτελούν μέλος της Championship ενώ φέτος μετά από έξι αναμετρήσεις βρίσκονται στην τρίτη θέση με δώδεκα βαθμούς. Ο Chris Wilder φαίνεται πως με εξαιρετική τακτική διανύει μια συνεχή ανοδική πορεία στο τιμόνι της Sheffield United, έχοντας στη φαρέτρα του “τίμιους” ποδοσφαιριστές που τα δίνουν όλα μέσα στο γήπεδο μ’ένα κρυφό όνειρο στην σκέψη τους, την άνοδο στην Premier League. Φετινός στόχος κατά τα λεγόμενα του προπονητή, πριν την έναρξη της σεζόν, είναι η γρήγορη σωτηρία της ομάδας και ένα καλύτερο αγωνιστικό προφίλ των παικτών του προσφέροντας θέαμα στους πιστούς εδώ και χρόνια φιλάθλους τους.

 

 

Οι “Blades” ως τώρα αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη για το ποδοσφαιρικό μας κόσμο, αυτόν που οι ΕΥΑΠ αγαπούν και ονειρεύονται καθημερινά. Ας ελπίσουμε πως αυτές οι ιστορικές ομάδες, θα καταφέρνουν να μας δίνουν κίνητρο με τις επιτυχίες τους, ώστε όλοι μας να αγαπάμε λίγο περισσότερο το αγνό ποδόσφαιρο που δεν στηρίζεται μόνο στα λεφτά αλλά αναδεικνύει το διαφορετικό του θεάματος, αυτό που αποτελεί τη βάση του αγγλικού ποδοσφαίρου και μας γοητεύει.

 

Συντάκτης: Sir Gregory