ΕΥΑΠ Fantasy Premier League Bootcamp (Part 1)

Με τη νέα σεζόν να βρίσκεται προ των πυλών ήρθε η ώρα να επανδρώσουμε το ρόστερ μας στο Fantasy. Οι «παλιοί» μπορείτε να αποχωρήσετε, οι υπόλοιποι λάβετε τη στάση προσοχής και δώστε βάση, γιατί αυτά που θα διαβάσετε είναι καίριας σημασίας για την κατάκτηση του στόχου.

 

Τι είναι λοιπόν το Fantasy; Το Fantasy δεν περιορίζεται μόνο στην Premier League, αλλά ούτε και στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν πολλά αθλήματα με πλατφόρμα για να παίξει κανείς σε μία Fantasy λίγκα, όπως μεταξύ άλλων το NBA, η Formula 1 και το Baseball. Κοινό γνώρισμα είναι η χρήση στατιστικών βάση των οποίων κερδίζουν πόντους οι παίκτες. Και ποιος είναι ο τελικός σκοπός; Η ομάδα σου να συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς από τους αντιπάλους σου, και να κατακτήσεις την κορυφή.

 

 

Στο Αγγλικό ποδόσφαιρο, ο πρώτος που οργάνωσε μία τέτοια λίγκα ήταν ο Bernie Donnely το 1971, αλλά το Fantasy τότε είχε αρκετά διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Δομή όμοια με τη σημερινή έλαβε το Fantasy το 1991 από τον Andrew Weinstein, ο οποίος αρχικά έκανε όλη τη δουλειά μόνος του, δημιουργώντας το πρόγραμμα που χειριζόταν στον υπολογιστή και ταχυδρομώντας ( ! ) τα αποτελέσματα στους παίκτες. Αργότερα χρειάστηκε και βοηθούς, λόγω του υψηλού φόρτου εργασίας, ενώ τελικά η Daily Telegraph ανέλαβε την διεξαγωγή του παιχνιδιού το 1993/94. Μάλιστα την δεύτερη σεζόν διοργάνωσης του Fantasy από την εφημερίδα νικητής αναδείχθηκε ο δωδεκάχρονος Jonathan Roberts κατακτώντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε περισσότερους από 340.000 παίκτες. Τη σημερινή του μορφή με το όνομα FPL την έλαβε το 2002-03.

 

Ξεκινώντας με το Fantasy

 

Για να φτιάξεις την ομάδα σου πρέπει αρχικά να μπεις στο επίσημο site της Premier League και να διαλέξεις την σχετική καρτέλα. Για να σου το κάνουμε πιο εύκολο, μπορείς να μπεις πατώντας εδώ(https://fantasy.premierleague.com/).Κάνεις την εγγραφή με το mail και βάζεις έναν κωδικό και είσαι έτοιμος να φτιάξεις το ρόστερ σου.

 

Βασική εκπαίδευση στελέχωσης ρόστερ

 

Ποια θα είναι όμως η δομή της ομάδας σου; Κάθε ρόστερ αποτελείται από 15 ποδοσφαιριστές, άλλα υπάρχουν περιορισμοί-κανόνες στην επιλογή των παικτών, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

α) Πρέπει να διαλέξεις δύο τερματοφύλακες, πέντε αμυντικούς, πέντε μέσους και τρεις επιθετικούς.

β) Έχεις ένα budget 100 εκατομμυρίων λιρών. Σου φαίνονται πολλά ε; Όταν δεν θα σου βγαίνει το ρόστερ που θες για 0,5Μ θα δεις τη «γλύκα» του παιχνιδιού.

γ) Ένας από τους σημαντικότερους περιορισμούς είναι αυτός που δε σου επιτρέπει να έχεις τρεις ποδοσφαιριστές από την ίδια ομάδα. Ξέρω ότι ήθελες να διαλέξεις όλη την ενδεκάδα της Liverpool, αλλά δεν γίνεται.

δ) Οι τιμές των ποδοσφαιριστών κυμαίνονται από 4Μ μέχρι 12.5Μ.

 

 

Επάνδρωση ενδεκάδας

 

Έφτιαξες το ρόστερ σου; Τώρα ήρθε η ώρα να παρατάξεις και την βασική σου ενδεκάδα στο «στίβο μάχης». Και εδώ όμως υπάρχουν περιορισμοί. Καταρχήν έχεις περιθώριο να κάνεις τις αλλαγές σου μέχρι μιάμιση ώρα πριν την έναρξη του πρώτου αγώνα της κάθε αγωνιστικής. Το σύστημα της ομάδας σου μπορεί να τροποποιείται κάθε αγωνιστική, αλλά πρέπει να έχεις πάντα μέσα τερματοφύλακα, τουλάχιστον τρεις αμυντικούς, minimum δύο μέσους και έστω έναν επιθετικό. Δεν μπορείς δηλαδή να παίξεις 5-5-0 ή 2-5-3.

Οι τέσσερις ποδοσφαιριστές που απομένουν είναι οι αναπληρωματικοί σου. Σε περίπτωση που κάποιος βασ