Ο «απογαλακτισμός» της Aston Villa από τον Jack Grealish

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο αρχηγός της Aston Villa, Jack Grealish, αποχώρησε με προορισμό τη Manchester City και στόχο την κατάκτηση τίτλων. Λίγους μήνες μετά, η πρώην ομάδα του ταλαντούχου μεσοεπιθετικού, δείχνει να τα έχει χαμένα.

 

Η αποχώρηση του Jack Grealish έδωσε στα ταμεία της ομάδας από το Μπέρμιγχαμ 100 εκατομμύρια λίρες. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, το οποίο η ομάδα προσπάθησε να το χωρίσει ισόποσα, προκειμένου να καλυφθούν τα «κενά» στο έμψυχο δυναμικό. Δόθηκαν λιγότερα από 30 εκατομμύρια για τον Danny Ings που «οργίασε» τα τελευταία δυο χρόνια με τη Southampton. Ο Grealish δεν είχε συνεργαστεί με τέτοιο επιθετικό ποτέ στο Villa Park.

Επιπλέον, 30 εκατομμύρια λίρες δόθηκαν για τον Leon Bailey, έναν μεσοεπιθετικό με ταχύτητα και φαντασία, που είχε δείξει ήδη τα διαπιστευτήριά του με τη Bayer Leverkusen. Σ’ αυτούς να προστεθεί και η μεταγραφή του Buendia, που αγωνίζεται σε κάθε θέση στην επίθεση, καθώς κι οι ήδη υπάρχοντες Ollie Watkins, Bertrand Traore, Trezeguet και Anwar El-Ghazi. Με μια πρόχειρη ματιά, η επίθεση πετάει «φωτιές». Στην πράξη όμως, όχι.

 

 

Ο Dean Smith αποτελεί έναν εκ των υπευθύνων για τη μη αποδοτικότητα της ομάδας. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι η ενδεκάδα συχνά-πυκνά αλλάζει και με τα θέματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει η ομάδα. Με το πέρας εννέα αγωνιστικών όμως, δεν έχουμε δει αυτά που θα περιμέναμε. Ο Ings αν και σημείο αναφοράς στην αιχμή του «δόρατος», έχει σκοράρει μόλις τρεις φορές, με τη μια μονάχα να δίνει βαθμούς (2-0 με τη Newcastle).

Οι Traore και Watkins δεν έχουν βρει το ρυθμό τους, με τον δεύτερο να προσπαθεί να αγωνιστεί υπό νέες συνθήκες και δίπλα σε ένα πιο «παραδοσιακό» εννιάρι. Ούτε ο Bailey ακόμα έχει βρει τους ρυθμούς του. Περισσότερο προβληματίζει όμως, το γεγονός πως η ομάδα δεν παίζει με την κατάλληλη ψυχολογία, με το ίδιο τσαγανό που είχε και πέρυσι. Και κάπου εκεί, πάει το μυαλό μας στον Jack Grealish.

 

 

Ο διεθνής μεσοεπιθετικός, σε παιχνίδια που «στράβωναν» στους «Villans», ή σε αυτά που ήταν πιο κλειστά, είχε τη μοναδική ικανότητα να τα αλλάξει με μια ενέργεια. Δεν ήταν μόνο η ποσοτική συνεισφορά του που αποτυπώθηκε σε αριθμούς, καθώς σε σύνολο τερμάτων και ασίστ, ο Watkins είχε παραπάνω πέρυσι. Πολύ περισσότερο όμως, ο Grealish είτε αγωνιζόμενος στα πλάγια, είτε σαν «δεκάρι», είχε πάντα μια ελευθερία κινήσεων και μια «φαρέτρα» επιλογών που έδιναν λύσεις. Παίκτης τέτοιος πλέον στην ομάδα του Smith, δεν υπάρχει. Ούτε βρίσκεται κι εύκολα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο τέτοιος ποδοσφαιριστής. Δεν «ξηλώθηκε» τυχαία γι’ αυτόν η Manchester City.

Όμως, πλέον τα πράγματα στο Villa Park άλλαξαν. Ναι μεν η ομάδα προσπαθεί, αλλά δεν έχει τον παίκτη που θα αλλάξει τη ροή του αγώνα. Για να γίνει αυτό, πρέπει όλη η υπόλοιπη ομάδα να αναβαθμίσει την προσωπικότητά της, καθώς και να προσαρμόσει κατάλληλα το παιχνίδι της. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Dean Smith πια. Αν δούμε και το πως χάθηκαν τα παιχνίδια που χάθηκαν, θα καταλάβουμε ότι η προσωπικότητα του πρώην αρχηγού της Aston Villa έλειπε.

 

 

Φυσικά, η Aston Villa δεν κυνηγά φαντάσματα και κάνει την προσπάθειά της ως προς τα παραπάνω. Τα αποτελέσματα θα έρθουν και η σταθερότητα σίγουρα θα επέλθει. Άλλωστε, μιλάμε για μια ομάδα με βασικό τερματοφύλακα τον Emiliano Martinez, έναν εκ των πιο προσοντούχων στο πρωτάθλημα, με πολύ σοβαρούς παίκτες σε όλες τις υπόλοιπες γραμμές, ενώ παράλληλα κάνει και μια σοβαρή προσπάθεια προώθησης νεαρών παικτών.

Αμφιβάλλω αν θα αναζητηθεί ο ε