Και εγένετο πρωτάθλημα Αγγλίας!

Σαν σήμερα, το μακρινό 1888, ο Σκωτσέζος William McGregor, ο οποίος ήταν και διοικητικό στέλεχος της Aston Villa, ίδρυσε το πρωτάθλημα Αγγλίας ή όπως τότε ονομάστηκε Football League.

 

Τα πρώτα μέλη της διοργάνωσης ήταν οι παρακάτω ομάδες:

Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke, West Bromwich Albion και Wolverhampton Wanderers.

O McGregor πρότεινε πρώτος την ιδέα, στις 2 του ίδιου μήνα. Είκοσι μέρες αργότερα, έγινε η πρώτη ανεπίσημη συνάντηση των παραπάνω συλλόγων. Η επίσημη παρουσίαση του πρωταθλήματος διεξήχθη στις 17 Απριλίου, ενώ η πρώτη σεζόν ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

 

 

Πριν τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης διοργάνωσης, οι 12 σύλλογοι κανόνιζαν τα παιχνίδια που θα δώσουν, όποτε επιθυμούσαν. Με το νέο πρωτάθλημα, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Η κάθε ομάδα έπαιζε με τις υπόλοιπες έντεκα, δύο φορές, μια εντός έδρας και μια εκτός έδρας, όπως και σήμερα. Η διαφορά τότε, ήταν πως η νίκη έδινε δύο πόντους και η ισοπαλία έναν. Για την ιστορία, η Preston North End ήταν η πρώτη κάτοχος του τίτλου.

Σήμερα, η συγκεκριμένη διοργάνωση, με ονομασία English Football League, έχει χωριστεί σε τρεις κατηγορίες. Την Championship και τις League One και League Two. Μέχρι και το 1992 η Football League First Division, ήταν η πρώτη κατηγορία της Αγγλίας. Έπειτα, δημιουργήθηκε η Premier League, κατεβάζοντας την First Division ένα επίπεδο, στην πυραμίδα του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Το 2004, η First Division μετονομάστηκε σε Football League Championship, και οι Second και Thrid Division, σε League One και League Two.

 

Συντάκτης: Θανάσης Παπαδημητρίου