Πόρτσμουθ: Ποιος χρειάζεται Μουρίνιο, όταν έχουμε… Μουσίνιο;

Η ιστορική Πόρτσμουθ, που πολλοί από εμάς γνωρίσαμε στην Πρέμιερ Λιγκ, επιστρέφει στην Τσάμπιονσιπ μετά από 13 χρόνια παρουσίας, έχοντας βρει τον δικό της «Special One» στο πρόσωπο του Τζον Μουσίνιο.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2021 η Πόρτσμουθ ήταν στην κορυφή της League One και έμοιαζε να κρατά στα χέρια της την άνοδο, που δεν είχε καταφέρει να διεκδικήσει στον τελικό των πλέι-οφ της προηγούμενης χρονιάς, όταν ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό από την Όξφορντ. Στο «τιμόνι» της βρισκόταν τότε ο Κένι Τζάκετ, που αντικαταστάθηκε λιγότερο από έναν μηνα αργότερα (!) από τον Ντάνι Κόουλι, λόγω ενός επικού αρνητικού σερί με μία νίκη σε εφτά αγώνες. Ο νυν τεχνικός της Κόλτσεστερ δεν κατάφερε να αποτρέψει τις «αυτοκτονικές» τάσεις της Πόρτσμουθ, που τελικά κατέληξε εκτός πρώτης εξάδας, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά τα πήγε ακόμα χειρότερα, με τους «Πόμπεϊ» στην 10η θέση.

Μέχρι να φύγει κι αυτός χρειάστηκε και το πρώτο μισό της σεζόν 2022/23, με τον πρόεδρο Μάικλ Άισνερ, ιδιοκτήτη της The Tornante Company και CEO της Walt Disney, να φτάνει στο αμήν και να προχωρά σε ριζικές αλλαγές. Η σημαντικότερη εξ αυτών ήταν η επιλογή του διαδόχου του Κόουλι, αφού ως ο κατάλληλος κρίθηκε ένας 36χρονος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, που συγκυριακά είχε πετύχει το πιο κρίσιμο πέναλτι της Όξφορντ σε εκείνον τον ημιτελικό των πλέι-οφ πριν μία τριετία: ο Τζον Μουσίνιο!

μουσίνιο πόρτσμουθ

Οι αντιδράσεις των οπαδών θύμησαν λίγο… Ελλάδα. Οι «Fratton Faithful», μερίδα οργανωμένων οπαδών, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για «τσίρκο» και λίγο έλειψε να οδηγηθεί σε διάσπαση. Παρ’ όλα αυτά, η πίστη του Άισνερ δεν κλονίστηκε. Οι οπαδοί «αγκάλιασαν» την όρεξη και το μεράκι του Μουσίνιο για σωστή και ορθολογική δουλειά, το ίδιο έκανε ο Τύπος και εν συνεχεία, όλη η πόλη. Το εξάμηνο προσαρμογής του νέου προπονητή στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, η οποία θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν η Πόρτσμουθ προλάβαινε το «τρένο» των πλέι-οφ ανόδου.

Λίγο έλειψε, δηλαδή. Οι «Πόμπεϊ» ολοκλήρωσαν τη χρονιά με έντεκα αγώνες χωρίς ήττα και η 8η θέση που τελικά κατέλαβαν, μόνο αποτυχία δεν θεωρήθηκε. Άλλωστε όταν κατέφθασε ο Μουσίνιο η ομάδα βρισκόταν στη 15η θέση και απείχε μερικές ήττες από το να μπλέξει σε σενάρια υποβιβασμού. Ο φιλόδοξος τεχνικός, με το πρώτο δείγμα απόλυτα θετικό, το φετινό καλοκαίρι ζήτησε ενισχύσεις. Με το υπάρχον ρόστερ ήδη σε καλό επίπεδο, έπεισε τη διοίκηση πως με τις κατάλληλες προσθήκες η πολυπόθητη επιστροφή στην Τσάμπιονσιπ δεν ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, και δεν είχε άδικο.

μουσίνιο πόρτσμουθ

Ο οργανισμός της Πόρτσμουθ δεν μίλησε ποτέ για άνοδο ανοιχτά. Δεν προέβη σε βαρύγδουπες δηλώσεις, δεν δημιουργούσε υπέρμετρες προσδοκίες στους οπαδούς της. Με την μπάλα χαμηλά και με έξυπνες κινήσεις κατά τη μεταγραφική περίοδο, παίκτες όπως οι Ράιαν Τάνικλιφ, Λιούις Τόμπσον, Ρόναν Κέρτις και Ρίκο Χάκετ αποτέλεσαν παρελθόν, την ίδια ώρα που στο Φράτον Πάρκ κατέφθασαν ο ικανότατος Γουίλ Νόρις από την Μπέρνλι, ο Κόνορ Σόνεσι από την Μπέρτον, ο Τζακ Σπάρκς από την Εξέτερ και δανεικός από τη Νόριτς, ο Αμπού Καμαρά. Αυτοί ήταν μόνο μερικοί από τους 17 νεοφερμένους (ως μεταγραφές), ενώ παράλληλα 16 είδαν την πόρτα της εξόδου!

