Μια «κυρία» που δεν περπάτησε ποτέ μόνη

«Γενέθλια» έχει η ιστορική Liverpool σήμερα, η οποία πρωταγωνιστεί στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της «Γηραιάς Αλβιώνας» και της Ευρώπης, περισσότερο από έναν αιώνα.

 

O John Houlding, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, «γέννημα-θρέμμα» της πόλης του Liverpool, συνέλαβε κάποτε μιαν έμπνευση, η οποία έμελλε να αφήσει τη δική της ιστορία στα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα. Ήταν 3 Ιουνίου του 1892, όταν ο Houlding έλαβε το σχετικό έγγραφο, το οποίο πιστοποιούσε την ύπαρξη μιας νέας ομάδας, της Liverpool. Οι διαδικασίες για την ίδρυση των «Κόκκινων» είχαν ήδη ξεκινήσει από τον Μάρτιο του ίδιου έτους, όταν ο Houlding και κάποιοι συνεργάτες του αποκόπηκαν από την Everton, την έτερη μεγάλη ομάδα του Λιμανιού και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν νέο ποδοσφαιρικό σύλλογο.

 

Το έγγραφο που έδωσε υπόσταση στην Liverpool

 

Ο Houlding είχε τα δικαιώματα του Anfield, γήπεδο στο οποίο αγωνιζόταν η Everton από το 1878 ως και το 1884, μέχρι να επέλθει η διαφωνία και η οριστική ρήξη μεταξύ αυτού και των «Toffees». Ο λόγος, η αύξηση του ενοικίου του Anfield που επεδίωξε ο επιχειρηματίας από 100 σε 250 λίρες το χρόνο. Η Everton μετακόμισε στο Goodison Park και τότε ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ίδρυση ενός νέου συλλόγου, που θα έδρευε στη σημερινή έδρα των «Κόκκινων».

Το αρχικό όνομα της νέας ομάδας ήταν «Everton Football Club and Athletic Grounds Company Limited», εν συντομία «Everton Athletic». Λόγω άρνησης της ομοσπονδίας όμως να αναγνωρίσει το εν λόγω όνομα, ο Houlding προέβη στην αλλαγή της ονομασίας της νεοσύστατης ομάδας. Ήταν 3 Ιουνίου του 1892 λοιπόν, όταν αναγνωρίστηκε επίσημα η ονομασία «Liverpool Football Club and Athletic Grounds Company Limited» από την Board of Trade. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην πλούσια και γεμάτη επιτυχίες ιστορία των «Κόκκινων», που όλοι μας γνωρίζουμε…

 

Συντάκτης: Ηλίας Βαραμπούτης