Οι νέοι της ΜΚ Ντονς, πέρα από ωραίοι, είναι κι… αλλιώς

Αποτελεί μία από τις πιο αντιπαθείς ομάδες στο Νησί, όμως η ΜΚ Ντονς κάνει συνεχώς βήματα προόδου, θέλοντας να αποτινάξει το «στίγμα» της νέας Γουίμπλεντον.

 

Η «ανεπαρκής» νίκη της προηγούμενης Κυριακής που πέτυχε η ΜΚ Ντονς ενάντια στην Γουίκομ σίγουρα λειτούργησε ως μία μικρή παρηγοριά στον μικρό, αλλά αξιοθαύμαστο πυρήνα φιλάθλων που διατηρεί η αυθεντική Γουίμπλεντον στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Το γκολ που από νωρίς πέτυχε ο Τρόι Πάροτ δεν συνοδεύτηκε από κάποιο ακόμα και το προβάδισμα δύο γκολ που διατηρούσε η Γουίκομ από τον πρώτο αγώνα των ημιτελικών της League One την έστειλε στον τελικό του Γουέμπλεϊ για να διασταυρώσει τα ξίφη της με την Σάντερλαντ.

Η «αποτυχία» της ΜΚ να ξεπεράσει το εμπόδιο μιας ομάδας, που μόλις την προηγούμενη χρονιά έκανε την παρθενική της συμμετοχή στην Τσάμπιονσιπ, την κατηγορία για την οποία τώρα θα επαναδιεκδικήσει τη συμμετοχή της, μόνο αποτυχία δεν είναι. Ενώ μέχρι και σήμερα, 18 χρόνια μετά την γέννηση της ομάδας από την παλιά Γουίμπλεντον, πολλοί αρνούνται να αναγνωρίσουν την ύπαρξή της, η «Franchise FC» με τα κατορθώματά της στο χορτάρι καθιστά όλο και δυσκολότερο να την αγνοεί κανείς.

Η ΜΚ Ντονς κατέλαβε φέτος την 3η θέση της τρίτης κατηγορίας και πέτυχε το καλύτερο πλασάρισμα πρωταθλήματος που έχει κάνει από το 2016 και την μοναδική της συμμετοχή στην Τσάμπιονσιπ, απ’ όπου κι υποβιβάστηκε. Μάλιστα, φέτος μέχρι και την τελευταία αγωνιστική κυνηγούσε με ρεαλιστικές πιθανότητες την απευθείας άνοδο. Στο φινάλε της σεζόν, σε έναν αγώνα όπου ήθελε οπωσδήποτε νίκη για να έχει ακόμη ελπίδες για τη 2η θέση, όχι μόνο στάθηκε στο ύψος της, αλλά κατακρεούργησε με 0-5 την Πλίμουθ Αργκάιλ εκτός έδρας (δίνοντας έτσι ειρωνικά την τελευταία θέση των πλέι-οφ στην Γουίκομ, η οποια και την απέκλεισε).

 

τρόι πάροτ

 

Όμως ένα ακόμη διπλό, αυτό της Ρόδεραμ στην Τζίλιγχαμ έδωσε στους «Μίλερς» την ευκαιρία να κρατήσουν αυτοί την απευθείας άνοδο για τον εαυτό τους. Ο τερματισμός στην 3η θέση είναι μία μεγάλη βελτίωση από την ομάδα που τελείωσε το πρωτάθλημα πέρυσι ακριβώς δέκα θέσεις παρακάτω, στην ασφαλή αλλά αδιάφορη 13η θέση. Το καλοκαίρι που ακολούθησε ο πρώην προπονητής της ομάδας, Ράσελ Μάρτιν, πήρε μόνος του την «άνοδο» στην Τσάμπιονσιπ, χάρη στην Σουόνσι που τον επέλεξε ως τον νέο προπονητή της και άφησε τη θέση στο Μίλτον Κέινς άδεια.

Δύο βδομάδες μετά, τη θέση γέμισε ο Λίαμ Μάνινγκ, πρώην ποδοσφαιριστής της non-league, πρώην προπονητής της Κ-23 της Γουέστ Χαμ και μέχρι εκείνες τις μέρες, προπονητής της Λόμελ, συλλόγου στην δεύτερη κατηγορία του Βελγίου. Οι φίλαθλοι γύρω από το Στέιντιουμ ΜΚ δύσκολα θα ενθουσιάστηκαν, ακόμη και με δεδομένη την πρακτική της ομάδας να δίνει ευκαιρίες σε νέους προπονητές που κάνουν το πρώτο βήμα στην καριέρα τους. Ήδη επιτυχημένα παραδείγματα αποτελούν ο Καρλ Ρόμπινσον, ο Πολ Ινς και φυσικά ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο!

