Η Γουέστ Χαμ «φεσώνει» 1 δις λίρες το αγγλικό δημόσιο με τη χρήση του Ολυμπιακού Σταδίου

Δημοσίευμα σε αγγλικό Μέσο αποκαλύπτει ότι η Γουέστ Χαμ κάνει κατάχρηση της συμφωνίας με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Ολυμπιακού Σταδίου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε «φέσι» ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών ως το 2029!

Δημοσίευμα του «In The Money» φέρνει στο φως αποκαλύψεις σχετικά με τη διαμάχη που μαίνεται ανάμεσα στη Γουέστ Χαμ και την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Σταδίου του ΛονδίνουLLDC.

Ο σύλλογος της Premier League μετακόμισε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου το 2016, αφήνοντας το Άπτον Παρκ, μία κίνηση όμως που όπως αναφέρει το δημοσίευμα βαραίνει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο ταμείο. Σε τόσο μεγάλο βαθμό μάλιστα που μπορεί να φτάσει και το 1 δισεκατομμύριο λίρες!

Η Λιν Γκάρνερ, Διευθύνων Σύμβουλος της LLDC, είπε σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της συνέλευσης του Λονδίνου ότι υπήρχε «μια συνεχιζόμενη, σημαντική οικονομική και νομική διαμάχη με τη Γουέστ Χαμ».

Πηγές επιβεβαίωσαν ότι αυτό αφορά το μέρος των χρημάτων που οφείλονται στην LLDC από μια επένδυση του Τσέχου επιχειρηματία Ντάνιελ Κρετίνσκι τον Νοέμβριο του 2021. Ο Κρετίνσκι πλήρωσε 168,75 εκατομμύρια λίρες για το 27% του συλλόγου.

Σύμφωνα με τους όρους της μίσθωσης του γηπέδου, η Γουέστ Χαμ έπρεπε να πληρώσει ένα τέλος στην LLDC εάν οι ιδιοκτήτες του συλλόγου επωφεληθούν οικονομικά από τη μετακόμιση στο γήπεδο εντός 10 ετών από την υπογραφή της συμφωνίας. Για παράδειγμα μία τέτοια περίπτωση θα ήταν να πωληθεί μέρος του συλλόγου. Η επένδυση του Κρετίνσκι ήταν μέσα στη 10ετή περίοδο που ξεκίνησε όταν η Γουέστ Χαμ υπέγραψε τη συμφωνία της τον Μάρτιο του 2013, για να μετακομίσει από τη σεζόν 2016-17.

Η Γουέστ Χαμ έχει πληρώσει μια ποινική ρήτρα αξίας 2,6 εκατομμυρίων λιρών, αλλά η LLDC, που έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «η μίσθωση της Γουέστ Χαμ ρουφάει χρήματα από το δημόσιο ταμείο», πιστεύει ότι της οφείλονται περισσότερα. Το ακριβές ποσό δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο νούμερο, με βάση τις αξιώσεις της LLDC.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τις «δωρεάν» υπηρεσίες που λάμβανε η Γουέστ Χαμ από το 2018. Συγκεκριμένα, η Γκάρνερ αποκάλυψε «Δεν πληρώνουν τίποτα για τη διαχείριση, τη θέρμανση, τη συντήρηση, τον καθαρισμό ή ακόμα και τον εξοπλισμό, όπως δοκάρια και δίχτυα. Ούτε πληρώνουν το προσωπικό της εστίασης, και ενώ η LLDC, ή μάλλον η θυγατρική εταιρεία της LLDC (που ονομάζεται E20 Stadium LLP) έχει έσοδα από φαγητό και ποτό, η Γουέστ Χαμ έχει οικονομικά πλεονεκτήματα που δεν έχουν οι περισσότεροι σύλλογοι».

Από την πλευρά του ο σύλλογος αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε σε σχέση με τα παραπάνω.

Το πρόβλημα βέβαια δεν σταματά εκεί. Η αγγλική κυβέρνηση χρησιμοποίησε 486 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή του σταδίου και πρόσφερε το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον 274 εκατομμυρίων λιρών για τη μετατροπή του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Γουέστ Χαμ από την πλευρά της πλήρωσε 15 εκατομμύρια λίρες, ενώ το Συμβούλιο του Νιούχαμ συνεισέφερε 40 εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, πέρα ​​από αυτά τα 760 εκατομμύρια, η «E20 Stadium» έχει συνεχείς απώλειες από τότε που μετακόμισε η Γουέστ Χαμ, μεταξύ 19,6 και 29,1 εκατομμυρίων λιρών ετησίως.

Οι απώλειες «μόνο» 10 εκατομμυρίων λιρών ετησίως στο μέλλον θεωρούνται «εξαιρετικά αισιόδοξες» από τη Συνέλευση του Λονδίνου στα επίσημα έγγραφα και είναι πιθανό να παραμείνουν πιο κοντά στα 20 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Με αυτόν τον ρυθμό, οι δαπάνες για το στάδιο (το μεγαλύτερο μέρος από δημόσιο χρήμα) θα φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο λίρες μέχρι το 2029.

Ακολουθήστε την σελίδα μας στο Instagram εδώ!