Το χρυσό έτος του Wrocław

Το Wrocław (ελληνιστί Βρότσγουαφ, ή ευκολότερα Βρότσλαφ) είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Πολωνία, αλλά παρά τον πλουραλισμό που διακρίνει τη στρογγυλή θεά στη χώρα του Lewandowski, το ίδιο δεν έχει πανηγυρίσει πολλές στιγμές στο παρελθόν. Το 2012 όμως, μπορεί να χαρακτηριστεί μία χρονιά με σπουδαία συγκομιδή για τους Σιλεσιανούς.

 

Ερχόμενος στην πρωτεύουσα τη Σιλεσίας, ο σωστός ποδοσφαιρόφιλος μαθαίνει πως το Wrocław ανήκει στις πόλεις της μίας ομάδας. Αν είσαι ντόπιος και ασχολείσαι με το άθλημα, οφείλεις να υποστηρίζεις την τοπική ομάδα, το καμάρι του τόπου, όπου και να είσαι. Η Śląsk Wrocław ξεκίνησε να υπάρχει λίγο καιρό μετά το πέρας των εχθροπραξιών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με έτος ίδρυσης το 1947. Από την πρώτη της συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία της χώρας μετράει δύο κύπελλα (1976, 1987) και δύο πρωταθλήματα. Ένα το 1977 και άλλο ένα σχετικά πρόσφατα, το 2012, την ίδια χρονιά που η Πολωνία διοργάνωνε εξ ημισείας με την Ουκρανία το τρίτο Euro που κατέληξε στην Ισπανίας.

Για την ομάδα της Śląsk, η επιτυχία του πρωταθλήματος δεν ήταν κάτι που χτιζόταν κομμάτι κομμάτι για χρόνια μέχρι που απέδωσε καρπούς. Έχουν πει για το πολωνικό πρωτάθλημα πως «κανείς δε θέλει να το πάρει». Παρά την αδιαμφισβήτητη υπεροχή της Legia τα τελευταία χρόνια (πέντε από τα τελευταία επτά πρωταθλήματα), είναι πολύ έντονο το φαινόμενο ομάδες να χάνουν πολύ εύκολα τα πρωτεία που με κόπο πήραν και σερί νικών να σπάνε ανεπανόρθωτα. Πέρσι με μία σχετικά αδύναμη Legia, η Lechia Gdańsk είχε καπαρώσει από το πρώτο μισό του πρωταθλήματος την πρώτη θέση και φαινόταν πως θα στεφόταν για πρώτη φορά πρωταθλήτρια, όμως στα play-offs κατάφερε και να αυτοκτονήσει, αφήνοντας τη θέση στην Piast Gliwice και το δικό της πρώτο πρωτάθλημα.

Δύο χρόνια πριν το πρωτάθλημά της, λίγα πρόδιδαν το τι θα ακολουθήσει. Το 2010 η Śląsk μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα αλλά κακή συνέχεια, τερματίζει ένατη, μακριά μεν από κινδύνους υποβιβασμού, αλλά κι ακόμη πιο μακριά από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διάκριση. Ο κόσμος δεν ήταν ακριβώς ενθουσιασμένος και η ομάδα στα εντός έδρας της παιχνίδια (στο παλιό γήπεδο ακόμα) κόβει κατά μέσο όρο 6000 εισιτήρια. Την επόμενη χρονιά και μετά από ένα πολύ κακό ξεκίνημα (μία νίκη, μία ισοπαλία και πέντε ήττες) φτάνει στην όγδοη αγωνιστική όπου κι αναλαμβάνει ο έμπειρος προπονητής Orest Lenczyk, στο 21ο του πόστο στους πάγκους της χώρας του. Το κλίμα αλλάζει κι οι «Wojskowi» από εκεί που φοβόντουσαν, δικαιολογημένα, σενάρια υποβιβασμού, ξεκίνησαν να ονειρεύονται επιστροφή στην Ευρώπη μετά από 24 χρόνια. Στη χειμερινή διακοπή ο βαθμολογικός π