Όταν ο Clough ανέλαβε την Hartlepool United

Πηγαίνουμε πίσω στο χρόνο 53 χρόνια, όταν ο Brian Clough ανέλαβε την πρώτη του δουλειά ως προπονητής, με τη Hartlepool United να ανακοινώνει τη συνεργασία τους.

 

Η θρυλική αυτή φιγούρα του Αγγλικού ποδοσφαίρου, έπειτα από ένα σύντομο διάστημα στις ακαδημίες της Sunderland, δέχτηκε την κλήση της τότε «Hartlepools». Αμέσως δέχτηκε τη δουλεία και ζήτησε από τον τότε προπονητή της Burton Albion, Peter Taylor, να γίνει βοηθός του. Όντας 30 χρονών, ο Clough έγινε έτσι ο νεότερος προπονητής της Fourth Division.

 

Ο Brian Coulgh (αριστερά) με τον Peter Taylor (δεξιά).

 

Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε αργότερα, είχε πει στον Taylor:

 

«Με ζητάνε από την Hartlepool αλλά δεν τρελαίνομαι. Αν έρθεις όμως μαζί μου, τότε θα το σκεφτώ σοβαρά!»

 

Στην Hartlepool όμως τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα, με την ομάδα να έχει τερματίσει πέντε φορές στην προτελευταία θέση της Fourth Division και την οικονομική κατάσταση να έχει «βαρέσει κόκκινο».

 

 

Με δική του πρωτοβουλία λοιπόν, ο Brian απευθύνθηκε σε όλες τις τοπικές pubs, ζητώντας τους οικονομική ενίσχυση ώστε η αγαπημένη τους ομάδα να συνεχίσει να αγωνίζεται, με τον ίδιο να βγάζει άδεια προπονητή-οδηγού, ώστε να μπορεί να οδηγεί το λεωφορείο της ομάδας στους εκτός έδρας αγώνες.

 

 

Τον Νοέμβριο του 1966 ο τότε «ιδιόρρυθμος» πρόεδρος των «Pools», Ernest Ord, παρόλο που η ομάδα τα πήγαινε εξαιρετικά βάσει των οικονομικών προβλημάτων που ο ίδιος αγνοούσε, ξαφνικά απέλυσε τον Clough με τον βοηθό του. Έπειτα όμως από πραξικόπημα του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας και ανατροπή του Ord, οι δύο Άγγλοι πήραν πίσω τη δουλειά τους.

Όσο πέρναγε ο καιρός, τόσο καλύτερα τα πήγαινε το δίδυμο με την Hartepools να ανεβαίνει στην βαθμολογία και το σκάουτινγκ του Taylor να αποδίδει καρπούς, φέρνοντας στην ομάδα τον 24χρονο τερματοφύλακα της Burton, Les Green και τον τότε 16χρονο John McGovern που αργότερα θα πήγαιναν “σετάκι” με τους δύο προπονητές, ακολουθώντας τους στις Derby, Leeds United και Nottingham Forest κερδίζοντας πολλούς και διάφορους τίτλους.

 

Ο νεαρός McGovern (μέση) το διάστημα που βρισκόταν στη Hartlepools.

 

Το τέλος της σεζόν 1966/67 είδε την ομάδα των Clough και Taylor να τερματίζει στην όγδοη(!) θέση του βαθμολογικού πίνακα, με τον Brian να θεωρεί πως πλέον είναι έτοιμος για το μεγάλο βήμα, υπογράφοντας την επόμενη χρονιά στην Derby County, παίρνοντας μαζί του φυσικά τον εμβληματικό βοηθό του. Οι δυό τους θα ξεκίναγαν ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό ταξίδι με πολλές επιτυχίες στις Derby County, Brighton και Forest, μέχρι να έλθει μία ρήξη στις σχέσεις τους και να “χωρίσουν” ολοκληρωτικά το 1982.

 

 

Η Hartlepool την επόμενη μόλις σεζόν κατάφερε να κρατήσει χαρακτήρα και να τερματίσει τρίτη και να προαχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Third Division! Σημαντικό ρόλο έπαιξαν φυσικά οι παίχτες που είχαν φέρει στην ομάδα οι Clough και Taylor…

 

Οι παίχτες των «Pools» πανηγυρίζουν την κατάκτηση της τρίτης θέσης, το 1968.

 

Συνέντευξη στην οποία ο Clough αναφέρεται στον καιρό που ήταν στην Hartlepool United:

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=uajirmIzKhY[/embedyt]