Ο Αλιού Σισέ αντίκρυσε το παρελθόν στο πέναλτι του Μανέ

Λένε πως «η ζωή κάνει κύκλους». Το ποδόσφαιρο φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Απόδειξη; Το «ταξίδι» του Αλιού Σισέ προς την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής τελείωσε, ακριβώς από εκεί που άρχισε. Από μια εκτέλεση πέναλτι…

 

10 Φλεβάρη 2002, στο Μπαμακό την πρωτεύουσα του Μάλι, Σενεγάλη και Καμερούν είναι έτοιμες για τον μεγάλο τελικό του Copa Africa εκείνης της χρονιάς. Από τη μια τα «αδάμαστα λιοντάρια» με παίκτες που έκαναν μεγάλη καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα όπως ο Σαμουέλ Ετό, ο Λοράν, ο Τζερεμί, αλλά και ο Μαρκ-Βιβιέν Φο που μερικούς μήνες αργότερα «έφυγε» από την ζωή. Από την άλλη τα «λιοντάρια τη Τεράνγκα» με εξίσου γνωστούς στον ευρωπαϊκό χάρτη ποδοσφαιριστές, όπως ο Ελ-Χάτζι Ντιουφ, ο αείμνηστος Πάπα Μπούμπα Ντιοπ  (που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ μεταξύ άλλων), ο Ανρί Καμαρά με σχεδόν μια δεκαετία στα ελληνικά γήπεδα και φυσικά ο αρχηγός της ομάδας, ο Αλιού Σισέ.

Ο αγώνας σε 120 λεπτά παιχνιδιού δεν έχει σκορ. Μοιραία ο πρωταθλητής Αφρικής θα κριθεί στα πέναλτι. Το Καμερούν ξεκινά τη διαδικασία με χαμένο πέναλτι, αλλά στην συνέχεια ανατρέπει την κατάσταση και φτάνει ένα πέναλτι μακριά από την κατάκτηση. Ο Σονγκ όμως αστοχεί! Η Σενεγάλη έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει και να δώσει συνέχεια στο δράμα. Την ευθύνη παίρνει ο αρχηγός.

Ο Σισέ ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες εκείνου του τουρνουά. Η Σενεγάλη βασιζόμενη κυρίως στην άμυνα είχε δεχθεί μόλις ένα γκολ σε εφτά ματς, κάτι που σε μεγάλο βαθμό όφειλε στον αρχηγό της. Κι όμως η τύχη της ομάδας του δε θα κρινόταν αυτή τη φορά από τις αμυντικές του ικανότητες. Ο Σισέ στήνει την μπάλα στην άσπρη βούλα, παίρνει αρκετή φόρα και κάνει ένα δυνατό σουτ στην δεξιά γωνία του Μπουκάρ. Ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας όμως ήταν εκεί! Με τα πόδια κάνει την επέμβαση και ο Αλιού Σισέ γίνεται ο μοιραίος της Σενεγάλης.

Δείτε την εκτέλεση του Σισέ στο 8:50:

 

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, η Σε