ΕΥΑΠ Fantasy Premier League Bootcamp (Part 2)

Στη δεύτερη φάση του bootcamp θα ασχοληθούμε με έννοιες σημαντικές για την κατανόηση του τρόπου σκοραρίσματος στο Fantasy, καθώς επίσης και με τις αυξομειώσεις των τιμών των ποδοσφαιριστών και πώς αυτές επηρεάζουν τα μεταγραφικά μας πλάνα. «Κερασάκι» στην τούρτα του σημερινού μαθήματος είναι η πρώτη επαφή με τα chips και το κύπελλο του Fantasy.

 

Bonus points system (BPS)

 

Όπως γράψαμε και στο πρώτο κομμάτι του bootcamp, ένας τρόπος να αυξήσει το σκορ του ένας ποδοσφαιριστής είναι να πάρει bonus πόντους. Με το BPS αξιολογείται πλειάδα στατιστικών, όπως μεταξύ άλλων επιτυχημένες πάσες ή τρίπλες και κάθε παίκτης που αγωνίζεται έχει ένα δικό του score. Οι τρεις ποδοσφαιριστές που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους πόντους στο BPS σε κάθε αγώνα θα επιβραβεύονται με bonus στο τελικό τους σκορ. Τρεις μπόνους πόντους θα πάρει ο πρώτος στα BPS, δύο ο δεύτερος και έναν ο τρίτος. Το σύνολο των κανόνων που καθορίζουν το σκορ στο BPS θα το βρείτε στην επίσημη σελίδα του FPL. Εμείς θα εστιάσουμε σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα που προκύπτει από τους πόντους που παίρνουν στο BPS οι ποδοσφαιριστές για τα γκολ που σκοράρουν.

 

 

Από το ανωτέρω, καταλαβαίνει κανείς ότι, παρότι οι επιθετικοί παίρνουν έναν πόντο λιγότερο για κάθε γκολ που σκοράρουν, έχουν παραπάνω πιθανότητες να καταλήξουν με bonus πόντους εάν σκοράρουν, ενώ εάν βάλουν δύο γκολ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρουν πάνω από δύο bonus.

 

Wall Street του Fantasy

 

Οι τιμές των ποδοσφαιριστών στο Fantasy ΔΕΝ μένουν σταθερές. Αυτό κάνει το παιχνίδι λίγο πιο δύσκολο και ενδιαφέρον ταυτόχρονα. Πώς όμως καθορίζεται η αύξηση ή μείωση της τιμής ενός ποδοσφαιριστή; Εξαρτάται από τη «δημοτικότητα» του. Έτσι, εάν τον αγοράζουν πολλοί η τιμή του αυξάνεται, ενώ εάν τον πουλάνε η τιμή του μειώνεται. Μερικοί πολύ σημαντικοί κανόνες που διέπουν τις αλλαγές των τιμών είναι οι εξής:

  • Η τιμή ενός παίκτη μπορεί να αλλάξει μόνο κατά 0,1M£ τη μέρα και μάξιμουμ κατά 0,3M£ την εβδομάδα
  • Η αλλαγή των τιμών γίνεται ταυτόχρονα και συγκεκριμένη ώρα της ημέρας
  • Εάν πουλάς έναν ποδοσφαιριστή του οποίου η αξία ανέβηκε από τότε που τον αγόρασες τότε έχεις το μισό της προστιθέμενης αξίας σαν κέρδος. Π.χ. Η τιμή το παίκτη Χ αυξήθηκε από 8.0M£ σε 8.4M£. Εάν τον πουλήσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο 8.2M£!
  • Εάν πουλάς ένα ποδοσφαιριστή του οποίου η αξία μειώθηκε από τότε που τον αγόρασες τότε τον πουλάς για την πραγματική του τιμή. Π.χ. Η τιμή του παίκτη Ψ μειώθηκε από 8.0M£ σε 7.7M£. Εάν τον πουλήσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις 7.7M£.

Μπερδευτήκατε; Όλοι βρέθηκαν σε αυτή τη θέση όταν ξεκίνησαν να παίζουν Fantasy, μία-δύο αγωνιστικές αρκούν για να «μπείτε στο πνεύμα». Το σημαντικό είναι να φροντίσετε να αυξήσετε λίγο την αξία της ομάδας σας, κάτι που θα σας φανεί πολύ χρήσιμο όταν θα παίξετε την Wildcard σας (βλέπε παρακάτω).

 

 

Chips, blanks and doubles

 

Οι «κενές» αγωνιστικές –blank gameweeks- είναι το αποτέλεσμα των αγώνων του League Cup και των αγώνων του FA Cup που έρχονται σε «σύγκρουση» με τους αγώνες πρωταθλήματος και αναγκάζουν τις αναβολές των παιχνιδιών των εμπλεκόμενων ομάδων. Επομένως, δημιουργούνται «κενά» αν οι αναβολές δεν μπορούν να μεταφερθούν μεσοβδόμαδα στην ίδια αγωνιστική. Στις Blank gameweeeks(BGW) οι ποδοσφαιριστές των ομάδων θα συγκεντρώσουν μηδέν πόντους, επομένως είτε πρέπει να τους ξεφορτωθούμε έγκαιρα είτε να αξιοποιήσουμε κάποιο από τα chips μας.

Double gameweeks(DGW), αντίστοιχα προκύπτουν από τη στιγμή που τα εξ αναβολής παιχνίδια μεταφέρονται μεσοβδόμαδα σε μια μελλοντική αγωνιστική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μερικές ομάδες θα παίξουν δύο φορές σε μία αγωνιστική. Στο φετινό πρόγραμμα των αγώνων που έχει α