Η ίδια προσέγγιση υπάρχει μάλιστα και με τους ποδοσφαιριστές, σε ένα αξιοθαύμαστο γνώρισμα της ΜΚ. Ο σκόρερ του δεύτερου ημιτελικού, Πάροτ, είναι ο 20χρονος δανεικός επιθετικός της Τότεναμ που έχει γράψει και μερικά λεπτά στην Πρέμιερ Λιγκ πριν καν ακόμη κλείσει τα 18 του. Άλλος ένας δανεικός στην επίθεση της φέτος είναι ο Θίο Κορμπινού της Γουλβς. Φυσικά, από μία τέτοια λίστα δε μπορεί να λείπει ο ντόπιος Ντέλε Άλι, ο οποίος φεύγοντας για την Τότεναμ έφερε στα ταμεία του συλλόγου πέντε εκατομμύρια λίρες. Φέτος διατηρεί ένα από τα νεαρότερα ρόστερ στο πρωτάθλημα, με μέση ηλικία τα 23,9 έτη.

 

μκ ντονς νέοι

 

Δεδομένου πως ο μέσος όρος ανεβαίνει χάρη στον 37χρονο αρχηγό Ντιν Λιούινγκτον, που βρίσκεται στην ομάδα από την παλιά της μορφή κιόλας, ή πως τον Ιανουάριο έφυγε ο 21χρονος μέσος Ματ Ο’Ράιλι για την Σέλτικ, καταλαβαίνει κανείς τις ηλικίες που κυκλοφορούν στα αποδυτήρια του γηπέδου. Σε ένα άλλο στατιστικό, φαίνεται πως η ΜΚ Ντονς είναι η ομάδα που δίνει, με διαφορά, τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής σε παίκτες κάτω των 23 ετών. Από τις υπόλοιπες τέσσερις ομάδες που συμπληρώνουν αυτό το top-5, οι τρεις υποβιβάστηκαν!

Η ΜΚ, δηλαδή, όχι μόνο πήρε ένα τεράστιο ρίσκο με τις επιλογές στο ρόστερ, αλλά κατάφερε να φτάσει μόλις 90 λεπτά μακρυά από το να καταφέρει την επόμενη χρονιά να την χωρίζουν δύο κατηγορίες με τρεις απ’ τις τέσσερις άλλες ομάδες που ακολούθησαν την ίδια τακτική. Οι αρχές βάσει των οποίων δουλεύει ο αμφιλεγόμενος σύλλογος του Μίλτον Κέινς φέρνουν στο μυαλό μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους που δίνουν έμφαση στην προώθηση νεαρών ταλέντων αντί στη δημιουργία μιας δυνατότερης ομάδας στο «τώρα», όπως ο Άγιαξ, η Πόρτο και η Σαχτάρ Ντονέτσκ (η τελευταία κυρίως με εισαγωγές Βραζιλιάνων).

Οι νεαροί παίκτες βλέπουν την ΜΚ Ντονς τόσο ως τον σύλλογο που θα τους δώσει την ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν, αλλά ταυτόχρονα κι ως τον σύλλογο που εφόσον προκύψει κάποια ευκαιρία για τους ίδιους, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας τους. Η προσέγγιση αυτή βοηθάει και την ίδια την ομάδα να παραμείνει όσο βιώσιμη γίνεται. Η ομάδα που για χρόνια είχε αναλάβει θέλοντας ή μη τον ρόλο του «κακού» των μικρών κατηγοριών της Αγγλίας, τώρα τυγχάνει αντικείμενο θαυμασμού από τον εσωτερικό κόσμο του ποδοσφαίρου, που την βλέπει να επιτυγχάνει με έναν πιο μακροπρόθεσμο τρόπο.

