H Λίβερπουλ, το «γλίστρημα» και η τέχνη της καθυστέρησης

Ήταν Απρίλιος του 2014 όταν η Τσέλσι επισκεπτόταν το Άνφιλντ για να κρίνει κατά πολύ αν η Λίβερπουλ θα κατάφερνε να κατακτήσει τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ.

 

Ο Ζοσέ Μουρίνιο κατά την θητεία του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λοιδορήθηκε ουκ ολίγες φορές για το αμυντικό του στυλ, το αποκρουστικό «Park The Bus» και την φιλοσοφία της αποφυγής της ήττας περισσότερο από την ίδια την νίκη. Πολλάκις οι Άγγλοι φίλαθλοι έγιναν μάρτυρες των απίστευτων «τακτικών» του για να μην χάσει η ομάδα του, όμως το απόγειο αυτής της προπονητικής συμπεριφοράς έλαβε χώρα στο Άνφιλντ στις 27 Απριλίου του 2014, όταν η Τσέλσι «καθυστέρησε» την απονομή τίτλου στην Λίβερπουλ του υπερηχητικού τότε Λουίς Σουάρεζ.

Αν απορείτε πως δεν γνωρίζετε μια τέτοια ιστορία, αυτό συμβαίνει γιατί ένα άλλο γεγονός, πιο σημαδιακό και σημαντικό στα μάτια της πλειοψηφίας, το επικάλυψε κατά κράτος. Το περίφημο «γλίστρημα» του Στίβεν Τζέραρντ στο πρώτο γκολ της αναμέτρησης από τον Ντεμπά Μπα «έδεσε» άψογα με τον ηχηρό όρκο του εμβληματικού αρχηγού ότι δεν πρέπει να αφήσουν τον τίτλο να «γλιστρήσει». Έτσι ο «Special One» δεν έλαβε ποτέ την δριμεία κριτική, για τους αντιπάλους, και τις «δάφνες» για το κατόρθωμα του, από τους υποστηρικτές, που άξιζε με τις πράξεις του.

 

λίβερπουλ γλίστρημα

 

Σήμερα όμως η αλήθεια θα λάμψει και αντί για τα γκολ των Γουίλιαν και Μπα, το παραπάτημα του Τζέραρντ και το τι ακολούθησε με το τραγικό αποτέλεσμα απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας και την απώλεια τίτλου, θα σας παρουσιάσουμε το σπουδαιότερο «έργο» της τέχνης της καθυστέρησης. Τότε που ο αμφιλεγόμενος Πορτογάλος τεχνικός ενορχήστρωσε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, που έμοιαζε απωθητικό ακόμα και στους παίκτες του, όμως είχε έναν και μοναδικό στόχο, να χαλάσει το πάρτι που είχε στήσει η Λίβερπουλ.

Πριν βιαστείτε να τον κρίνετε αρνητικά και μπούμε στις «ανατριχιαστικές» λεπτομέρειες του ειδεχθούς πλάνου του, πρέπει να πούμε πως η κατάσταση για τον Μουρίνιο εκείνο το χρονικό σημείο δεν ήταν ιδανική. Η ομάδα φαινόταν πια πως θα έμενε χωρίς τίτλο για πρώτη σεζόν μετά από μια πενταετία, οι παίκτες του με εξαίρεση τον Αζάρ έπαιζαν σταθερά αλλά μέτρια και ο ίδιος κατηγορούνταν πως είχε επιστρέψει στους «Μπλε» σαν μια ξεπερασμένη εκδοχή του κάποτε θρυλικού εαυτού του.

Μια τέτοια εκδοχή μάλιστα παρουσίασε πριν τον αγώνα, πηγαίνοντας στην συνέντευξη τύπου αξύριστος και ακούρευτος, με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και «πετώντας» φήμες πως έχει ταξιδέψει χωριστά από την ομάδα του στο Λίβερπουλ λόγω ασθένειας. Με τον επαναληπτικό του ημιτελικού του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης να απέχει μόλις τρεις ημέρες, αναγκάστηκε μάλιστα να κατεβάσει μια ενδεκάδα χωρίς Τέρι, Τσέχ και Αζάρ με τις θέσεις τους να παίρνουν ο για πρώτη φορά βασικός 20χρονος Τσέχος Κάλας, ο γηραιότερος παίκτης του πρωταθλήματος τότε Σβάρτσερ (41χρονος πορτιέρο) και ένας εντελώς άσημος τότε Αιγύπτιος με λιγότερα από 400 αγωνιστικά λεπτά με το όνομα Μο Σαλάχ!

