Στη δημοσιότητα η συνομιλία διαιτητή-VAR στο ακυρωθέν γκολ του Ντίας! (vid)

Μετά τις έντονες αντιδράσεις αλλά και την ανακοίνωση που εξέδωσε η Λίβερπουλ, η Ένωση Διαιτητών της Αγγλίας (PGMOL) αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τη συνομιλία που είχε ο διαιτητής του αγώνα με τους VAR, στο ακυρωθέν γκολ του Ντίας με την Τότεναμ.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της PGMOL και το βίντεο με την συνομιλία διαιτητή και VAR κατά τη διάρκεια της ακύρωσης του γκολ του Λουίς Ντίαζ και έπειτα. Θυμίζουμε ότι ο VAR και ο AVAR του Τότεναμ-Λίβερπουλ τιμωρήθηκαν, ενώ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πλευράς Λίβερπουλ με αιχμηρή ανακοίνωση.

Στη νέα ανακοίνωσή της η PGMOL αναφέρει:

«Όπως αναφέρθηκε λίγο μετά το σφύριγμα της λήξης το απόγευμα του Σαββάτου, αναγνωρίσαμε σε μια δήλωση ότι είχε συμβεί ένα σημαντικό ανθρώπινο λάθος κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος αγώνα, το οποίο αναγνωρίζουμε ότι έπρεπε να είχε ως αποτέλεσμα την κατακύρωση γκολ μέσω παρέμβασης VAR.

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις γκολ, η ομάδα του VAR έλεγξε κάθε πτυχή του γκολ. Αφού οι υπεύθυνοι του γηπέδου απέρριψαν το γκολ για οφσάιντ, η φάση και η διαδικασία ελέγχου ξεκίνησε και εκτελέστηκε σωστά από το VAR. Η επιλογή της στιγμής που γίνεται η πάσα ήταν ακριβής και η χρήση μιας γραμμής 2D στο πόδι του δεύτερου πιο πίσω αμυντικού ήταν επίσης σωστά τοποθετημένη.

Η εικόνα που δημιουργήθηκε έδειξε ότι ο Λουίς Ντίαζ ήταν ξεκάθαρα στο πλάι, χωρίς να χρειαζόταν να μπει δεύτερη γραμμή. Σε μια έλλειψη συγκέντρωσης και απώλεια εστίασης εκείνη τη στιγμή, το VAR έχασε τα μάτια του από την απόφαση εντός γηπέδου και επικοινώνησε εσφαλμένα. “Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε”, επιβεβαιώνοντας άθελά του την απόφαση εντός γηπέδου.

Αυτό το έκανε χωρίς κανένα διάλογο με το AVAR [Βοηθός VAR]. Ο αγώνας ξεκίνησε ξανά αμέσως. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ο χειριστής του Replay και στη συνέχεια ο AVAR ζήτησαν την ολοκλήρωση του ελέγχου με το VAR και του ζήτησαν να επανεξετάσει την εικόνα που είχε δημιουργηθεί, επισημαίνοντας ότι η αρχική απόφαση εντός γηπέδου ήταν οφσάιντ, αλλά αυτό δεν κοινοποιήθηκε στην ομάδα εντός γηπέδου σε κανένα σημείο κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η ομάδα VAR στη συνέχεια εξέτασε εάν το παιχνίδι θα μπορούσε να διακοπεί σε εκείνο το σημείο, ωστόσο το VAR και το AVAR κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρωτόκολλο VAR εντός των Κανόνων του Παιχνιδιού δεν θα επέτρεπε αυτό να συμβεί και αποφάσισαν ότι δεν ήταν δυνατή η παρέμβαση καθώς το παιχνίδι είχε ξαναρχίσει. Ο ήχος μεταξύ της εντός γηπέδου ομάδας των διαιτητών του αγώνα και της ομάδας VAR είναι παρακάτω.

Η PGMOL μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήσαμε έλεγχο των συνθηκών που οδήγησαν στην εσφαλμένη ακύρωση του γκολ του Λουίς Ντίαζ για οφσάιντ στον αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ μεταξύ της Τότεναμ και της Λίβερπουλ.

Αναγνωρίζουμε ότι ήταν κατώτερη των προσδοκιών η απόφαση και αναγνωρίσαμε το λάθος στη Λίβερπουλ αμέσως μετά το τέλος του αγώνα. Μια λεπτομερής αναφορά, συμπεριλαμβανομένων των βασικών μαθημάτων και των άμεσων ενεργειών που έγιναν, μαζί με τον ήχο μεταξύ των επισήμων στο γήπεδο και της ομάδας VAR υποβλήθηκε στην Πρέμιερ Λιγκ, η οποία την μοιράστηκε με τη Λίβερπουλ και στη συνέχεια με όλους τους άλλους συλλόγους την Πρέμιερ Λιγκ.

Η ανασκόπηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων στο πεδίο και του VAR και η εφαρμογή των αρχών λήψης αποφάσεων εντόπισε τα ακόλουθα βασικά διδάγματα για τον μετριασμό του κινδύνου μελλοντικού λάθους: – Η καθοδήγηση των διαιτητών όσον αφορά το βίντεο ανέκαθεν τονίζει την ανάγκη για αποτελεσματικότητα, αλλά ποτέ το βάρος της ακρίβειας. Αυτή η αρχή θα επαναληφθεί σαφώς. Θα αναπτυχθεί ένα νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας VAR για τη βελτίωση της σαφήνειας της επικοινωνίας μεταξύ του διαιτητή και της ομάδας VAR σε σχέση με τις αποφάσεις στο γήπεδο. Ως πρόσθετο βήμα στη διαδικασία, το VAR θα επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα της διαδικασίας ελέγχου VAR με τον AVAR πριν επιβεβαιώσει την τελική απόφαση στους επιτόπιους διαιτητές

Η PGMOL έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την απόδοση του VAR μέσω ενός νέου προπονητικού προγράμματος που ξεκίνησε αυτή τη σεζόν και εστιάζει στη διαδικασία και τις βέλτιστες πρακτικές για όλα τα VAR, AVAR και Replay Operators στους συγκεκριμένους ρόλους τους.

Ενώ έχουμε έναν αριθμό αναγνωρισμένων VAR από τη FIFA, η δουλειά συνεχίζεται με τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας ειδικών VAR. Οι εν λόγω VAR και AVAR αφαιρέθηκαν από τα εναπομείναντα παιχνίδια τους στην 7η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ και δεν έχουν συμπεριληφθεί στις αναμετρήσεις για την 8η αγωνιστική αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η PGMOL και η FA συμφώνησαν επίσης να αναθεωρήσουν την πολιτική ώστε να επιτρέπεται στους διαιτητές αγώνων να διευθύνουν αγώνες εκτός των αγώνων της FIFA ή της UEFA».