Rashford ο ποδοσφαιριστής, Marcus ο ήρωας…

Τα τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που φημίζονται για την δράση τους έξω από τα γήπεδα έχουν μειωθεί αισθητά. Μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελεί ο Marcus Rashford, ο οποίος παρόλο που πρόσφατα «έκλεισε» τα 23 του χρόνια θεωρείται ήδη μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες απο τον χώρο του αθλητισμού μιας και πέτυχε κάτι μεγαλύτερο από τις ποδοσφαιρικές διακρίσεις.

 

Η εξάπλωση του κορωνοϊού και η επιβολή γενικού lockdown στις περισσότερες χώρες του κόσμου επέφερε μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Ένας από τους τομείς που έπληξε η πανδημία ήταν αυτός του αθλητισμού, μιας και οι περισσότερες αθλητικές διοργανώσεις αναβλήθηκαν επ’ αόριστον. Στο χώρο του ποδοσφαίρου αρκετές ομάδες που «συνθέτουν» το υψηλότερο επίπεδο ήρθαν αντιμέτωπες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έφτασαν σε σημείο να διαπραγματευτούν μειώσεις στις αμοιβές ακόμα και τον πιο αναγνωρίσιμων ποδοσφαιριστών τους.

Στην Premier League χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι West Ham, Aston Villa, Sheffield United, Arsenal και Southampton, οι οποίες πέτυχαν ανάλογες περικοπές στα συμβόλαια των παικτών τους, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως και στο πιο εμπορικό και κερδοφόρο πρωτάθλημα του κόσμου η πανδημία προκάλεσε σημαντικά ζητήματα. Και αν η κατάσταση για τις ομάδες της Premier League που λαμβάνουν εκατομμύρια λίρες ετησίως ήταν δύσκολη, στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αγγλίας ήταν ακόμα πιο κρίσιμη. Η απόφαση του πρωθυπουργού Boris Johnson τον περασμένο Μάρτιο για γενικό lockdown -αν και καθυστερημένη- σήμανε αυτόματα και το κλείσιμο των σχολείων, γεγονός που έφερε στο προσκήνιο τους κινδύνους με τους οποίους θα έρχοταν αντιμέτωποι οι μαθητές της χώρας.

 

rashford free meals

 

Αυτό συμβαίνει διότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Αγγλίας παρέχει καθόλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς δωρεάν γεύματα -μέσω κουπονιών- σε εκατομμύρια μαθητές. Σύμφωνα με στατιστικά τα οποία δημοσίευσε το BBC και τα οποία προέρχονται από το Τμήμα Εκπαίδευσης, στην Αγγλία μόνο για τον Ιανουάριο του 2019 σχεδόν 1,3 εκατομμύρια μαθητές έκαναν αίτηση και έλαβαν τέτοιου είδους βοήθεια. Τον φόβο για τους κινδύνους τους οποίους θα αντιμετώπιζαν αυτοί οι μαθητές εξέφρασε άμεσα ο Marcus Rashford.

Ο ποδοσφαιρστής της Manchester United τοποθετήθηκε επι του θέματος μέσω των λογαριασμών του στα κοινωνικά δίκτυα, επισημαίνoντας την σημασία των δωρεάν γευμάτων για τους μαθητές και παράλληλα ανακοινώντας την πρωτοβουλία του ίδιου μαζί με τον φιλανθρωπικικό οργανισμό Fareshare να καλύψουν όσα κενά θα δημιουργούνταν κατά την διάρκεια της καραντίνας με το κλείσιμο των σχολείων. Το αποτέλεσμα της δράσης του, η οποία συνοδεύτηκε και με τις δωρεές των πολιτών στην Fareshare, ήταν μέχρι τα μέσα Ιουνίου να παρέχει 3,7 εκατομμύρια γεύματα ανα εβδομάδα, όχι μόνο σε μαθητές αλλα και σε όσους είχαν ανάγκη!

