Leeds United: Keep the Faith

Μετά το στραπάτσο κόντρα στην QPR, η Leeds United καλείται να δείξει σθένος στη θέα της απώλειας της δεύτερης θέσης, και στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος της Championship.

 

Η νέα ήττα των μέχρι πρότινος πρωτοπόρων της δεύτερης κατηγορίας της Αγγλίας, έφερε και τις πρώτες μουρμούρες της χρονιάς. Μια ήττα η οποία μπορεί να μην έχει φέρει την καταστροφή, αλλά εγκυμονεί αυτήν. Άσχημες αναμνήσεις επιστρέφουν στον νου, ενώ, απογοήτευση και εσωστρέφεια ετοιμάζουν την δική τους εμφάνιση στο προσκήνιο. Κι όμως, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη κι αυτός καλείται να αποδείξει το έμψυχο δυναμικό του συλλόγου.

 

Περσινά ξινά σταφύλια

Αν και δεν είμαι υποστηρικτής θεωριών περί «κατάρας» ή μοίρας, πρέπει να παραδεχτούμε κάποια πράγματα, ή καταστάσεις, αν προτιμάτε. Διαχρονικά, η Leeds United έχει έναν τρόπο να δίνει… θάρρος σε μικρότερες ομάδες. Ειδικά τα τελευταία έτη, όποιος παρακολουθεί την πορεία του συλλόγου, γνωρίζει από πρώτο χέρι πως πιο επίφοβοι είναι οι αγώνες κόντρα σε ομάδες που βρίσκονται στα χαμηλότερα στρώματα της βαθμολογίας, παρά με ισάξιες, ή ακόμη, καλύτερες. Γεγονός που αποδεικνύεται ακόμη μια χρονιά, διότι από τις οκτώ-συνολικά-ήττες της στο πρωτάθλημα, η ομάδα του Marcelo Bielsa έχει πραγματοποιήσει τις πέντε, σε ομάδες εκτός του top six.

Η 34η αγωνιστική ήταν η μεγάλη ευκαιρία για την επάνοδο στην κορυφή, καθώς Norwich και Sheffield United «κόλλησαν» σε 66 και 64 βαθμούς αντίστοιχα. Κι όμως, εμπόδιο, απροσπέραστο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, εμφανίστηκε η ομάδα του Λονδίνου. Μια ομάδα η οποία, πριν την σέντρα, απείχε 25 ολόκληρους πόντους από τα «παγόνια» και βρισκόταν στην 19η θέση της βαθμολογίας. Η ομάδα η οποία γνώριζε σερί επτά συνεχόμενων ηττών και μάλιστα, η ίδια που στις αρχές του Ιανουαρίου, απέκλεισε την Leeds από την συνέχεια του FA Cup.

 

Ας αποβάλλει τον αρνητισμό 

Η εικόνα του απαρηγόρητου Marcelo Bielsa στα αποδυτήρια του «Loftus Road» ήταν η τρανή απόδειξη του πόσο πολύ κόστισε η ήττα αυτή. Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο της season, στο οποίο δεν επιτρέπονται λάθη από οποιοδήποτε. Πόσο μάλλον, από όσους αποτελούν μέρος ενός συλλόγου με στόχο την επάνοδο στην Premier League, είτε με άμεσο τρόπο (πρώτη ή δεύτερη θέση της βαθμολογίας), είτε μέσω των playoffs. Πρώτος απ’ όλους που το καταλαβαίνει είναι ο ίδιος ο Αργεντινός τεχνικός, γεγονός που αντικατοπτρίζεται από την πείρα, το πάθος και τη δουλειά του.

Είναι απολύτως λογικό να υπάρχει αντίδραση από τους φιλάθλους της ομάδας του Yorkshire, ακόμη και σε πιο εκδηλωτικό «τόνο». Όμως, δεν πρέπει να λησμονηθούν οι επιτυχίες που έγιναν εντός της χρονιάς, ιδιαίτερα οι ανατροπές . Αγώνες που κερδήθηκαν με σκληρή και συλλογική μάχη, με πίεση έως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Για να θυμηθούμε τα λόγια του Bielsa, μετά από κάθε μία εκ των επιτυχών αναμετρήσεων, δήλωνε πως δεν πρέπει να υπάρξει ύφεση, μα η ομάδα να συνεχίσει την πορεία της σαν να μην συνέβη τίποτα. Ό,τι ακριβώς πρέπει να πράξει στο παρόν.

 

Η μεγάλη ευκαιρία είναι στα χέρια της 

Αυτό που κάνει την φετινή χρονιά να διαφέρει τρομακτικά σε σχέση με τις περασμένες, είναι πως φέτος η Leeds μάχεται όχι απλά με αξιώσεις, αλλά αποτελεί από τα φαβορί για την άνοδο. Το ρόστερ έχει ταλέντο και σε συνδυασμό με το πάθος που μεταδίδει ο προπονητής, δημιουργήθηκε το κατάλληλο «μείγμα» για επιτυχία. Δώδεκα αγώνες απομένουν για την σημαία του τερματισμού, αριθμός ούτε πολύ μεγάλος, ούτε όμως και μικρός. Παίκτες και τεχνικό τιμ πρέπει να… αποσυνδεθούν από το περιβάλλουν και να ρίξουν το 100% της προσοχής τους στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Ο προσεχής μήνας αναμένεται ως ο πιο απαιτητικός στο πρόγραμμα της United. Από την πρώτη του Μάρτη, έως και την 16η του ίδιου μήνα, τα «παγόνια» θα δώσουν τέσσερις αγώνες, εκ των οποίων οι τρεις θα είναι με ομάδες του top six. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή θα φιλοξενήσει την τέταρτη West Bromwich, στις εννέα του Μάρτη θα ταξιδέψει έως το Bristol ώστε να αντιμετωπίσει την ομώνυμη City (έκτη) στη βαθμολογία, ενώ στις 16 Μαρτίου επιστρέφει στο «Elland Road» για να αναμετρηθεί με την δεύτερη πλέον, Sheffield United.

 

 

Το πρόγραμμα μοιάζει σαν ένα μονοπάτι με τεράστια εμπόδια, τα οποία όμως επιβάλλεται να υπερπηδηθούν. Η χρονιά που διανύουμε είναι γεμάτη με διάφορες στιγμές, άλλες χαρούμενες, άλλες όχι. Μα τώρα, στην κομβική στιγμή, είναι που χρειάζεται συγκέντρωση, προσήλωση, μα πάνω απ’ όλα ενότητα. Υπάρχει ένα τραγούδι το οποίο θα μπορούσε να… αποτυπώσει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έμψυχο δυναμικό. Ένα τραγούδι το οποίο θα επιλέγαμε ως «χαλί» ενός μοντάζ με την φετινή περιπέτεια των «παγονιών», δεν είναι άλλο από το «Keep The Faith» των Bon Jovi: «You know you’re gonna live through the rain, lord, we’ve gotta keep the faith».

 

Συντάκτης: Γιώργος Γκίκας