Το παραμύθι του Μπρούνο Λάγκε και της… χελώνας

Η ανανεωμένη Γουλβς του Μπρούνο Λάγκε εξελίσσεται αργά και σταθερά, έχοντας μπει για τα καλά στην κούρσα της διεκδίκησης ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

 

31 Μαΐου, 2017. Ο Νούνο Εσπιρίτο Σάντο αναλαμβάνει τις τύχες της φιλόδοξης Γουλβς, και για μία σαρωτική τριετία ο σύλλογος, που είχε μόλις τέσσερις σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ σε 15 χρόνια, μπήκε για τα καλά στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο. Ένα πρωτάθλημα Τσάμπιονσιπ, δύο συνεχόμενες θέσεις στην πρώτη εφτάδα και ένας προημιτελικός στο Γιουρόπα Λιγκ ήταν ικανά να εκτοξεύσουν τους «Λύκους» και να κάνουν τον Πορτογάλο τεχνικό τους πρώτο όνομα. Τι θα έφερνε όμως η επόμενη μέρα και η θητεία του διαδόχου του, Μπρούνο Λάγκε;

Για να ακριβολογούμε η «επόμενη μέρα» ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020, όταν ο Νούνο Σάντο ήταν ακόμα στον πορτοκαλί πάγκο, όμως το ρόστερ του είχε αρχίσει να αλλάζει δραστικά. Η φυγή του πρωτοκλασάτου Ντιόγκο Ζότα, του πολύτιμου Έλντερ Κόστα και του παραγωγικότατου Ματ Ντόχερτι ήταν μόνο η αρχή, αφού ο σοκαριστικός τραυματισμός του Ραούλ Χιμένεθ τον ίδιο Νοέμβριο έκανε πρακτικά την ομάδα αγνώριστη.

Για να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες η Γούλβς ξόδεψε μεν τα ανάλογα χρήματα, επέλεξε δε εξελίξιμους και όχι έτοιμους παίκτες. Το wonderkid Φάμπιο Σίλβα που ήρθε από την Πόρτο δεν προσαρμόστηκε ποτέ, ο Νέλσον Σεμέδο δεν επιβεβαίωσε τις μεγάλες προσδοκίες που είχε προκαλέσει με τις εμφανίσεις του στις Μπενφίκα και Μπαρτσελόνα και οι Κι-Τζάνα Χούβερ, Βιτίνια και Ραγιάν Άιτ-Νούρι παραήταν άγουροι για να βοηθήσουν ουσιαστικά.

 

λάγκε γουλβς

 

Φυσιολογικά η περυσινή σεζόν για τους «Λύκους» ήταν τουλάχιστον απογοητευτική. Η ομάδα τερμάτισε μετά δυσκολίας στην 13η θέση, είχε την 9η χειρότερη άμυνα στο πρωτάθλημα και πέτυχε κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα γκολ ανά αγώνα, έχοντας ως πρώτους σκόρερ με μόλις πέντε τέρματα τους μέσους Πέδρο Νέτο και Ρούμπεν Νέβες! Παράλληλα το τότε σπουδαιότερο περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου, ο Αντάμα Τραορέ, είχε μειώσει την συμμετοχή του από τα 18 τέρματα σε μόλις έξι σε όλες τις διοργανώσεις.

Αν οι φίλοι της Γουλβς περίμεναν την κατάσταση να βελτιωθεί την φετινή σεζόν, τουλάχιστον θεωρητικά, μάλλον θα απογοητεύτηκαν όταν είδαν την ομάδα τους να πουλά τον ηγετικό Ρουί Πατρίσιο και να ανακοινώνει την κοινή συναινέσει αποχώρηση του αναμορφωτή τους, Νούνο Σάντο. Για να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις ο σύλλογος απέκτησε -πρακτικά- μόνο τον γνώριμό μας Ζοσέ Σα από τον Ολυμπιακό κι έφερε ως δανεικούς τους, απογοητευτικούς στις ομάδες τους, Φρανσίσκο Τρινκάο και Χουάνγκ Χι-Τσαν.

