Απίθανες ιστορίες ποδοσφαιρικής… “τρέλας”

“Η τρέλα πάει στα βουνά”, λέει ο λαός μας. Αλλά μερικές φορές πάει και σε κάποιο νησί και συγκεκριμένα στην Αγγλία.

 

Το eyap.gr και ο Φώτης Κίτσος έψαξαν και βρήκαν τις πέντε πιο περίεργες, αστείες και “τρελές” ιστορίες που έχουν διαδραματιστεί στο αγγλικό πρωτάθλημα.


1. 
Rotherham, Αγγλία. Ανήμερα των Χριστουγέννων. Η τοπική ομάδα σε δύο μέρες παίζει αγώνα πρωταθλήματος. Δύο οπαδοί όμως έχουν άλλα σχέδια. Το βράδυ λοιπόν εισέβαλαν στο γήπεδο, ξήλωσαν τις βούλες των πέναλτι και τις έβαλαν σε διαφορετικά σημεία. Το αποτέλεσμα; Οι δύο οπαδοί κατηγορήθηκαν για κλοπή!

 

 

 

2. Βρισκόμαστε στο 1894. Sunderland και Derby έρχονται αντιμέτωπες για το πρωτάθλημα. Ο διαιτητής του αγώνα όμως άργησε να έρθει στο γήπεδο και αναγκαστικά κάποιος βοηθός τον αντικαθιστά. Όταν έφτασε στο γήπεδο ο διαιτητής είχε τελειώσει το ένα ημίχρονο. Και τι έγινε θα είπε, ας σφυρίξω κανονικά αφού έλειπα. Σφύριξε δύο ακόμα ημίχρονα. Ο αγώνας έληξε μετά από 135 λεπτά με το σκορ να λήγει 11-0.

 

 

3. Το 2009 στον αγώνα μεταξύ της West Ham και της Millwall για το League Cup στο Upton Park, οι οπαδοί των δύο ομάδων ήρθαν σε σύρραξη πριν τον αγώνα έξω από το γήπεδο, ενώ έγινε και εισβολή κατά την διάρκεια του αγώνα, τρεις φορές μάλιστα. Οι αρχές του γηπέδου χρειάστηκαν έξι λεπτά για να βγάλουν από το γήπεδο 50 περίπου φιλάθλους. Οι Αρχές ενημέρωσαν ότι 66 άτομα ενεπλάκησαν στα επεισόδια. Το παράξενο που είναι θα μου πείτε. Εκτός από τα επεισόδια που έγιναν στην Αγγλία, που από μόνο του είναι παράξενο γεγονός, αποκαλύφθηκε πως έξι από τα άτομα που ήταν μέσα στα επεισόδια, έκαναν γυρίσματα ταινίας που αφορούσε τη ζωή των χούλιγκαν.

 

 

4. Το 1937 πολλά παιχνίδια στην Αγγλία είχαν αναβληθεί λόγω κακών καιρικών συνθηκών αλλά και έντονης ομίχλης. Ένα όμως, αυτό ανάμεσα στην Chelsea και την Charlton στο Stamford Bridge, άρχισε κανονικά. Κατά την διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων Sam Bartram, δεν μπορούσε να δει και να διακρίνει κάποιον ποδοσφαιριστή μέσα στην ομίχλη, ακόμα και συμπαίκτη του, πιστεύοντας έτσι ότι η ομάδα του βρίσκεται συνεχώς στην επίθεση. Άρχισε λοιπόν να κάνει “βόλτες” στην περιοχή του για να ζεσταθεί, έχοντας όμως και την προσοχή του μην έρθει κανείς. Κάποια στιγμή, διακρίνει μια σκιά να τον πλησιάζει. Όταν έφτασε αρκετά κοντά και κατάφερε να τον δει, απόρησε. Ήταν ένας άνθρωπος της ασφάλειας του γηπέδου, αφού το ματς είχε ολοκληρωθεί εδώ και 45 λεπτά και ο τερματοφύλακας της Charlton δεν είχε καταλάβει τίποτα.

 

 

 

5. Το 1996, ο Graeme Souness ήταν προπονητής της Southampton. Μια μέρα δέχεται ένα τηλεφώνημα, από τον μοναδικό μέχρι και σήμερα Αφρικανό παίκτη που έχει κερδίσει Χρυσή Μπάλα, τον George Weah. Ο Λιβεριανός είπε στον Souness, ότι έχει έναν ξάδερφο, τον Ali Dia, που είναι 13 φορές διεθνής με την Σενεγάλη, πολύ καλός επιθετικός, έχει παίξει στην Paris Saint Germain και ότι ήθελε να τον στείλει να δοκιμαστεί στην Southampton, γιατί εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε αναζήτηση ομάδας.

