«Πιονέρος», το μεσαίο όνομα του Ralph Hasenhüttl

Στην 14η αγωνιστική της Premier League η Southampton ηττήθηκε δύσκολα με 1-0 από την Manchester City και υποχώρησε στην 7η θέση της βαθμολογίας. Το γεγονός αυτό, δεν αναιρεί την καταπληκτική πορεία των «Αγίων» την φετινή σεζόν, η οποία έχει την υπογραφή του Ralph Hasenhüttl.

 

Ήταν 25 Οκτωβρίου του 2019 όταν η Southampton γνώριζε την πιο ταπεινωτική ήττα στην ιστορία της, μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στο St Mary’s. Το βαρύ 9-0 από την Leicester του Brendan Rodgers κατέστησε τότε την ομάδα του Ralph Hasenhüttl ένα από τα επικρατέστερα φαβορί για τον υποβιβασμό στην Championship. Σε οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα ή σε κάποιον άλλο σύλλογο, το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν η απομάκρυνση του προπονητή, αν όχι το ίδιο βράδυ, ίσως με την επόμενη ήττα. Σ’ ένα υγιές σωματείο όμως, σαν τους «Αγίους», οι οποίοι έχουν χαρίσει στο αγγλικό ποδόσφαιρο μερικά από τα σπουδαιότερα ταλέντα, όχι μόνο δε συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά τα αποτελέσματα στην πορεία, δεν είχαν ουδεμία σχέση με εκείνο το βροχερό βράδυ, όταν οι «Αλεπούδες» την δάγκωσαν εννέα φορές, αναγκάζοντας την πλειονότητα των οπαδών της, να αποχωρήσουν από το ημίχρονο!

 

Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε

Μετά από μια ήττα ο προπονητής δεν κοιμάται. Αναρωτιέται για το αν διάλεξε τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές. Συλλογίζεται για το εάν η προπόνησή του είναι επιδραστική και κατανοητή στους παίκτες του. Του φταίνε όλα. Στο χέρι του είναι πάντα, πως την αποτυχία θα την μετατρέψει σε θρίαμβο και το αντίστροφο. O Ralph Hasenhüttl λοιπόν, εκείνο το βράδυ, όχι απλά δεν κοιμήθηκε, αλλά μπορεί και να μην έφαγε! Αισθανόταν υπαίτιος για το αγωνιστικό χάλι της ομάδας του. Μετά το παιχνίδι, ακολούθησε μια πολύωρη συζήτηση με τον Martin Semmens, το νυν αντιπρόεδρο της ομάδας, που δεν αφορούσε το μέλλον του προπονητή, αλλά είχε να κάνει με το πως θα γίνει το «ηλεκτροσόκ» για να ξεκινήσει η αντεπίθεση.

 

Hasenhüttl Saints

 

Ο Αυστριακός προπονητής αποφάσισε να ανασύρει από τα συρτάρια του τακτικές που είχε χρησιμοποιήσει στην Ingolstadt, την οποία την είχε πάρει από τον πυθμένα της δεύτερης κατηγορίας στη Γερμανία και μέσα σε 1,5 χρόνο την οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα καθωσπρέπει «σαλόνια» της Bundesliga, αλλά και στη RB Leipzig από το 2016 μέχρι και το 2018, την οποία έβγαλε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Champions League και έφτασε έως τα προημιτελικά του Europa League. Δεν επέμεινε εν ολίγοις στο αγωνιστικό πλάνο που εφάρμοζε μέχρι εκείνη τη στιγμή, το οποίο και δεν απέδιδε καρπούς.

 

Κενός χώρος, άρα και χρόνος σκέψης

Οι τακτικές λοιπόν που επανέφερε ο 53χρονος τεχνικός έχουν να κάνουν με την δημιουργία κενού χώρου, η οποία δίνει στον ποδοσφαιριστή την δυνατότητα να έχει τη μπάλα στα πόδια και να σκεφτεί καθαρά και χωρίς την πίεση του αντιπάλου, ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του. Συνήθως ένας ποδοσφαιριστής αυτού του επιπέδου, όταν βρεθεί μόνος του με τη μπάλα στα πόδια, είναι ικανός σε μικρό χρονικό διάστημα να αποφασίσει ποια είναι γι’ αυτόν και επομένως και για την ομάδα του η καλύτερη δυνατή λύση. Ο Xavi επεσήμανε σε κάθε του συνέντευξη: «Για μένα το ποδόσφαιρο είναι χώρος και χρόνος. Όταν έχεις τον χώρο, έχεις και το χρόνο να σκεφτείς. Φανταστείτε τον Messi μόνο του σ’ έναν ελεύθερο χώρο».

 

Hasenhüttl Saints

 

Ωστόσο η προσέγγιση του πάλαι πότε μέσου τη Barcelona, αν και μπορεί να είναι ίδια ως προς τον στόχο, διαφοροποιείται με το πως το επιτυγχάνει ο Hasenhüttl στην Southampton. Σε φάση άμυνας οι παίκτες των «Αγίων» θα βρουν τον κατάλληλο χρόνο και με ομαδική πίεση θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν την μπάλα από τον αντίπαλο, όχι οπουδήποτε μέσα στο γήπεδο, αλλά κυρίως στο κεντρικό και περισσότερο στο αμυντικό τρίτο του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται πολύ κοντά στην εστία και σε συνδυασμό με τις αμυντικές ανισορροπίες και τα ρήγματα που μπορεί να δημιουργηθούν, μπορεί να χρειαστεί και μια μόνο πάσα για να βρεθεί μόνος του ο Danny Ings -για παράδειγμα- και να σκοράρει.