Ίσως αυτή η «ενίσχυση» ακούγεται αποκαρδιωτική, όμως δεν έχετε ακούσει ακόμα το χειρότερο. Στις 9 Ιουνίου του 2021 η Γουλβς ανακοίνωσε ως διάδοχο του Νούνο Σάντο τον… χειρότερο προπονητή στην σύγχρονη ιστορία της Μπενφίκα, τον Μπρούνο Λάγκε. Ο -φυσικά- επίσης Πορτογάλος τεχνικός είχε απολυθεί σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα, έχοντας το αρνητικό ρεκόρ των μόλις δύο νικών στα τελευταία του 13 παιχνίδια στον πάγκο των «Αετών» και των πέντε ανεπιτυχών αποτελεσμάτων εντός έδρας!

 

λάγκε γουλβς

 

 

Προς υπεράσπισή του ο 45χρονος προπονητής είχε ένα υπέρ, αφού από το 2015 έως το 2018 είχε δουλέψει στο Νησί ως βοηθός του Κάρλος Καρβαλιάλ στις Σέφιλντ Γουένσντει και Σουόνσι. «Όταν ήμουν στην Σετουμπάλ, κάποια στιγμή μέσα στην σεζόν παρατήρησα ένα σταθερό κοινό στις προπονήσεις. Ήταν δύο 20χρονοι που σημείωναν και συχνά μου έκαναν ερωτήεις για την προπόνηση. Μετά πήγα στην Μπελενένσες και μία μέρα τους είδα ξανά μπροστά μου. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Τότε άρχισα μια προσωπική σχέση με τον Λάγκε».

Ο Πορτογάλος βρίσκεται στους πάγκους από το 1997, όταν ήταν μόλις 21 ετών, όμως η εμπειρία του περιορίζεται σε ομάδες νέων, ρεζέρβες και ως βοηθός, με την θητεία του στην Μπενφίκα να είναι η μόνη του «κανονική». Εκεί μπορεί να απολύθηκε και να έσπασε αρνητικά ρεκόρ, όμως το πρώτο εξάμηνο ήταν εντυπωσιακό. Κατέκτησε τον τίτλο, σημείωσε 18 νίκες (με ποσοστό 94%) και παρουσίασε επιθετική αποτελεσματικότητα, που είχαν να δουν οι «Αετοί» από το 1964.

Το ξεκίνημα του Λάγκε στην Αγγλία ήταν το λιγότερο αποθαρρυντικό, αφού στα τρία πρώτα του παιχνίδια η Γουλβς σημείωσε ισάριθμες ήττες, δεν πέτυχε γκολ, έκανε τα λιγότερα σουτ σε όλη την κατηγορία κι έκανε κατάληψη στην τελευταία θέση της Πρέμιερ Λιγκ. Η εντός έδρας ήττα από την Μπρέντφορντ στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκίνησε την συζήτηση για πρόωρη απόλυση, όμως ένα ντεμαράζ τεσσάρων νικών σε πέντε αγώνες τον κράτησε στην θέση του.

 

λάγκε γουλβς

 

Η κριτική όμως δεν έλειπε. Η ομάδα έπασχε επιθετικά, ίσως χειρότερα κι από πέρυσι, το άκρως αμυντικογενές 5-4-1 έφερνε δυσφορία στο κοινό και οι εποχές, όπου τα μπακ της ομάδας έπαιζαν σαν εξτρέμ έμοιαζαν να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Κανείς δεν βιαζόταν να βγάλει τους «Λύκους» από την συζήτηση ακόμα και για υποβιβασμό, με την ομάδα να τους επιβεβαιώνει, κερδίζοντας μόλις ένα ματς από τότε έως και τα μέσα Δεκεμβρίου.

Κάπου εκεί είναι που το κακό λογοπαίγνιο του τίτλου βγάζει νόημα, αφού ο Λάγκε βλέποντας την αφλογιστία των παικτών του, εστίασε στο ασυνήθιστο και παραφρασμένο μότο του «η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα». Χαρακτηριστικό είναι πως μετά από 23 φετινούς αγώνες, μόνο Άστον Βίλα, Μπρέντφορντ και Κρίσταλ Πάλας έχουν βάλει περισσότερο από ένα τέρμα στους «Λύκους», σε μία επίδοση που μόνο η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να ανταγωνιστεί σε ολόκληρη την Αγγλία!

