Εθνική Αγγλίας: Τι πρέπει να αλλάξει για να εδραιωθεί στους κορυφαίους

Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη πορεία των «Τριών Λιονταριών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, οι απαιτήσεις από την ομάδα του Gareth Southgate έχουν αυξηθεί και ήττες σαν την χθεσινή μάλλον «χτυπάνε» άσχημα στο μάτι.

 

Χθες το βράδυ είχαμε την πρεμιέρα του Nations League για την Εθνική Αγγλίας, η οποία υποδεχόμενη την Ισπανία στο Wembley, αν και προηγήθηκε στο σκορ, γνώρισε, εν τέλει, την ήττα με 2-1. Η αναμέτρηση επισκιάστηκε από τον σοβαρό αλλά και ανατριχιαστικό τραυματισμό του Luke Shaw στην σύγκρουση που είχε με τον Dani Carvajal, ωστόσο εμείς θα επικεντρωθούμε στα καθαρά αγωνιστικά και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία πρώτη εκτίμηση του τι πρέπει να αλλάξει ο Gareth Southgate, ώστε η Εθνική Αγγλίας να εδραιωθεί πλέον ανάμεσα στους κορυφαίους.

 

 

Εθνική Αγγλίας

 

 

Ο Rashford πρέπει να βρίσκεται τους αρχικούς «11»

 

Μετά από καιρό, ο Gareth Southgate εμπιστεύτηκε φανέλα βασικού στον Marcus Rashford, ο οποίος άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά κι έδειξε τι είναι ικανός να κάνει. Φυσικά, δεν μιλάμε για μία τέλεια εμφάνιση, από την στιγμή που απώλεσε κάποιες σημαντικές ευκαιρίες για γκολ, ωστόσο με αυτά που έκανε εντός αγωνιστικού χώρου, έδειξε τα θετικά που μπορεί να προσδώσει στον τρόπο παιχνιδιού των «Τριών Λιονταριών». Συνεχείς κινήσεις και τρεξίματα με μεγάλη ένταση, ένα χαρακτηριστικό που απαιτείται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο κι ένα στοιχείο το οποίο διαθέτει κι ο Raheem Sterling, με την μόνη διαφορά ότι ο ποδοσφαιριστής της Manchester United επιζητεί περισσότερες φορές κατά την διάρκεια του 90λεπτου να βρεθεί σε θέση για γκολ.

 

 

Εθνική Αγγλίας

 

 

 

Απαιτείται αμυντικό χαφ

 

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο η Εθνική Αγγλίας διέθετε μία εμφανέστατη αδυναμία, η οποία δεν ήταν άλλη από την απουσία αμυντικού χαφ στην βασική ενδεκάδα. Όταν ο πιο αμυντικός παίκτης στην τριάδα του κέντρου είναι ο Jordan Henderson, τότε εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους, η αδυναμία αυτή θα φαινόταν και με το παραπάνω. Προφανώς κι ο αρχηγός της Liverpool δεν είναι κακός παίκτης, απλώς ο τρόπος παιχνιδιού των «Reds» διαφέρει από τον αντίστοιχο της Εθνικής Αγγλίας και αυτό τον επηρεάζει, καθώς η απουσία αμυντικού χαφ δίπλα του στα «Τρία Λιοντάρια» αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική του αδυναμία. Henderson, Lingard και Alli συνθέτουν μία ικανή τριάδα και η συγκεκριμένη τριάδα ενδείκνυται για αναμετρήσεις με αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικότητας κι ο Gareth Southgate θα πρέπει να «σκαρφιστεί» ένα τρόπο ώστε προφυλάσσει καλύτερα την άμυνά του απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους, όπως ο χθεσινός.

 

 

 

 

 

Κάτι τρέχει με τον…Kane

 

Ο Harry Kane είναι αναμφίβολα ο πιο ποιοτικός Άγγλος επιθετικός αυτή την στιγμή κι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο κι αυτό από μόνο του το κάνει πολύ δύσκολο στον ομοσπονδιακό προπονητή να τον αφήσει εκτός ενδεκάδας σε κάποια παιχνίδια. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως ο επιθετικός της Tottenham είναι ο αρχηγός αυτής της νέας ομάδας, τότε αυτό γίνεται σχεδόν ανέφικτο. Παρ’ όλα αυτά, από τα knock-out του Παγκοσμίου Κυπέλλου κι έπειτα, ο Kane δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό καλό Kane με την Εθνική Αγγλίας κι ο Gareth Southgate καλείται να βρει ένα τρόπο να τον αφυπνίσει.

 

 

Εθνική Αγγλίας

 

 

 

Η νοοτροπία υπάρχει… η ποιότητα;

 

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν θεωρούμε πως οι παίκτες που συγκροτούν την τωρινή Εθνική Αγγλίας δεν έχουν την απαιτούμενη ποιότητα για να αγωνίζονται σε αυτή. Απλώς, η απουσία ενός χαφ-playmaker δεν γίνεται να κρυφτεί, όταν απέναντι σου έχεις την Ισπανία ή ομάδες παρόμοιου βεληνεκούς. Υπάρχουν κι άλλες αδυναμίες, όπως το πόσο προβλέψιμα ενδεχομένως μπορούν να γίνουν τα μπακ-χαφ, ωστόσο αυτό κατά την γνώμη μας είναι το πιο σημαντικό. Ο Lingard κι ο Alli όσο καλοί παίκτες κι αν είναι, σίγουρα δεν μπορούν να κατέβουν χαμηλά στο γήπεδο, να πάρουν την μπάλα και να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα με τις πάσες τους κι ο Gareth Southgate πρέπει οπωσδήποτε να βρει μία λύση στο εν λόγω πρόβλημα, ώστε να περάσει η ομάδα του στο επόμενο επίπεδο.