 

 

Ο Souness δέχτηκε να τον δοκιμάσει και μια εβδομάδα αργότερα ο 31χρονος Σενεγαλέζος πήγε στα γραφεία της ομάδας και υπέγραψε δοκιμαστικό συμβόλαιο ενός μήνα. Στην μια και μοναδική προπόνηση που συμμετείχε απλά δεν βλεπόταν. Το φιλικό απέναντι στην ομάδα των αναπληρωματικών της Arsenal ακυρώθηκε λόγω κακού αγωνιστικού χώρου, οπότε ο Souness (βλέποντας την γκάφα που έχει κάνει) παίρνει το ρίσκο και τον συμπεριλαμβάνει στην αποστολή για τον αγώνα της Premier League εναντίον της Leeds, αφήνοντάς τον στον πάγκο.

Στο 32o λεπτό, ο εν ενεργεία τότε θρύλος της ομάδας Matt Le Tissier, ένιωσε ενοχλήσεις και ζήτησε αλλαγή. Ναι, ακριβώς. Όπως καλά σκεφτήκατε, προς έκπληξη όλων στην θέση του μπήκε ο Ali Dia. Με το νούμερο 33 στην πλάτη, ο Σεναγαλέζος έκανε το το όνειρο του πραγματικότητα, να παίξει στην Premier League. Οι φίλαθλοι περίμεναν να δουν το νέο απόκτημα της ομάδας σε δράση, αλλά αυτό που είδαν μόνο γέλια μπορούσε να προκαλέσει. Η ποιότητα και η απόδοση του Dia ήταν πολύ κακή και κάτω του μετρίου για το επίπεδο της Premier League. Ο Souness αγανακτισμένος, αναγκάζεται να τον αντικαταστήσει στο 53΄. Όπως σχολίασε ο Le Tissier μετά από χρόνια: “Η απόδοση του ήταν σχεδόν κωμική. Θεωρητικά είχε πάρει την θέση μου, αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε καμία θέση. Απλά περιφερόταν παντού. Δεν νομίζω ότι είχε αντιληφθεί σε ποια θέση παίζει. Έτρεχε στον αγωνιστικό χώρο σαν να τρέχει ο Μπάμπι το ελαφάκι πάνω σε πάγο. Ήταν κάπως στενάχωρο να το βλέπεις.” 

Ποιος ήταν όμως πραγματικά ο Ali Dia; Ο Ali Dia δεν είχε καμία σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ούτε με την Paris Saint Germain, ούτε με την Σενεγάλη. Ήταν ένας φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Portsmouth, ο οποίος εκείνη την εποχή στον ελεύθερο του χρόνο έπαιζε στην ερασιτεχνική Blyth Spartans. Μια μέρα μαζί με έναν συμφοιτητή του σκέφτηκαν να κάνουν αυτή την φάρσα στον προπονητή της Southampton, με τον συμφοιτητή να παριστάνει τον George Weah. Και να που τελικά η φάρσα έπιασε.

 

 

Την επομένη του αγώνα, ο Ali Dia επισκέφτηκε τον φυσιοθεραπευτή της ομάδας κάνοντας παράπονα για ενοχλήσεις και μετά από αυτό δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά. Μια εβδομάδα αργότερα η Southampton ακύρωσε το συμβόλαιο του. Ο Ali Dia πήρε το πτυχίο του μερικά χρόνια αργότερα, ενώ συνέχισε να παίζει μπάλα σε ερασιτεχνικές κατηγορίες όπου και τελικά αποσύρθηκε σε ηλικία 32 χρονών. Στο βιογραφικό του πάντως έχει να καυχιέται και μια μοναδική συμμετοχή σε αγώνα της Premier League, αλλά και πολλές ιστορίες να διηγείται στα εγγόνια του όπως το σύνθημα “Ali Dia is a liar, is a liar” και κάποιες αρνητικές διακρίσεις, όπως η παρουσία του στις λίστες “The 50 worst footballers” των Times, “Top 10 rubbish footballers” της Sun και “Top 50 worst strikers” της Daily Mail.

 

Συντάκτης: Φώτης Κίτσος