Συγκλόνισε ο Ριτσάρλισον: «Είχα κατάθλιψη και ήθελα να τα παρατήσω»

Στο πλαίσιο μιας συναρπαστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο ESPN, ο Ριτσάρλισον της Τότεναμ μοιράστηκε την προσωπική του μάχη με την κατάθλιψη μετά το Μουντιάλ του Κατάρ.

Ως ένας από τους πρωταγωνιστές της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 2022, ο Ριτσάρλισον ένιωσε την αίσθηση της κορυφής, αλλά στη συνέχεια βίωσε μια περίοδο χαμηλών αισθημάτων και επιθυμούσε ακόμη και την απόσυρσή του από τον χώρο του ποδοσφαίρου, παρά το νεαρό της ηλικίας του, μόλις 26 ετών.

Ριτσάρλισον κατάθλιψη

Ο ίδιος περιέγραψε πώς αντιμετώπισε μια περίοδο κατάθλιψης και πώς η συνεργασία του με έναν ψυχολόγο τον βοήθησε να ξεπεράσει αυτήν την πρόκληση, εκφράζοντας τα συναισθήματά του με δάκρυα στα μάτια κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ESPN. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Πριν καν πάω στην προπόνηση, ήθελα να πάω σπίτι, ήθελα να επιστρέψω στο δωμάτιό μου. Δεν ξέρω γιατί, τι περνούσε από το μυαλό μου. Πήγα μάλιστα και είπα στον μπαμπά μου ότι θα τα παρατήσω.

Το να πάω στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν ο τύπος που κυνήγησε το όνειρό μου μαζί μου, και να πω “μπαμπά, θέλω να τα παρατήσω” ήταν τρελό. Μόλις έπαιζα σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, φίλε, στο απόγειό μου. Έφτασα στα όριά μου, το καταλαβαίνεις; Δεν ξέρω, δεν θα μιλήσω για αυτοκτονία, αλλά είχα κατάθλιψη και ήθελα να τα παρατήσω.

Ακόμα κι εγώ, που φαινόταν να είμαι ψυχικά δυνατός. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο φαινόταν σαν όλα να κατέρρεαν. Νομίζω ότι ο ψυχοθεραπευτής, είτε του άρεσε είτε όχι, με έσωσε, μου έσωσε τη ζωή.

Σκεφτόμουν μόνο άσχημα πράγματα. Ακόμα και στο Google, έψαχνα μόνο για σκουπίδια, ήθελα μόνο να δω αηδίες για τον θάνατο. Σήμερα μπορώ να πω, αναζητήστε ψυχολόγο, αν χρειάζεστε ψυχολόγο, ψάξτε, γιατί είναι ωραίο να ανοίγεσαι έτσι, να μιλάς με τον άνθρωπο. Σήμερα ένας ψυχολόγος ήρθε να με ευχαριστήσει για να το μεταφέρουμε στον κόσμο του ποδοσφαίρου, στον κόσμο εκτός γηπέδου επίσης, γιατί είναι πολύ σημαντικό και, είτε το θέλουμε είτε όχι, σώζει ζωές.

Είχα αυτή την προκατάληψη πριν, νόμιζα ότι ήταν ανοησία, νόμιζα ότι ήμουν τρελός. Στην οικογένειά μου, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι όποιος πάει σε ψυχολόγο είναι τρελός, νομίζει ότι είναι τρελός. Αλλά ανακάλυψα την ψυχοθεραπεία και σκέφτηκα ότι ήταν υπέροχο. Το καλύτερο πράγμα, πραγματικά η καλύτερη ανακάλυψη που έκανα ποτέ στη ζωή μου».


Διαβάστε ακόμα στο eyap.gr: Ψυχική υγεία και Πρέμιερ Λιγκ: Παλεύοντας μ’ έναν αόρατο εχθρό