Όταν το eyap.gr «συνάντησε» τον προπονητή ακαδημιών της Barnet!

Ο Tigran Tadevosyan, προπονητής στις ακαδημίες της Barnet, μίλησε στο eyap.gr για τις εμπειρίες του στο αγγλικό ποδόσφαιρο αλλά και για… πολλά ακόμη!

 

Το αγγλικό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η κορυφαία κατηγορία, εκεί που πέφτουν όπως είναι φυσικό τα φώτα της δημοσιότητας, με τις παγκοσμίου βεληνεκούς ομάδες, με τα πολλά λεφτά και τους παχουλούς μισθούς… Αυτό το ξέρουμε πολύ καλά στο eyap.gr, καθώς με τον ρομαντισμό που μας διακατέχει δίνουμε πάντα ιδιαίτερη σημασία στις πιο χαμηλές κατηγορίες και είτε με ξεχωριστά αφιερώματα είτε με συνεντεύξεις βρίσκουμε τρόπο να εισχωρήσουμε στη καρδιά του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Στο πλαίσιο αυτό, συνομιλήσαμε με τον Tigran Tadevosyan, τον Αρμένικης καταγωγής νεαρό τεχνικό που μεγάλωσε στην Ελλάδα και βρίσκεται πλέον στις ακαδημίες της Barnet, η οποία βρίσκεται στη National League. Ένας νέος άνθρωπος με όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον που μας μιλάει για τις εμπειρίες του στην γενέτειρα του αγαπημένου μας αθλήματος και όχι μόνο.

 

 

Πώς βρέθηκε στην Barnet; Τι ευθύνες και υποχρεώσεις έχει ένας προπονητής ακαδημιών απέναντι στους ποδοσφαιριστές της επόμενης ημέρας; Τι κατάσταση επικρατεί όταν μια ομάδα υποβιβάζεται; Ποια ομάδα της Premier League τον έχει κερδίσει και τι πιστεύει ότι θα συμβεί στον φινάλε της σεζόν;

 

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στον δικό μας #deminio: 

Γ: Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σου στον χώρο του ποδοσφαίρου και πώς έφτασες στην Αγγλική Barnet;

Τ: Το ταξίδι µου στη προπονητική ξεκίνησε στην ηλικία των 23 ετών, δεν είχα κάποιο τραυματισμό όπως συνήθως γίνεται. Έχοντας τον χαρακτηρισμό σε νεαρή ηλικία για το πρόσωπο µου ως ταλέντο και έχοντας έναν ανήσυχο χαρακτήρα να ψάχνω απαντήσεις στη διαδικασία και την εκπαίδευση του νεαρού ποδοσφαιριστή «ταλέντου», µε οδήγησε στο δρόμο της προπονητικής. Εργάστηκα σε αρκετές ακαδημίες στην Ελλάδα στα πρώτα βήματα µου. Συνεργάστηκα µε την Coerver Greece τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επίσης, είχα την τύχη να συνεργαστώ για ένα μικρό χρονικό διάστημα µε τον Λουκά Καραδήµο στη Β’ Εθνική στη Καλλιθέα.

Πριν έρθω στην Αγγλία και τη Barnet, είχα την μοναδική εμπειρία να δουλέψω σε ακαδημία του Λιβάνου για έξι μήνες έχοντας πολύ έντονες και καλές αναμνήσεις παρόλο το μικρό χρονικό διάστημα. Τα Χριστούγεννα του 2017 δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από έναν φίλο ο οποίος γνώριζε ότι ήμουν στο εξωτερικό. Μου πρότεινε να έρθω και να περάσω από συνέντευξη για προπονητής στην Κ13, δε το σκέφτηκα πολύ, άλλωστε η Αγγλία ήταν μια χώρα που πάντα ήθελα να δουλέψω και να μάθω το τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών τους. Τώρα πια, έχω τον ρόλο του υπευθύνου προπονητή για τις ηλικίες 13 έως 16 και είμαι Head Coach της Κ16. Έχοντας επίσης καλύψει για δύο μήνες ως υπηρεσιακός προπονητής την Κ18, τη φετινή περίοδο.

 

Γ: Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου για το μέλλον; Επίσης, που θα ονειρευόσουν τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από σήμερα;

Τ: Σίγουρα οι φιλοδοξίες µου είναι μεγάλες, δεν µου αρέσουν οι μέτριες καταστάσεις και δεν επαναπαύομαι, δεν µου αρέσει να ζω στη ζώνη άνεσης. Στο ποδόσφαιρο ποτέ δε ξέρεις που θα είσαι ακόμη και την επόμενη σεζόν, οπότε προσπαθώ να απολαμβάνω κάθε μέρα το ταξίδι µου και να μαθαίνω συνέχεια. Σίγουρα οµως θα ήθελα να αναλάβω κάποια στιγμή πρώτη ομάδα, νομίζω νωρίτερα από δέκα χρόνια.