Ο Μουσίνιο κατάφερε μέσα σε ένα καλοκαίρι να δημιουργήσει ένα δυνατό σύνολο, το οποίο μπορεί να μην είχε το όνομα, είχε όμως τη χάρη. Με σωστή νοοτροπία και δίψα για διάκριση, κούμπωσε στο αγαπημένο 4-2-3-1 του προπονητή και οδήγησε την Πόρτσμουθ στον τίτλο και την άνοδο δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Ο Άγγλος προπονητής δημιούργησε μια σκληροτράχηλη ενδεκάδα, αποτελούμενη κυρίως από συμπατριώτες του, σημειώνοντας μόλις τέσσερις ήττες πριν «κλειδώσει» το πρωτάθλημα σε 44 παιχνίδια!

κουσίνι γένγκι

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, απόλυτοι πρωταγωνιστές, υπήρξαν τρεις εκ των μεταγραφών. Πρώτος και καλύτερος ο Σόνεσι, αυτός ο ακούραστος 27χρονος κεντρικός αμυντικός, ο οποίος έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 48 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και πάνω από 4000 λεπτά συμμετοχής, ενώ «κέρβερος» κάτω από την εστία αποδείχθηκε ο Νόρις, με τον αριθμό-ρεκόρ των 18 clean sheets. Επιθετικά, το «κουπί» τράβηξαν ο δανεικός Καμαρά, με δέκα τέρματα και έντεκα ασίστ, ο «συνήθης ύποπτος» Κόλμπι Μπίσοπ με 21 γκολ και ο ταλαντούχος αριστερός επιθετικός, Πάντι Λέιν, με έντεκα τέρματα και επτά ασίστ.

Ηγετικό ρόλο στον κέντρο είχε αναμενόμενα ο αρχηγός της ομάδας, Μάρλον Πακ, που είχε ως άξιο παρτενέρ του τον διεθνή Ουαλό αμυντικό μέσο, Τζο Μόρελ. Αποκάλυψη της σεζόν αδιαμφισβήτητα ο πολιτογραφημένος Αυστραλός από το Νότιο Σουδάν, Κουσίνι Γένγκι, ο οποίος ήρθε ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων από τη Γουέστερν Σίντνεϊ και κυρίως ως αναπληρωματικός, πρόλαβε να σκοράρει δώδεκα φορές σε μόλις 1106 λεπτά αγωνιστικού χρόνου. Όλοι τους σημαίνοντα πρόσωπα, πολλοί στόχοι ακόμα και ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, όμως πρωταγωνιστής παραμένει ο προπονητής. «Ποιος χρειάζεται τον Μουρίνιο; Εμείς έχουμε τον Μουσίνιο», ήταν το ευφάνταστο σύνθημα των οπαδών κατά την απονομή του τίτλου κι αυτό τα λέει όλα!

μουσίνιο πόρτσμουθ

«Θέλω να πιστεύω ότι έχω μιλήσει με κάθε φίλαθλο που έχει προσπαθήσει να με προσεγγίσει. Με είδαν τις προάλλες στο Σάουθσι και με αποθέωναν με το “Ποιος χρειάζεται τον Μουρίνιο”. Τους ευχαριστώ. Στην πρώτη μου συνέντευξη ο πρόεδρος με ρώτησε τι θα κάνω, αν θα μετακομίσω στην πόλη. Δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά, ήθελα να ζήσω εδώ. Για μένα είναι σημαντικό να είσαι κάτοικος και να αντιπροσωπεύεις μία πόλη στην οποία ζεις, να γνωρίζεις τι σημαίνει να είσαι οπαδός της Πόρτσμουθ. Μόλις ήρθα εδώ το ένιωσα. Πόσο σπουδαίος είναι ο σύλλογος, πόση αξία έχουν το πανεπιστήμιο και το Ναυτικό. Η πόλη βοήθησε σημαντικά για να έρθει αυτός ο τίτλος», θα δηλώσει συγκινημένος ο Άγγλος τεχνικός.

Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια οι «Πόμπεϊ» επιστρέφουν στην Τσάμπιονσιπ, έχοντας ξεχάσει τη χρεωκοπία, τον Αντόνοφ και τα μύρια προβλήματα που τους ταλάνιζαν. Αναγεννημένοι στα χέρια των Άισνερ και Μουσίνιο μπορούν ξανά να ονειρεύονται…

Διαβάστε επίσης για τις ευρωπαϊκές αποτυχίες των αγγλικών ομάδων και την ευθύνη της ίδιας της ανταγωνιστικής Πρέμιερ Λιγκ!