Ο Pascal Gross, που αγωνίζεται για λογαριασμό της Brighton, αγωνιζόταν παλιότερα στην Ingolstadt υπό τις οδηγίες του Hasenhüttl. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, υπογράμμισε ότι: «Από την πρώτη εβδομάδα που μας ανέλαβε, επιχείρησε να μας πείσει πως πρέπει να πιέζουμε ψηλά τον αντίπαλο, για να τον προκαλέσουμε να διαπράξει το λάθος και έτσι να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την ανισορροπία στην άμυνα και τους κενούς χώρους. Το κάναμε και τις περισσότερες φορές ανακτούσαμε την κατοχή 20 και 30 μέτρα μπροστά από την αντίπαλη εστία. Πολλές φορές και μόνο μια πάσα στους επιθετικούς μας αρκούσε για να κάνει τη ζημιά».

 

Hasenhüttl Saints

 

Από την άλλη στη φάση κατοχής της μπάλας, και έχοντας απέναντι μια συμπαγής και καλά οργανωμένη άμυνα, με τις γραμμές να είναι κοντά και τους παίκτες να είναι πειθαρχημένοι και προσηλωμένοι στον στόχο, είναι δύσκολο να πετύχεις την διάσπασή της και να βρεις τον απαραίτητο χώρο, ούτως ώστε να γίνεις επικίνδυνος. Ο Αυστριακός προπονητής είχε και γι αυτό λύση! Όταν λοιπόν η Southampton έχει τη μπάλα, οι περισσότεροι παίκτες είναι μπροστά από αυτήν και με τέλειες, συγχρονισμένες κινήσεις προσπαθούν να προκαλέσουν τους αντίπαλους αμυντικούς να υποπέσουν σε ατασθαλίες, που είναι αρκετές για να δώσουν τον κατάλληλο χώρο, επομένως και το χρόνο για να δημιουργηθεί μια τελική που μπορεί να έχει και ευτυχή κατάληξη. Το γρήγορο ξεμαρκάρισμα, αλλά και οι αυτοματισμοί των ποδοσφαιριστών, αναγκάζουν τους αντιπάλους, πολλές φορές να χάνουν τον παίκτη τους ή και να αφήνουν τον τομέα ευθύνης τους, δημιουργώντας έτσι το απαιτούμενο κενό.

 

Σπίτι χωρίς εργάτες, δεν χτίζεται

Όλα καλά και όλα ωραία μέχρι εδώ, στο χαρτί αυτές οι καινοτόμες ιδέες του Hasenhüttl είναι ενδιαφέρουσες, αλλά για να υλοποιηθούν χρειάζονται και οι κατάλληλοι παίκτες. Η απώλεια του Pierre-Emile Højbjerg ήταν τεράστια, αλλά ο Oriol Romeu φαίνεται πως ανταποκρίνεται εξίσου καλά με τον Δανό, που άφησε το λιμάνι για την Tottenham. Επίσης καταπληκτική δουλειά κάνει ο παθιασμένος James Ward-Prowse ο οποίος σκοράρει με συνέπεια για μέσος και μοιράζει αφειδώς ασίστ στους Danny Ings, Che Adams, αλλά και στον Theo Walcott, ο οποίος με τη σειρά του φαίνεται να απολαμβάνει την παρουσία του στον σύλλογο που τον ανέδειξε.

 

Hasenhüttl Saints

 

Φυσικά όταν στραβώνουν τα πλάνα και οι τακτικές, η ομάδα πρέπει κάπως να αμυνθεί και να απομακρύνει τον κίνδυνο. Ο Jannik Vestergaard είναι ο ποδοσφαιριστής που αποπνέει σιγουριά και ασφάλεια στα μετόπισθεν. Συμβάλλει τα μέγιστα ανασταλτικά, αλλά με την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι, έχει δώσει και μερικά υπερπολύτιμα γκολ στους «Αγίους». Μάλιστα στο παιχνίδι απέναντι στην Manchester City αναδείχθηκε MVP, παρά την ήττα. Μια καλοδουλεμένη ομάδα λοιπόν, με αφοσιωμένους εργάτες που έχουν τοποθετήσει γερά θεμέλια και τώρα προσθέτουν ορόφους κοιτώντας ψηλά, γιατί όχι και την έξοδο στην Ευρώπη.

Η Southampton λοιπόν, αποτελεί μια από τις πιο ισορροπημένες και βελτιωμένες ομάδες στη φετινή Premier League. Μέσο όρο κατοχή της μπάλας έχει γύρω στο 53% , ενώ το ποσοστό στις εύστοχες πάσες αγγίζει το 80%, αριθμοί που ομολογούν πολλά. Αν βρει και τον χαρακτήρα, να σηκώνει κεφάλι και να κοιτάζει στα μάτια τους «μεγάλους», αναμφίβολα αυτό το σύνολο μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, που πλέον δεν είναι άλλος από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Δύσκολο, αλλά δεν μοιάζει και απίθανο εάν αναλογιστεί κανείς τι πρωτάθλημα είναι το αγγλικό, ειδικά φέτος.

 

Hasenhüttl Saints

 

Εκείνο το βράδυ λοιπόν, που ο πίνακας του σκορ έγραφε: Southampton 0, Leicester 9, σίγουρα θα μείνει αξέχαστο στο φίλαθλο κοινό. Θα μείνει αλησμόνητο όμως και στον ίδιο τον Hasenhüttl που απέδειξε, πως με μεθοδικότητα, αφοσίωση και αλλαγή στον τρόπο σκέψης, μακριά από εμμονές σε τακτικές και πρόσωπα, κατάφερε να κάνει τη Southampton υπολογίσιμη δύναμη σε χρόνο-ρεκόρ, τον εαυτό του έναν ικανότατο πιονέρο, αλλά και ένας από τους καλύτερους προπονητές στο Νησί!

 

Συντάκτης: Θανάσης Παρασχούδης