 

Γ: Γενικότερα πως βιώνεις την συνεργασία µε τους ποδοσφαιριστές του «αύριο», αισθάνεσαι ότι έχεις µία ευθύνη στην μετέπειτα πορεία αυτών των νεαρών παικτών;

Τ: Θεωρώ ότι το να έχεις την ευκαιρία να προπονείς νεαρούς αθλητές είναι ευλογία, δεν επηρεάζεις µόνο την ποδοσφαιρική εξέλιξη τους αλλά και ως νεαρούς ανθρώπους στην κοινωνία, μεταδίδοντας αξίες και αρχές που θεωρείς σημαντικές ως προπονητής και ως σύλλογος. Σίγουρα μαθαίνεις πολλά για την εξέλιξη και τα ενδιαφέρονται των παιδιών της εποχής κάτι το οποίο πρέπει να λάβεις υπόψιν.

 

Γ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας είναι μεγάλες, ακόμη και στις χαμηλότερες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, ωστόσο, κατά τη προσωπική σου οπτική γωνία, κυρίως σε ποιους τομείς παρουσιάζονται αυτές οι διαφορές;

Τ: Όπως προείπες, οι διάφορες είναι μεγάλες σε όλα τα επίπεδα, θα ξεκινούσα από την κουλτούρα του λαού που είναι το πιο σημαντικό για εµένα, εδώ βλέπουν το ποδόσφαιρο ως τρόπος ζωής ξεκινώντας από μικρά παιδιά έως ηλικιωμένοι. Οι εγκαταστάσεις, η οργάνωση και οι τήρηση των κανόνων για όσους εμπλέκονται στο χώρο είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να δω κάποια μέρα στην Ελλάδα.

 

Γ: Η περσινή σεζόν αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη για την ομάδα σου, καθώς υποβιβάστηκε στη National League. Δεδομένης της τωρινής θέσης στο πρωτάθλημα, είσαι αισιόδοξος ότι στο άμεσο μέλλον θα καταφέρει  να επανέλθει στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου; Επίσης, ποιες είναι οι βασικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας σύλλογος, ο οποίος έχει μόλις υποβιβαστεί;

Τ: Σίγουρα ο τρόπος που υποβιβάστηκε ο σύλλογος µε τη διαφορά γκολ ήταν αρκετά σκληρός για τον ίδιο. Οι δυσκολίες ήταν να κρατήσει κάποιους καλούς παίκτες από την περσινή σεζόν, κάτι το οποίο δεν κατάφερε, έφυγαν αρκετοί παίκτες οι οποίοι θα βοηθούσαν να επανέλθει η ομάδα στη τέταρτη κατηγορία.Το να χτίσεις µία καινούρια ομάδα απαιτεί χρόνο κάτι το οποίο του χρόνου θα είναι δεδομένο έχοντας τη φετινή χρόνια ως βάση. Ο σύλλογος έχει στόχο να επανέλθει σύντομα στην τέταρτη κατηγορία την επόμενη χρόνια.

 

 

Γ: Γνωρίζω πως είσαι λάτρης του Pep Guardiola, αλλά και της Manchester City. Μελετάς τον Καταλανό τεχνικό και τον τρόπο παιχνιδιού του; Αποτελεί έναν δάσκαλο για εσένα;

Τ: Είναι ένας προπονητής ο οποίος έχει επηρεάσει αρκετά το πώς βλέπω το ποδόσφαιρο και θέλω να παιχτεί. Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία που έχουν γραφτεί για εκείνον και µου αρέσει η φιλοσοφία του και η διαδρομή του. Μου αρέσει η τακτική προσέγγιση του και το προφίλ που βλέπουμε μέσα από τις συνεντεύξεις του, τις προπονήσεις του και ο τρόπος που παίζει κάθε ομάδα θεωρώ είναι αντανάκλαση του προπονητή της κάθε ομάδας, ειδικά σε υψηλό επίπεδο.Δεν είναι ο μοναδικός που παρακολουθώ αλλά είναι για µένα ο κορυφαίος κρίνοντας από τις επιτυχίες του.

 

Γ: Ποιος πιστεύεις ότι θα ανέβει στην κορυφή της Premier League και, εν τέλει, ποιες ομάδες θα πάρουν τα διαθέσιμα εισιτήρια του Champions League;

Τ: Θεωρώ ότι τα εισιτήρια του Champions League θα πάρουν οι Liverpool, Manchester City, Tottenham και Arsenal.Τώρα για το ποιος θα αναδειχθεί πρωταθλητής, βλέπω ένα μικρό προβάδισμα στη Liverpool λόγω του δύσκολου προγράμματος της City.

 

Γ: Θεωρείς ότι μετά από ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μπορεί κάποια αγγλική ομάδα να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης;

Τ: Σίγουρα μπορώ να πω ότι το επίπεδο των αγγλικών ομάδων είναι στο υψηλότερο επίπεδο, είμαι σε θέση να πω πως η Tottenham είναι μια ομάδα που μπορώ να δω να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια.

 

Γ: Για το τέλος, υπάρχουν πολλοί προπονητές που θα ήθελαν να σε ρωτήσουν για τις εμπειρίες σου στην Αγγλία και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις πάνω στο ποδόσφαιρο. Πώς και που θα μπορούσαν να σε βρουν;

Τ: Θα μπορούσαν να µε βρουν µέσω Twitter ή στο Instagram µε το όνοµα coach_tigran.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Tigran για τον χρόνο και τι εμπειρίες που μοιράστηκε μαζί μας σχετικά με το αγγλικό ποδόσφαιρο. Το eyap.gr του εύχεται ότι καλύτερο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο για το μέλλον!

 

Συντάκτης: Γιώργος Παπαδόπουλος