 

rashford free meals

 

Ωστόσο οι δυσκολίες για τους μαθητές θα συνεχιζόταν και με το πέρας της καραντίνας, μιας και ο εκπρόσωπος του Boris Johnson ανακοίνωσε στα μέσα Ιουνίου πως τα δωρεάν σχολικά γεύματα δεν θα συνεχιζόταν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών ως αποτέλεσμα της κρίσης της πανδημίας. Η απόφαση έφερε δυσαρέσκεια και έμοιαζε να είναι οριστική ωστόσο ο Rashford είχε ξανά διαφορετική άποψη. Λίγες ημέρες μετά την απόφαση ο Άγγλος επιθετικός έστειλε ανοιχτή επιστολή προς όλους τους βουλευτές του κοινοβουλίου ώστε να ανακαλέσουν την αρχική τους απόφαση!

Στην επιστολή του την οποία δημοσίευσε και στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα, τόνισε το γεγονός πώς και η δική του οικογένεια βασίζοταν αρκετά στα δωρεάν σχολικά γεύματα για να μεγαλώσει αυτόν και τα δυο αδέρφια του, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση στου βουλευτές να κατανοήσουν πως: «Η απόφαση δεν έχει να κάνει με την πολιτική, αλλά με την ανθρωπιά.Όταν θα κοιταχτούμε στο καθρέφτη θα πρέπει να αισθανόμαστε ότι κάναμε τα πάντα για να προστατέψουμε αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους». Ο Marcus Rashford τα είχε καταφέρει και την επόμενη κιόλας ημέρα η απόφαση είχε αλλάξει.

 

rashford free meals

 

Οι μαθητές που το είχαν ανάγκη θα διατηρούσαν το προνόμιο των δωρεάν γευμάτων καθόλη την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, καθως η κυβέρνηση ενημέρωσε πως θα χρηματοδοτούσε με 120 εκατομμύρια λίρες την απόφαση αυτήν. Ακόμη ο πρωθυπουργός Boris Johnson τηλεφώνησε στον διεθνή φορ έτσι ώστε να τον συγχαρεί για την φιλανθρωπική του δράση, αλλα και για να τον ευχαριστήσει για το γεγονός πως χρησιμοποίησε την αναγνωρισιμότητα του ώστε να μιλήσει για ένα ζήτημα που αφορά εκατομμύρια πολίτες. Η καθολική αναγνώριση για τα κατορθώματα του ήρθε στις αρχές του Οκτώβρη όταν και έγινε Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΜΒΕ), ένα παράσημο που απονέμεται σε ανθρώπους που έχουν επιδράσει θετικά στην κοινωνία και στον επαγγελματικό τομέα τους.

Μερικές μόλις μέρες μετά την απονομή αυτής της τιμής ξεκίνησε ακόμη μία φιλανθρωπική καμπάνια του Rashford. Η πρόταση του κόμματος των Εργατικών για διατήρηση των δωρεάν σχολικών γευμάτων κατά την διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων μέχρι και αυτές του Πάσχα καταψηφίστηκε από την κυβέρνηση. Ο νεαρός αστέρας της United για ακόμη μία φορά αντέδρασε άμεσα και μέσω του Twitter προώθησε το αίτημα του προς την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, το οποίο έχει ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές.

 

rashford free meals

 

Παράλληλα μετά το κατάψηφισμό της πρότασης των Εργατικών έχουν ξεκινήσει αμέτρητες πρωτοβουλιές τοπικών επιχειρήσεων, όπως καφέ και εστιατορίων, μέσω των οποίων παρέχονται δωρεάν γεύματα για οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά. Ο Rashford κοινοποιεί ασταμάτητα αυτές τις δράσεις μέσω του λογαρισμού του στο Τwitter έτσι ώστε να ενημερώσει τους πολίτες αν κάποια από αυτές τις δράσεις συμβαίνουν κοντά στις περιοχή τους. Αδιαμφισβήτητα ο Rashford αποτελεί ένα ποδοσφαιρικό πρότυπο με σπουδαίες διακρίσεις, όμως με όσα έκανε για «σχολιαρόπαιδα» σαν τον ίδιο ο άνθρωπος Marcus είναι ενας ήρωας για την κοινωνία και τον συνάνθρωπο και αυτό είναι κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει!

 

Συντάκτης: Λευτέρης Μιχαλούδης