Αγγλία: Το πρώτο βήμα έγινε, όμως η… «επιστροφή στο σπίτι» αργεί!

Στον απόηχο του εναρκτήριου παιχνιδιού των Άγγλων στο EURO 2020, σκιαγραφούμε τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να αγωνιστεί η ομάδα του ο Gareth Southgate αλλά και την αγωνιστική εικόνα των «Τριών Λιονταριών».

 

Μια πρεμιέρα σε ένα τουρνουά εθνικών ομάδων ποτέ δεν είναι εύκολη. Πόσο μάλλον όταν μιλάει κανείς για την πρεμιέρα της Εθνικής Αγγλίας σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η προϊστορία των Άγγλων άλλωστε είναι τέτοια, που καθιστά την χθεσινή νίκη, ιστορική.

Από το 1968 και την πρώτη συμμετοχή των Άγγλων μέχρι και χθες, τα «Τρία Λιοντάρια» δεν είχαν μπει με «το δεξί» σε κανένα τουρνουά για την κορυφή της Ευρώπης. Το γκολ του Sterling σήμανε τελικά την πρώτη νίκη σε πρεμιέρα και παράλληλα μία μεγάλη ανακούφιση τόσο για τους Άγγλους φιλάθλους, όσο και για τον ίδιο τον Gareth Southgate.

 

 

Τελικά, ο Άγγλος ομοσπονδιακός τεχνικός δεν πήρε τυχαία τέσσερις δεξιούς αμυντικούς (έστω κι αν τραυματίστηκε ο ΤΑΑ) στην τελική 26άδα. Από την μία φαίνεται ότι είχε εδώ και καιρό στο μυαλό του να χρησιμοποιήσει τον Trippier σε ρόλο αριστερού οπισθοφύλακα κι από την άλλη, ο Walker τον τελευταίο 1,5 μήνα μοιάζει μπλοκαρισμένος, με αποκορύφωμα την χθεσινή του εμφάνιση. 

Προφανώς, η εμπειρία του σε σχέση με τον Reece James, αλλά και η ικανότητά του να παίξει ως στόπερ, είναι οι δύο λόγοι, που του έδωσαν μία θέση βασικού. Στο χθεσινό παιχνίδι, ο Walker έκανε πολλές λάθος μεταβιβάσεις, δεν βοηθούσε στην άμεση μετάβαση του παιχνιδιού από την άμυνα στην επίθεση και δεν συνεργάστηκε ιδιαίτερα με τον Foden. Δεν θα φανεί σε κανέναν περίεργο, αν στο επόμενο παιχνίδι, ο James πάρει την ευκαιρία του ή ο Trippier επανέλθει στην φυσική του θέση.

Όσον αφορά τον τελευταίο, είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 456 επαγγελματικές του εμφανίσεις, μόλις τις  5 (με την χθεσινή) έχει αγωνιστεί ως αριστερό μπακ. Ο Southgate δήλωσε ότι τον χρησιμοποίησε στην συγκεκριμένη θέση λόγω της εμπειρίας και της καθοδήγησης την οποία μπορεί να προσφέρει , αλλά και για να υποστηρίξει τον άπειρο σε αυτό το επίπεδο, Tyrone Mings.

 

 

Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκε να συμμετάσχει στο παιχνίδι, όμως ήταν αλάνθαστος στα αμυντικά του καθήκοντα. Το παιχνίδι της Κροατίας με τις βαθιές μπαλιές αλλά και τις σέντρες, προφανώς και βοήθησε τον Mings να μην εκτεθεί, «καθαρίζοντας» αρκετές προσπάθειες. Ωστόσο απέναντι σε μία ομάδα με λιγότερο μονοδιάστατο επιθετικό πλάνο και σωστή ανάπτυξη, το δίδυμο Trippier-Mings ίσως να μην «δουλέψει» όπως στο πρώτο παιχνίδι. Τέλος ο John Stones στάθηκε στο ύψος του και προσπάθησε να προωθήσει το παιχνίδι γρηγορότερα στους μέσους.

Όσον αφορά το κέντρο της Aγγλίας, η χθεσινή προσφορά του Rice αντικατοπτρίζει τον ρόλο που εκείνος διαδραμάτισε στην εντυπωσιακή χρονιά που είχε ο Tomas Soucek με τα «Σφυριά». Ο Rice ήταν σταθερά μπροστά από την άμυνά του, ποτέ δεν ήταν πιο μπροστά από τον Phillips και απελευθέρωσε τον τελευταίο ως προς το επιθετικό κομμάτι. Η αποκάλυψη όμως, φυσικά και ήταν ο ποδοσφαιριστής της Leeds. Όσοι αναρωτιόνταν γιατί ήταν (εδώ και καιρό) στ