Η μίμηση της… χελώνας όμως, δεν περιοριζόταν στο να δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο καβούκι, αφού στον μύθο του Αισώπου, το συμπαθές ερπετό όχι μόνο ανταγωνίζεται, αλλά στο τέλος νικά τον λαγό. Στις 15 Δεκεμβρίου η Γουλβς νίκησε δύσκολα (0-1) εκτός έδρας την Μπράιτον κι από εκεί και πέρα δεν κοίταξε ποτέ πίσω, επιτυγχάνοντας άλλες τέσσερις νίκες σε διάστημα έξι αγώνων. Μοναδική ομάδα που έχει κερδίσει μάλιστα το νέο έτος τους «Λύκους» είναι η Άρσεναλ, σε έναν επεισοδιακό αγώνα που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει άλλον νικητή.

 

λάγκε γουλβς

 

«Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτόν. Η δουλειά του στην Αγγλία έχει υπάρξει φανταστική ως τώρα, αν λάβεις υπόψιν τους περιορισμένους πόρους στην διάθεσή του. Για μένα, αυτό είναι το φετινό παραμύθι της Πρέμιερ Λιγκ. Δεν μπορείς να περιμένεις πολλά από την Γουλβς. Ζούμε σε περίοδο πανδημίας, οι παίκτες είναι επιβαρυμένοι και παρουσιάζουν τραυματισμούς και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Όμως ο Μπρούνο τα πάει καταπληκτικά κι αν σταθεί τυχερός ίσως καταφέρει κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο στην αρχή της σεζόν».

Ο Καρβαλιάλ δεν χρυσώνει το χάπι στον «μαθητευόμενό» του, αφού ο Λάγκε μέχρι την χειμερινή μεταγραφική περίοδο είχε χρησιμοποιήσει μόλις 20 παίκτες και προτίμησε να δανείσει τον πολύ Τραορέ στην Μπαρτσελόνα, φέρνοντας στην θέση του τον γνωστό του από το πορτογαλικό πρωτάθλημα, Τσικίνιο. Αυτό ίσως αποδειχθεί πρόβληματικό στην πορεία, όμως έως τώρα το περιορισμένο rotation έχει ως αποτέλεσμα ένα καλοκουρδισμένο σύνολο, που γνωρίζει άψογα τον ρόλο του εντός γηπέδου.

Μία ματιά στον βαθμολογικό πίνακα μπορεί να πείσει και τον πιο «ανοιχτόμυαλο» για τις προθέσεις της ομάδας, καθώς αν και διαθέτει την τρίτη χειρότερη επίθεση (21) της κατηγορίας, έχει παράλληλα την δεύτερη καλύτερη άμυνα (17), πίσω μόνο από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι (14). Επιπλέον οι «Λύκοι» έχουν μπει αθόρυβα στην διεκδίκηση μέχρι και της εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ, όντας τέσσερις βαθμούς μακρυά, αλλά με δύο παιχνίδια λιγότερα!

 

λάγκε γουλβς

 

Η χθεσινή (13/02) νίκη επί της Τότεναμ (0-2) έρχεται απλά να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, αφού το υπομονετικό κι επίμονο σύνολο του Λάγκε δεν στάθηκε στην άτυχη ήττα από την Άρσεναλ και επανήλθε σε μία δύσκολη έδρα, απέναντι σε μία άμεση αντίπαλο για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. «Δεν υπόσχομαι τίποτα. Κάθε φορά που νικάμε οι οπαδοί κοιτούν την βαθμολογία και ενθουσιάζονται, όμως για μένα είναι σημαντικό να προετοιμάσω την ομάδα για τον επόμενο αντίπαλο. Θέλω σε κάθε παιχνίδι να εμφανιζόμαστε και λίγο καλύτεροι».

Σημειωτέον στα «Σπιρούνια» ήταν που είχε μετακινηθεί ο προκάτοχος του και αποτέλεσε παρελθόν την πρώτη ημέρα του Νοέμβρη, την στιγμή που ο ίδιος είναι έτοιμος να ξεπεράσει με την πρώτη προσπάθεια τα δικά του επιτεύγματα. Ο Λάγκε δεν αποδεικνύεται λαγός, δεν τρέχει, δεν εντυπωσιάζει και δεν βιάζεται. Με αργά και προσεκτικά βήματα κερδίζει έδαφος κι ετοιμάζεται για την καλύτερη σεζόν των «Λύκων» μετά το μακρινό 1980!

 

Διαβάστε επίσης από τον αρθρογράφο: «Καλά λογοπαίγνια δεν υπάρχουν»: Ο ερχομός του Αρσέν-αλ Βενγκέρ