 

λίβερπουλ γλίστρημα

 

Πριν την έναρξη του παιχνιδιού ο Μουρίνιο μάζεψε λοιπόν τους παίκτες του στον συνεδριακό χώρο του Liverpool Malmaison Hotel και τους ξεκαθάρισε πως η Τσέλσι δεν θα γίνει ο «γελωτοποιός» του ξέφρενου πάρτι που είχαν στήσει οι φίλοι των «Κόκκινων» ενόψει του πρώτου τίτλου της Πρέμιερ Λιγκ στην ιστορία τους. «Σας το λέω με τον πιο απλό τρόπο. Κοιτάξτε γύρω σας, αυτό είναι τσίρκο. Και θέλουν εμάς να είμαστε οι κλόουν. Αυτό αποκλείεται να συμβεί. Η Λίβερπουλ ας γίνει πρωταθλήτρια δεν με πειράζει, όμως εμείς δεν θα είμαστε η ομάδα που θα της χαρίσει την τίτλο. Δεν ήρθαμε εδώ να πάρουμε μέρος στο πάρτι, αλλά να το χαλάσουμε!».

Πρώτη εντολή ήταν τουλάχιστον δύο παίκτες να έχουν κιτρινιστεί για καθυστέρηση μέχρι το ημίχρονο, ενώ στο πρώτο goal-kick ο Ιβάνοβιτς είχε την οδηγία να σπριντάρει στην αντίθετη κατεύθυνση ως την άκρη της γραμμής και έπειτα ο Σβάρτσερ να του φωνάξει πως δεν μπορεί να εκτελέσει το στημένο ώστε να το αναλάβει ο Σέρβος! Μάλιστα αφού έγινε αυτό ο Αυστραλός πορτιέρο χρειάστηκε 15 (!) δευτερόλεπτα για να εκτελέσει το επόμενο ελεύθερο.

Στα επόμενα λεπτά ο Αθπιλικουέτα παρατηρήθηκε δις από τον διαιτητή για λανθασμένη θέση στο πλάγιο με σκοπό να αργήσει και ο Σούρλε γύρισε από θέση έξω δεξιά την μπάλα στον τερματοφύλακά του, ενώ φαινομενικά η ομάδα του μπορούσε να βγει στην αντεπίθεση. Κάπως έτσι ήδη από το τρίτο λεπτό Σουάρεζ και Τζέραρντ φανερά εκνευρισμένοι παραπονούνταν σε κάθε φάση, με αποκορύφωμα την φάση του 6′ όταν ο αρχηγός της Λίβερπουλ μαζί με τον Φλάναγκαν πάλεψαν με τον Μουρίνιο για να του πάρουν την μπάλα που είχε κρύψει πίσω από την πλάτη του.

 

λουίς σουάρεζ

 

«Θυμάμαι από το πρώτο σφύριγμα να τον ακούω να φωνάζει από τον πάγκο να πάρουμε τον χρόνο μας. Το σχέδιο ήταν να μην τους αφήσουμε να βρουν ρυθμό σε καμία στιγμή του ματς και να εξοργίσουμε τους οπαδούς τους από την αρχή. Μας είπε πως το παιχνίδι θέλει να διεξαχθεί εν μέσω αποδοκιμασιών. Όσο παράδοξο κι αν μας ακούστηκε τότε, μόλις μπήκαμε στον αγωνιστικό χώρο αυτό δούλεψε τέλεια», θυμάται γελώντας ο Σβάρτσερ, που τότε έπρεπε να αντιμετωπίσει την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος.

Όσο η ώρα περνούσε κάτι εντελώς παράξενο συνέβαινε στον αγωνιστικό χώρο. Η Λίβερπουλ αντί να προσπαθεί να επιταχύνει και να επιτίθεται μαζικά με κάθε ευκαιρία άρχισε να μιμείται την Τσέλσι. Ο φρενήρης ρυθμός που συνήθως έπαιρναν αποφάσεις παίκτες όπως οι Κουτίνιο και Στέρλινγκ έμοιαζε να έχει εξαφανιστεί και πριν από κάθε πάσα ή εκτέλεση στημένου τα κορμιά τους έμοιαζαν δύσκαμπτα και αβέβαια. Ο «Special One» τους είχε γεμίσει με ανασφάλεια και άγχος, αναγκάζοντας τους να σκέφτονται υπερβολικά την οποιαδήποτε προσπάθεια.