 

μκ ντονς νέοι

 

Το επόμενο «μεγάλο» όνομα που -ίσως- θα βγει από το Μίλτον Κέινς, ακούει στο όνομα Σκοτ Τουάιν. Ο 22χρονος επιθετικός μέσος εντάχθηκε στο ρόστερ μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι σαν ελεύθερος από την Σουίντον, όπου οι συμμετοχές του ήταν στα νούμερα ενός αναπληρωματικού παίκτη. Φέτος στην ΜΚ Ντονς συμμετείχε σε όλους εκτός από έναν αγώνες πρωταθλήματος και πέτυχε 20 τέρματα (και 13 ασίστ), τα περισσότερα απ’ οποιονδήποτε άλλον παίκτη της ομάδας, και πίσω μόνο από άλλους τέσσερις ποδοσφαιριστές στο πρωτάθλημα. Από τα πέντε γκολ μάλιστα στην τελευταία αγωνιστική στην Πλίμουθ, ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τα τέσσερα!

Με το πέρας της σεζόν στα τέλη Απριλίου, οι αποδόσεις του ανταμείφθηκαν με τον τίτλο του Παίκτη της Χρονιάς σε όλη την League One. Στα ίδια περίπου επίπεδα προσδοκιών κυμαίνεται και ο Χάρι Ντάρλινγκ, συνομήλικος του Τουάιν, που αγωνίζεται στο κέντρο της άμυνας μετράει ενάμισι χρόνο στην ομάδα, αφού ήρθε τον Ιανουάριο του 2021 από την Κέιμπριτζ Γιουνάιτεντ. Παρά το βάθος της θέσης του στο γήπεδο, φέτος μετράει κι επτά γκολ πρωταθλήματος. Η παραμονή τέτοιων παικτών στην ομάδα κρίνεται σημαντικότατη εφόσον οι φιλοδοξίες για άνοδο στην Τσάμπιονσιπ παραμένουν ζωντανές.

Πιθανότατα οι προσφορές του καλοκαιριού θα περιλαμβάνουν ποσά που θα είναι δύσκολο να απορριφθούν. Η φετινή σεζόν ήταν μία επιτυχία αναπάντεχη, αφού τα σενάρια στην αρχή της σεζόν, στις αισιόδοξες εκδοχές τους, ήθελαν τους Ντονς να μπαίνουν οριακά στα πλέι-οφ, ενώ άνετα οι ισορροπίες θα μπορούσαν να γείρουν από την άλλη μεριά και η ομάδα να πλασαριστεί στις θέσεις του δεύτερου μισού της βαθμολογίας. Ο αποκλεισμός από τη Γουίκομ τους στέρησε τον μεγάλο τελικό του Γουέμπλεϊ κόντρα στην… παράταιρη για την κατηγορία Σάντερλαντ, με την οποία όμως θα είχαν αξιοσέβαστες πιθανότητες, αφού στην κανονική διάρκεια της σεζόν έκανε η κάθε ομάδα από μία νίκη με 1-2 στην έδρα της άλλης.

 

μκ ντονς νέοι

 

Ήδη οι ιθύνοντες έχουν δηλώσει πως ακόμη κι η αν ομάδα ανέβει κατηγορία, οι βασικές της αρχές δεν θα αλλάξουν. Την πρώτη (και τελευταία) φορά που η ΜΚ Ντονς ήταν στην Τσάμπιονσιπ, μάζεψε μόλις 39 βαθμούς κι υποβιβάστηκε αμέσως. Άλλα στοιχεία δείχνουν πως οι νεότερες γενιές φιλάθλων είναι πολύ πιο επιεικείς με τον σύλλογο και την ιστορία από την οποία γεννήθηκε. Το μίσος, ή έστω η αυτόματη αντιπάθεια, που δέχεται η ΜΚ περιορίζεται κυρίως σε όσους έζησαν όσα έγιναν το 2004, ή έστω τις άμεσες «συνέπειες» των επόμενων χρόνων. Για τις νεότερες γενιές, στις ηλικίες που τώρα είναι οι αστέρες του συλλόγου στο χορτάρι, οι Ντονς ίσως και να φαίνονται ως ένας συμπαθητικός, ανερχόμενος και βιώσιμος σύλλογος.

 

Συντάκτης: Άγγελος Παλιακούδης

 

Κάνε follow τη σελίδα μας στο Instagram για περισσότερο υλικό από τα αγγλικά γήπεδα, αλλά και ποδοσφαιρικές ιστορίες που δεν θα διαβάσεις αλλού!