 

λίβερπουλ γλίστρημα

 

Χαρακτηριστική εικόνα του πρώτου ημιχρόνου είναι η σκηνή στην οποία ο Σουάρεζ έχει πιάσει τον Αθπιλικουέτα και τον ρωτάει με παράπονο γιατί το κάνουν αυτό, γιατί δεν παίζουν όπως κάθε ματς, με τον Βάσκο να έχει πάρει το πιο αδιάφορο και χαιρέκακο ύφος στον κόσμο. Το «κερασάκι» στην τούρτα δεν άργησε να έρθει, όταν φυσικά γλίστρησε ο Τζέραρντ. Ακόμα κι αυτό όμως ίσως να μην είχε συμβεί αν ήταν πιο ζεστός, αφού παρά την μαχητικότητα του σε εκείνο το ματς είχε το πέμπτο χειρότερο ποσοστό πασών (84,2 %) μεταξύ των συμπαικτών του.

Η προφητεία του Μουρίνιο είχε βγει πραγματική. Αρκετοί παίκτες του μαρτυρούν πως τους είχε εξηγήσει ότι αν όλα λειτουργήσουν όπως τα έχει σχεδιάσει προς το τέλος του ημιχρόνου οι «Κόκκινοι» θα αναγκαστούν να ανεβάσουν πολλούς παίκτες ψηλά και θα δημιουργηθεί η καλύτερη ευκαιρία της ομάδας του από λάθος. Μάλιστα είχε τονίσει πως όσο σημαντικότερος είναι ο παίκτης που θα κάνει το λάθος, τόσο καλύτερο θα είναι για τους «Μπλε», καθώς αυτό θα επηρεάσει σχεδόν καταδικαστικά τους αντιπάλους.

Το αποτέλεσμα θα είναι στο δεύτερο μέρος ο Τζέραρντ να πραγματοποιήσει οκτώ (!) σουτ προς τον Σβάρτσερ από μέσο όρο απόστασης τα 25 μέτρα το καθένα, χωρίς κανένα να προβληματίζει ιδιαίτερα τον Αυστραλό τερματοφύλακα. To 73-27% στην κατοχή δεν σήμαινε ουσιαστικά τίποτα στα τεκταινόμενα του ματς και για μια ακόμα φορά στις καθυστερήσεις (90+4′) η Τσέλσι «χτύπησε» ξανά και τελείωσε το ματς με τον Γουίλιαν. «Μας θέλανε για κλόουν! Μας θέλανε για κλόουν!», θα φωνάζει ο Πορτογάλος, ενώ πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί.

 

μουρίνιο τσέλσι

 

Αν και κανείς δεν θα παρακολουθούσε ξανά τον αγώνα, ούτε αν τον πλήρωναν, η «ιδιοφυΐα» του Μουρίνιο κατάφερε να του δώσει τεράστια αξία, κάνοντάς τον έναν από τους πιο ιστορικούς των τελευταίων ετών. Ο πρώην βοηθός του «Special One» στο ξεκίνημα του στους «Μπλε», Μπρένταν Ρότζερς, θέλησε γρήγορα να κάνει το παιχνίδι να ξεχαστεί, υπερασπιζόμενος σθεναρά τον αρχηγό του. Με αυτόν τον τρόπο όμως άφησε τον αντίπαλο προπονητή να δώσει ένα ακόμα σόου!

«Καθυστέρηση; Τι είναι αυτό; Πότε το κάναμε; Καλύτερα να συζητήσετε το παιχνίδι με τους ανάλυτές σας. Έχετε τον Τζέιμι Ρέντκναπ στην εκπομπή. Ρωτήστε τον. Όλα έχουν να κάνουν με την νίκη. Είναι ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό μυαλό και θα σας τα εξηγήσει υπέροχα. Εμείς τώρα πρέπει γρήγορα αυτήν την φορά να συγκεντρωθούμε στον επερχόμενο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ!».

 

Κάνε follow τη σελίδα μας στο Instagram για περισσότερο υλικό από τα αγγλικά γήπεδα, αλλά και ποδοσφαιρικές ιστορίες που δεν θα διαβάσεις αλλού!